Konijn

Konijn

oktober 1, 2015

Veel mensen denken dat een konijn een knaagdier is. Dit is niet het geval.©lifeonwhite.comHet konijn is een zoogdier en behoort tot de haasachtigen (Latijnse naam: Lahomorpha). Veel mensen denken dat konijnen knaagdieren zijn. Dit is niet het geval. Knaagdieren hebben in de onderkaak twee snijtanden, terwijl konijnen er vier hebben.

Het konijn als huisdier

In de Romeinse tijd werd het konijn vooral gehouden om te dienen als voedsel. Het konijn wordt sinds de Middeleeuwen gehouden als huisdier. Konijnen werden door monniken in beschermde tuinen gehouden waar de monniken ook langzaam begonnen met het fokken van konijnen op kleur van de vacht.

Konijnen zijn tegenwoordig een volwaardig huisgenoot voor veel families. Eén op de vier huishoudens heeft een konijn als huisdier. Voor kinderen is een konijn vaak geen geschikt huisdier. Ondanks wat je misschien denkt is een konijn namelijk geen knuffeldier.

Zorg voor een maatje

Konijnen zijn hele sociale dieren. Daarom is het raadzaam om konijnen samen te houden. Je konijn zal dan ook gelukkiger zijn in gezelschap van een ander konijn.

Let er wel op dat als je een koppeltje neemt dat het mannetjeskonijn (ram) altijd gecastreerd is, ook als het vrouwtjeskonijn (voedster) gesteriliseerd is.

Bij het houden van een voedster en een ram is het belangrijk dat u de voedster steriliseert of de ram castreert. Anders geeft deze foto het resultaat weer.©fotowebbox - Fotolia

De combinatie van een ram en voedster is vaak wel de beste. Maar ook de combinatie van twee voedsters of twee rammen is mogelijk. Belangrijk is dat je konijn gesteriliseerd of gecastreerd is. Hierdoor zullen de konijnen minder agressief tegen elkaar doen. Daarnaast moet je de konijnen ook de tijd geven elkaar te leren kennen: net als bij mensen moet het klikken tussen je konijnen. Algemeen geldt wel dat je niet een jong konijn en een volwassen konijn kunt samenzetten. Het volwassen konijn zal het jongere konijn waarschijnlijk niet accepteren en opjagen. Zorg er dus voor dat je konijnen óf allebei jong óf allebei volwassen zijn.

Huisvesting konijn

Een konijn heeft een grote ren nodig met speel- en springmogelijkheden waar je konijn altijd in en uit kan. Het konijnenhok wat in de dierenwinkel staat is daarom veel te klein. In de konijnenren wil het konijn zich ook graag kunnen verschuilen. Dan heeft je konijn het idee veilig te zijn als het konijn zich onzeker voelt of onheil bespeurt. Voldoende hooi of stro is fijn voor het konijn als het buiten koud is. Zorg voor een knuffel voor je konijn zodat het dier zich niet gaat vervelen.

Konijnenvoer

Voer je konijnen twee keer per dag. Het liefst ‘s ochtends en ‘s avonds. Konijnenvoer bestaat uit hooi, gras, groente of fruit. Ook moet je konijn voldoende water kunnen drinken. Let er vooral in de winter op dat het water van je konijn niet bevroren is.

Konijnenrassen

Er zijn verschillende konijnenrassen die we hieronder bespreken.

Ga terug naar de startpagina van dierenarts-dierenkliniek.

Wellicht heb je ook interesse in knaagdieren. Lees verder door op de link te klikken: Meer informatie over knaagdieren

Lees meer over de risico’s en mogelijkheden van het samenhouden van konijnen en cavia’s.