Veel soorten eekhoorns mag je niet meer als huisdier houden vanwege het voedsel of de huisvesting die deze dieren nodig hebben (dit is vrij gecompliceerd).©Kameron Perensovich, op Flickr. Licensie: Creative Commons BY-SA 2.0

Eekhoorn als huisdier

By Jasper In Eekhoorn oktober 9, 2015

De eekhoorn als huisdier

Misschien overweeg je om een knaagdier als huisdier te nemen. Wist je dat een eekhoorn ook een mogelijkheid is? Zorg wel voordat je een eekhoorn neemt dat je weet wat er allemaal bij komt kijken. Ga bijvoorbeeld eens langs bij iemand die al langer eekhoorns houdt.

Kies voor een eekhoorn die tam is of koop een eekhoorn tussen de 8 en 16 weken. Op deze leeftijd zijn eekhoorns nog tam te maken. Vanwege zijn lange pluimstaart en zijn ronde hoofd heeft de eekhoorn een hoog knuffelgehalte. Het zijn echter absoluut geen knuffeldieren. Voor kleine kinderen is een eekhoorn daarom wellicht geen goede keuze.

Boomeekhoorns bouwen hun nest in een boom, grondeekhoorns in een hol onder de grond.©Cody and Maureen, op Flickr. Licensie: Creative Commons BY 2.0

Huisvesting eekhoorn

Eekhoorns leven afhankelijk van de aard van de eekhoorn in bomen (de boomeekhoorns) of in holen onder de grond (grondeekhoorns). Het beste kun je eekhoorns houden in een groot buitenverblijf of volière. Voor boomeekhoorns moet je zorgen voor een hoog verblijf met voldoende klimmateriaal. Gebruik hiervoor takken en touwen. Grondeekhoorns houden van graven en doe je veel plezier met verse grond. Let op dat je onder het verblijf tegels of gaas aanbrengt anders ben je je eekhoorn snel kwijt. Ook zijn eekhoorns uitstekende knagers, dus zorg ervoor dat de materialen waaruit het verblijf bestaat knaagbestendig zijn. Als nest kun je zowel de boomeekhoorn als de grondeekhoorn een nestkast geven. Zorg ervoor dat je de nestkasten regelmatig schoonmaakt. Als nestmateriaal kun je kiezen voor stro, houtwol, mos, wol en tabakplantstengels (om ongedierte te bestrijden). Zorg voor voldoende ventilatiegaten in de nestkasten maar pas op dat het niet gaat tochten.

Omdat eekhoorns niet zindelijk zijn moet je zijn nest regelmatig schoonmaken.©Dawn Huczek, op Flickr. Licensie: Creative Commons BY 2.0

Sommige soorten eekhoorns leven solitair, andere in groepen. Heeft u solitaire eekhoorns zorg dan voor meerdere nestkasten. Ook voor eekhoorns die in groepen leven zijn meerdere nestkasten handig, zodat ze zich kunnen terugtrekken of verstoppen bij onraad.

Eekhoorns zijn zeer actief en bewegen veel. Daarom is het aan te raden om een keer in de zoveel tijd de indeling van het buitenverblijf aan te passen. Zo zorg je ervoor dat de eekhoorn zich niet gaat vervelen. Eekhoorns zijn niet zindelijk dus dat betekent dat het verblijf regelmatig een schoonmaakbeurt nodig heeft.

Eekhoorns en voeding

Eekhoorns hebben elke dag vers water nodig. Wat betreft voeding zijn eekhoorns alleseters. In het wild eten ze bijvoorbeeld zaden, noten, fruit, vogeleieren, insecten, dode dieren, bloemen en twijgjes. Als huisdier kunt u de eekhoorn groente en fruit (een paar keer per week), noten (geen pinda’s!), zonnebloempitten, een mix van knaagdieren- en dwergkonijnenvoer, honden- of kattenbrokken en meelwormen voeren. Let op dat de eekhoorn het soort fruit krijgt dat bij zijn soort past. Tropische soorten eekhoorns dus? mogen alle soorten fruit hebben, winterharde soorten voornamelijk hard fruit zoals appels en peren. Van ander soort fruit krijgen deze eekhoorns last van hun maag.

Zorg voor voldoende afwisseling bij het voeren van je eekhoorn. Om het gebit van de eekhoorn in goede staat te houden kun je hardere noten zoals hazelnoten en takjes aan de voeding toevoegen. Eekhoorns zijn immers knagers. Hang een zoutblok op in het verblijf zodat de eekhoorn ook mineralen binnenkrijgt.

Eekhoorns op televisie

De meest bekende eekhoorns op tv ken je vast wel: Knabbel en Babbel!


[/half_left][half_right]

Welke soort eekhoorn?

Er zijn 230 verschillende soorten eekhoorns, maar je mag niet elke soort houden. Er zijn bepaalde soorten die je wel mag houden. Dit zijn de volgende soorten:

    • Afrikaanse grondeekhoorn
    • Chinese gestreepte boomeekhoorn
    • Finlayson klappereekhoorn
    • Grote gevlekte boomeekhoorn
    • Himalayan striped squirrel
    • Prevostklapperrat (ook wel Prevostklappereekhoorn genoemd)
    • Richardson grondeekhoorn
    • Zwartneusklappereekhoorn

Veel soorten eekhoorns mag je niet meer als huisdier houden vanwege het voedsel of de huisvesting die deze dieren nodig hebben (dit is vrij gecompliceerd).©Kameron Perensovich, op Flickr. Licensie: Creative Commons BY-SA 2.0

Verboden huisdieren en huisdieren onder speciale voorwaarden 2014

De eerder genoemde soorten eekhoorns mag je houden onder speciale voorwaarden. Wat die speciale voorwaarden zijn, is overigens nog niet duidelijk. Afgelopen jaar heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in juni een zogenaamde zwarte lijst opgesteld van huisdieren die zij wil verbieden. Het voorstel moet echter nog door de Tweede Kamer goedgekeurd worden. Het gaat om:

  • Huisdieren die een gevaar voor mensen opleveren vanwege agressie.
  • Huisdieren die een gevaar voor soortgenoten vormen omdat zij ziektes dragen.
  • Exotische huisdieren die moeilijk te houden zijn vanwege het voedsel of de huisvesting die deze dieren nodig hebben.

Veel eekhoorns zijn vorig jaar op de verboden lijst gezet. Dit geldt voor de Noord-Amerikaanse vliegende eekhoorn, red-tailed squirrel, dertienstreepgrondeekhoorn, Japanse eekhoorn, Amerikaanse rode eekhoorn, Suikereekhoorn, Siberische grondeekhoorn en de Peruaanse witnekeekhoorn. Heb je nu een van deze soorten dan mag je deze houden tot aan zijn dood. Je mag er niet meer mee fokken of een nieuwe eekhoorn van dezelfde soort nemen.

Niet alle soorten eekhoorns mag je als huisdier houden.©Josh Henderson, op Flickr. Licensie: Creative Commons BY-SA 2.0

Gezondheid eekhoorns

Eekhoorns hebben geen erfelijke ziekten. De meest voorkomende ziekten liggen aan een onjuiste verzorging van eekhoorns. Bijvoorbeeld:

  • Luchtwegproblemen door slechte ventilatie in het verblijf.
  • Darmwegproblemen vanwege onjuiste voeding.
  • Huidproblemen vanwege een te lage luchtvochtigheid.
  • Gebitsproblemen (tanden die niet goed slijten) door te weinig hardvoer en takken.

Is je eekhoorn ziek en vertrouw je het niet? Neem dan contact op met een gespecialiseerde knaagdierenarts. Niet elke dierenarts weet met eekhoorns om te gaan.

Andere knaagdieren

Ga terug naar het menu: knaagdieren.

Lees verder over: