Cavia © www.isselee.com

Cavia

By Jasper In Cavia oktober 21, 2015

Cavia

Oorspronkelijk komt de cavia uit Zuid-Amerika. Daar zijn zij gedomesticeerd door de voorlopers van de Inca-indianen voor voedsel. Ze staan ook bekend als het Guinees biggetje. Waar deze naam vandaan komt is niet geheel duidelijk. Wellicht ligt het aan het vele piepen en knorren van de cavia.

Een moedercavia met drie van haar jongen

Ze zijn voor knaagdieren wat aan de vorse kant. De vrouwtjescavia (zeug) weegt als zij volwassen is tussen de 700 en 850 gram. De mannetjescavia (beer) weegt tussen de 950 en 1500 gram. Wilde cavia’s wegen over het algemeen minder (rond de 700 gram).

Cavia's zijn sociale dieren en leven in het wild samen.©Sascha Burkard - Fotolia

Het zijn sociale dieren. In het wild leven meerdere zeugen vaak met één beer samen. Daarom is het raadzaam om ze samen te houden. Je cavia is ook gelukkiger in gezelschap van een andere cavia. Je kunt gerust twee zeugjes samennemen. Een zeug en een beer samen gaat ook. Let dan wel op dat de beer gecastreerd is. Cavia’s planten zich namelijk heel snel voort.

Ook twee beren kunnen goed samenleven. In combinatie met een zeug kunnen de twee beren agressief worden en om haar gaan vechten.

Kooi

Je kunt cavia’s zowel binnen als buiten houden. Een konijnenhok met een dag- en nachtgedeelte of een buitenren zijn erg geschikt voor ze. Belangrijk is wel om het hok op een rustige en tochtvrije plaats te zetten. Ze vatten namelijk snel kou. Zet de kooi met één kant naar de muur, zodat ze van die kant niets te vrezen hebben. Ook kunnen ze niet goed tegen regen of zon. Als je het hok buitenzet, zorg er dan voor dat de kooi voldoende schaduwplekken heeft. In de winter (bij een temperatuur kouder dan 10 graden) kun je het hok beter binnen zetten.

Als u cavia's buiten houdt, let er dan op dat het niet tocht. Ook kunnen cavia's niet goed tegen regen en zon.©

Hoe groter het hok, hoe beter dit is voor je cavia’s. Zorg als dat kan voor een uitloop zodat ze nog meer kunnen bewegen als ze dat willen. Cavia’s vinden het heerlijk om hard rond te rennen en te springen als zij in een dolle bui zijn. Hiervoor hebben ze wel genoeg bewegingsruimte nodig.

Bodembedekking caviahok

Onderin het hok kun je kranten leggen met een laag organische bodembedekking zoals vlas of Aubiose eroverheen. Gebruik nooit zaagsel want vochtig zaagsel produceert giftige stoffen waardoor je knaagdiertje last van zijn luchtwegen kan krijgen. Stro is tevens minder geschikt omdat de sprieten vrij hard zijn en hem kunnen prikken. Het verschonen van het hok moet je dagelijks doen. Omdat ze de cavia de hele dag eten, ontlasten ze zich ook de hele dag.

Een goede caviakooi is een konijnenhok met een dag- en nachtgedeelte. ©Sharpshot - Fotolia

Voeding

Zorg er altijd voor dat je cavia beschikt over hooi. Hooi is namelijk essentieel voor een goede werking van het maagdarmkanaal van je cavia. Daarnaast heeft je cavia ook wat te doen gedurende de dag en verveelt hij zich minder snel. Als laatste functie kunnen cavia’s zich ook verschuilen onder het hooi. Op die manier voelt de cavia zich veilig en ontstaat er minder stress.
Bij jonge cavia’s is het aan te raden om juist niet zoveel hooi in het caviahok te leggen. Cavia’s zijn van nature schichtig. Als er veel hooi in het hok ligt verschuilt de jonge cavia zich er alleen maar onder en komt het dier niet over zijn angsten heen.

Cavia’s maken zelf geen vitamine C aan. Bij een gebrek aan vitamine C kunnen ze heel ziek worden. Scheurbuik is een bekende caviaziekte bij een gebrek aan vitamine C. Kenmerken van scheurbuik zijn:

  • bloedend tandvlees;
  • gewrichtsproblemen: De cavia krijgt moeite met lopen;
  • gebitsproblemen: De cavia krijgt moeite met eten;
  • vermagering.

Om scheurbuik tegen te gaan is het belangrijk dat je je cavia bijvoert. Om er zeker van te zijn dat je cavia voldoende vitamine C binnenkrijgt, kun je hem een tablet vitamine C voeren. Pas wel op met drinkwater dat veel chloor bevat. Dit kan de vitamine C tegenwerken.

Ziekten

Als je cavia zich anders gedraagt, kan het zijn dat hij ziek is. De bekendste symptomen die aangeven dat je cavia ziek is zijn:

  • bulten en zwellingen op de huid of onderhuids;
  • gewichtsverlies;
  • kale plekken;
  • lusteloosheid: Stil in een hoekje zitten;
  • niet meer eten;
  • overeindstaande haren;
  • urinevlekken op de kont of rug.

Als je een van deze symptomen bij je cavia herkent, is het verstandig contact op te nemen met je dierenarts.

Caviataal

Cavia’s maken veel verschillende soorten geluiden. Ze maken deze geluiden niet voor niets. Elk geluid van de cavia betekent iets. Hieronder een lijst met de betekenis van elk geluidje:

  • fluiten: Naar elkaar roepen. Als ze naar je fluiten dan roepen ze om eten;
  • zacht piepen/knorren: Een blije cavia die aangeeft goed in zijn vel te zitten;
  • klappertanden: Hij is boos of bang. Een cavia doet dit in de regel niet als je in de buurt bent;
  • kreunen en piepen: Hij heeft pijn;
  • brommen: Een geïrriteerde cavia;
  • grommen: Het mannetje dat het vrouwtje probeert te versieren;

Cavia © www.isselee.com

Is het je al opgevallen dat je cavia wild rondrent terwijl hij zijn kop heen en weer schudt en op en neer springt? Dit is joligheid. Het is een teken dat hij vrolijk is en dat werkt erg aanstekelijk op je andere cavia’s.

Samenhouden cavia’s en konijnen

Het samenhouden van cavia’s en konijnen is mogelijk op basis van de voorwaarde dat konijnen en cavia’s genoeg bewegingsruimte hebben. Zorg er daarnaast voor dat zowel het konijn als de cavia een soortgenootje heeft. Kies dus voor een extra grote ren als je besluit je cavia’s samen te houden met je konijnen.

Let er goed op dat de volgende punten niet gebeuren:

  • Hoewel ze elkaars gezelschap waarschijnlijk erg waarderen, kunnen konijnen de cavia’s per ongeluk verwonden met hun scherpe nagels.
  • Konijnen zijn groter waardoor de konijnen de cavia’s onbedoeld bang kunnen maken.
  • Konijnen mogen niet alle groenten eten, die je wellicht wel aan je cavia’s voert!

Andere knaagdieren

Ga terug naar het menu: knaagdieren.

Lees verder over: