Twee paarden in de wei © wierzbik - Fotolia

Paardenverzekering

By Jasper In Paardenverzekering oktober 20, 2015

WA-verzekering of paardenverzekering?

Twee paarden in de wei © wierzbik - FotoliaBen je de trotse bezitter van een paard? Voor de paardenverzekering gelden er andere regels dan bij honden of katten. Als je een paard bezit dan is het belangrijk dat je een goede wettelijke aansprakelijkheids (WA)-verzekering heeft afgesloten. De hoofdregel is dat de eigenaar van het paard verantwoordelijk is voor de eventuele schade die het paard aanricht.

De WA-verzekering zul je standaard al wel hebben. Veel rijschoolhouders verplichten je ook een goede WA-verzekering te hebben voordat je lid mag worden. Ga eens na of eventuele kosten die je paard maakt worden gedekt door je WA-verzekering.

Soorten paardenverzekeringen

Paarden blijven kuddedieren en daarom kan er altijd wat gebeuren. Een paardenverzekering afsluiten is niet verplicht. Toch is het verstandig. De paardenverzekering is tegenwoordig goed betaalbaar. De basisverzekering van de paardenverzekering is er over het algemeen in drie vormen:

  1. doodverzekering
  2. dood- en ongevallenverzekering
  3. ODA-verzekering (ongeschiktheidsverzekering)

1. De doodverzekering
De doodverzekering kent twee vormen:

  • de vollledige doodverzekering

De volledige doodverzekering als paardenverzekering keert 100% uit als je paard komt te overlijden. Gevolgen waardoor je paard zou kunnen te komen overlijden:

  • een noodslachting als gevolg van aanrijding, ziekte, ongeval of brand
  • brand, storm, bliksem of electrocutie
  • vergiftiging
  • transportongeval (bij vervoer in de EU)
  • verdrinking
  • diefstal
  • kwaadwilligheid van derden
  • castratie van 1- of 2-jarige hengsten met normaal ontwikkelde geslachtsdelen

Bij deze paardenverzekering is een recente gezondheidsverklaring nodig van een arts. De gezondheidsverklaring mag maximaal 6 weken oud zijn. Daarnaast stuurt de verzekeraar hoogstwaarschijnlijk een inspecteur langs die je paard komt controleren.

  • de beperkte doodverzekering

De beperkte doodverzekering als paardenverzekering geldt alleen als je paard komt te overlijden door een ongeval of een andere gespecificeerde reden. Bij deze paardenverzezekering heb je geen gezondheidsverklaring nodig. Tenzij je paard bij de beperkte doodverzekering ook verzekerd is voor overlijden door ziekte. Deze paardenverzekering is handig als je veel met je paard onderweg bent.

2. dood- en ongevallenverzekeringAanvullend op de doodverzekering keert deze paardenverzekering ook uit als je paard als gevolg bij de onder 1 genoemde punten blijvend ongeschikt is geworden.

3. ODA-verzekering (ongeschiktheidsverzekering)

Deze paardenverzekering keert aanvullend op de eerder genoemde paardenverzekering uit als je paard blijvend ongeschikt of onvruchtbaar (voor fokkers) is geworden door toedoen van een ziekte.

Aanvullende verzekering op de paardenverzekering

Een aanvullende verzekering op de drie basisverzekeringen is bijvoorbeeld een ziektekostenverzekering. Medische kosten die je maakt kunnen dan vergoed worden. Denk daarbij aan operaties en kosten voor medicijnen. Een gezondheidsverklaring is vaak een voorwaarde. Heeft je paard een afwijking dan lukt het je vaak niet om een ziektekostenverzekering af te sluiten, omdat de verzekeringsmaatschappij je hoogstwaarschijnlijk niet wil verzekeren. Ook bij oudere paarden kunnen verzekeringsmaatschappijen moeilijk doen. Paarden vanaf 15 jaar worden gezien als oud.

Paardenverzekeraars

De paardenverzekering kun je bij verschillende paardenverzekeraars afsluiten. Voordat je een paardenverzekering afsluit, is het belangrijk om de verschillende paardenverzekeraars met elkaar te vergelijken. Premies verschillen per paardenverzekeraar. Het is belangrijk goed te bekijken welke polisvoorwaarden en dekkingen de verzekeringsmaatschappijen hebben. Denk eraan dat de paardenverzekeraar met de laagste premie niet direct de beste hoeft te zijn.

Ga terug naar het menu: dierenverzekering.