Fret

Fret

oktober 2, 2015

 De Fret

De fret is een marterachtige (Latijnse naam: Mustelidea). Naast de fret zijn bunzingen, dassen, otters en wezels andere marterachtigen. De fret is geen knaagdier wat sommige mensen denken. De fret is een roofdier en behoort zodoende tot de orde der roofdieren (Latijnse naam: Carnivora). Fretten zijn volledig gedomesticeerd. Ze kunnen daarom in het wild niet overleven zonder de mens. De fret vindt zijn oorsprong in de gedomesticeerde bunzing.

Fret met een wildkleur © Dominik HerzFretteren

De fret leeft al lang onder de mens. Er zijn geschriften van 63 voor Christus waarin de fret beschreven wordt. Ten tijde van de Romeinen werd de fret gebruikt om te jagen op konijnen. Konijnen werden vaak als huisdier gehouden door de Romeinen en dienden als voedsel. Als de konijnen ontsnapten werd de fret ingezet om het konijn weer op te sporen. De jacht op konijnen met fretten wordt fretteren genoemd en komt tegenwoordig ook nog voor in Nederland en België. Hiervoor is een vergunning verplicht.

Frettenkooi

Fretten vinden het fijn om twee maal dagelijks tenminste een uur uit hun kooi te kunnen.©M.Choco - Fotolia Je kunt fretten zowel binnen als buiten houden in een frettenkooi. Belangrijk is wel om te weten dat fretten niet goed tegen warmte kunnen. De frettenkooi in de volle zon plaatsen is dus een slecht idee. De temperatuur in de frettenkooi moet tenminste onder de 28ºC blijven. Een hogere temperatuur is voor je fret levensgevaarlijk. Voor de frettenkooi binnen is tenminste een ruimte van 1,5m² tot 2m² vereist voor maximaal 2 fretten. Komt er een fret bij dan geldt de vuistregel dat de frettenkooi per fret met 0,5m² wordt uitgebreid. Daarbij is het aan te raden de fret of fretten tweemaal daags tenminste 1 uur uit hun kooi te laten om de “benen te strekken”. Voor een buitenverblijf wordt een frettenkooi van minimaal 6m² aangeraden.

De fret als huisdier

Fretten en kinderen gaan niet goed samen. Fretten kunnen van veel geluidsoverlast namelijk heel erg gestresst raken. Fretten en honden gaat relatief goed samen. Ook katten en fretten kunnen samen gehouden worden. Knaagdieren of konijnen samen met de fret is geen goed idee. De fret ziet deze kleine dieren namelijk als voedsel.

Als je erg gesteld bent op het interieur van je woning moet je nog een keer ook goed nadenken voordat je een fret neemt. De woning moet namelijk grotendeels aangepast worden. Als je de fretten los laat lopen in huis, let dan ook op. Fretten kunnen namelijk goed klimmen. Ze zullen omdat ze van nature nieuwsgierig zijn ook alles uitproberen. Daarbij kunnen ze zichzelf flink verwonden. Denk aan de volgende scenario’s:

  • in aanrechtkastjes klimmen
  • op het aanrecht klimmen
  • in afvoerputjes of het toilet klimmen
  • Planten uitgraven. Krijgt de fret iets van de plant binnen dan is dit gevaarlijk voor de fret (zie voeding fret)
  • als het raam open is via het raam naar buiten proberen te glippen
  • knagen aan vloerbedekking/rubber materiaal
  • wasmachine: laat je deze openstaan dan kan de fret besluiten in de wasmachine te klimmen. Je fret kun je dan dus per ongeluk meewassen met de was als je niet goed oplet!

Voeding fret

De fret is een van de kleinste carnivoren. Dit betekent dat de fret alleen vlees eet. Plantaardig voedsel kan de fret niet verteren. Eet de fret toch grote hoeveelheden plantaardige eiwitten dan kan de fret last krijgen van een darmobstructie. Vanwege de plantaardige vetten is honden- en kattenvoer ook niet geschikt voor de fret. Ook een teveel aan koolhydraten (suiker) is gevaarlijk voor de fret. De fret heeft namelijk geen blindedarm die ervoor zorgt dat de koolhydraten worden afgebroken.

Fretten zijn carnivoren en kunnen daarom geen plantaardig voedsel verdragenTegenwoordig is er speciaal frettenvoer in de vorm van brokken en blikvoer. Ook voer voor kittens is geschikt voor fretten. Toch is dit een vrij recente ontwikkeling. De bunzing heeft in het wild altijd overleefd door kleine dieren zoals egels, konijnen, muizen en vogels in zijn geheel te eten. Omdat de fret afstamt van de bunzing is de fret nog steeds ingesteld op hetzelfde voedingspatroon. Vroeger werd klein wild en kippenvlees aan de fret als huisdier gevoerd. De fret drinkt water. Melk zorgt ervoor dat je fret diarree krijgt omdat de fret lactose-intolerant is.

De zieke fret

Bezoek een dierenarts die veel weet van fretten als uw fret ziek is.©Vladislav Pavlovich - FotoliaAls je fret ziek is, is het belangrijk dat je een bezoek brengt aan de dierenarts. Let dan op dat je naar een dierenarts gaat die veel verstand heeft van fretten. Dit geldt niet voor elke dierenarts. Fretten laten vaak niet merken dat ze ziek zijn. In de natuur lopen zieke dieren namelijk eerder het risico door een roofdier gegrepen te worden. Symptomen waaraan je kunt herkennen dat je fret ziek is:

  • braken
  • diarree
  • gewichtsverlies
  • lusteloosheid
  • veel slapen
  • waterige ogen

Als een van deze symptomen aanhoudt, is het noodzakelijk een dierenarts te bezoeken. Bij gewichtsverlies kan het ook gaan om het seizoen. In het voorjaar verliest de fret namelijk veel gewicht. Samengevat kan gezegd worden dat je vooral moet opletten als het gedrag van je fret van de ene op de andere dag verandert en de gedragsverandering dagen aanhoudt.

Terug naar de startpagina van dierenarts-dierenkliniek.