Top 3 geschikte vloeren voor huisdieren

By Jasper In Algemeen oktober 21, 2015

De beste vloeren voor huisdieren

Als je huisdieren hebt, is de kans groot dat je de keuze voor een nieuwe vloer daarvan af laat hangen. Maar welke vloer past er eigenlijk het beste bij huisdieren?

Vloer hondJe trouwe viervoeter laat namelijk behoorlijk wat krassen, haren, vocht en vuil achter. De ene vloer is daartegen beter bestand dan de andere. Daarom stellen we een top 3 op van de meest geschikte vloeren voor huishoudens met huisdieren.

Je huisdier voelt zich bovendien ook prettiger op vloeren waarop ze goede grip hebben. Als je ooit een jonge hond of kat in huis gehaald hebt en je hebt thuis een gladde houten vloer dan weet je ook wel waarom; ze glijden en schaatsen de eerste dagen door het huis heen omdat ze op de vloer heel weinig houvast hebben. Er zijn zelfs huisdieren (vooral honden) die daar zo van schrikken dat ze de gladde vloer gaan vermijden en daarom steeds de keuken, garage, gang of het vloerkleed opzoeken.

Top 3 vloeren voor huisdieren

De beste vloeren voor zowel je huisdier als het behoud van je vloer zijn:

  1. Geseald siergrind. Deze vloerbedekking is ruw en geeft je huisdieren daarom een uitstekende ondergrond. Om het benodigde onderhoud te verminderen is het verstandig om het siergrind te sealen, zo trekt er geen vuil en vocht meer in. Open siergrind kost juist wel veel onderhoud om die reden en is daarom ongeschikt voor huisdieren. Een ander voordeel van siergrind is de levensduur, die is zeer lang.
  2. Tegels. Deze vloer is net als siergrind zeer slijtvast en heeft weinig onderhoud nodig. Zorg wel dat er tussen de tegels geen ruimtes zitten waar vuil en vocht gaat zitten. Ook voor je huisdier zijn ze ideaal: ze geven bijna net zoveel grip als siergrind. Beiden zijn echter niet goedkoop. Dat betekent dat dus wat extra kost om je huis helemaal geschikt voor huisdieren te maken.
  3. Vinyl. Goed bestendig tegen vocht, vuil en krassen. Daarnaast gaat de vloer lang mee en is er weinig onderhoud nodig om de vloer in goede staat te houden. Vinyl geeft voor de huisdieren ook nog eens meer grip dan houten vloeren.

Ongeschikte vloeren

Het minst geschikt zijn de gietvloer en de houten vloer. De eerste twee zijn erg glad en raken snel bekrast. Veel huishoudens gebruiken laminaat, dit is wel krasbestendig en daarom een goed alternatief voor de houten vloer.

Huisdieren, tapijt en allergie

Ondanks wat je misschien zou denken, is tapijt een betere keuze dan een harde vloerbedekking als je allergisch bent voor honden en/of katten. Dat is gebleken uit een recent onderzoek van de Duitse Astma en Allergie bond (DAAB). Tapijt houdt fijnstof namelijk vast zodat je het makkelijk kunt opzuigen terwijl de fijnstof bij een harde vloer door de kamer dwarrelt zodat je het eerder inademt en er last van krijgt. Lees meer over kattenallergie. Tapijt slijt wel snel en neemt veel vuil op; vaak stofzuigen dus!

Ga terug naar de startpagina van Dierenarts-dierenkliniek.nl.