Naast een loopneus zijn branderige ogen, een schrale keel en constant niezen ook symptomen voor een kattenallergie

Kattenallergie

By Jasper In Kat oktober 16, 2015

Kattenallergie en toch een kat?

Als je op de website van de dierenbescherming de test doet of je geschikt bent voor een kat en je geeft aan dat je allergisch bent voor katten, krijg je al een nee op het rekest. En dat is ook niet zo gek, want kattenallergie is een van de meestgenoemde redenen dat de kat wordt weggedaan.
Krijg je een allergische reactie vanwege je kat, dan kun je hiertegen medicijnen innemen.

Als fervent kattenliefhebber is het echter enorm vervelend als je allergisch bent voor katten. Toch is het hebben van een kattenallergie niet direct een reden om helemaal nooit een kat te nemen.

Hoe werkt kattenallergie

Veel mensen denken dat het de kattenharen zijn waarvoor je allergisch bent. Het is echter het kattenallergeen genaamd Fel d 1 waarop je immuunsysteem zo heftig reageert. Deze eiwitten of proteїnen komen voor in de talgklieren, het speeksel en de urine van de kat.

Soorten kattenallergie

De vorm van een kattenallergie kan per persoon verschillen. Het verschilt of je allergisch reageert op de huidschilfers van je kat, de kattenharen of het speeksel van je kat.

  • Allergisch voor de huidschilfers van je kat: Zoals gezegd komt het kattenallergeen Fel d 1 voor in de talgklieren van je kat. De talgklieren zorgen voor het soepel houden van de huid en de vacht van je kat. Aangezien jij net als je kat de dode huidcellen vervangt door nieuwe huidcellen stoot het lichaam de dode huidcellen als huidschilfers af. Deze huidschilfers zijn zo klein dat je niet eens door hebt dat je ze inademt. Een ander probleem is dat je de huidschilfers in je ogen kunt krijgen. Dit is de reden dat allergische reacties optreden. Als je allergisch bent voor de huidschilfers van je kat, neem dan geen kat. Je allergie houdt dan namelijk constant aan, wat geen leven voor je is.
  • Allergisch voor kattenharen: Omdat je kat veel haren verliest gedurende het jaar kun je delen van de losgekomen haren inademen of in je ogen krijgen. Dagelijks stofzuigen en dweilen, vloerbedekking en stoffen meubels verwijderen en vermijden, veel luchten en geen binnenkat nemen, zijn enkele tips om te voorkomen dat je te veel last krijgt van je allergie. Kiezen voor een hypoallergene kat is een andere optie. Een hypoallergene kat maakt minder Fel d 1 aan. Zulke katten zijn bijvoorbeeld de Blauwe Rus of de Siberische kat (Neva Masquerade). Speciaal gefokte katten voor mensen met een kattenallergie zijn de naaktkat, de Devon Rex, de Cornish Rex. Let wel op dat deze kattenrassen geen garantie zijn dat je geen last krijgt van je kattenallergie. Het beste kun je dit uittesten door bijvoorbeeld naar een cattery te gaan waar ze alleen Blauwe Russen hebben.
  • Allergisch voor het speeksel van je kat: Je kat wast zichzelf de hele dag door. Het opgedroogde speeksel blijft op de huid zitten en vermengt zich met de huidschilfers. Een allergische reactie kan daarom optreden door het inademen van de huidschilfers maar ook het aaien van de kat.

Heb ik kattenallergie?

Er zijn veel verschillende symptomen die duiden op een kattenallergie:

  • hoesten
  • rode, brandende, tranende of jeukende ogen
  • huiduitslag zoals rode plekken of bulten
  • achter elkaar moeten niezen
  • een verstopte neus of juist een loopneus
  • je vermoeid voelen
  • moeilijk ademhalen en benauwdheidNaast een loopneus zijn branderige ogen, een schrale keel en constant niezen ook symptomen voor een kattenallergie

Omgaan met kattenallergie

Misschien heb je last van kattenallergie maar ben je wel dol op katten. Afhankelijk van hoe erg je kattenallergie is, heb je een aantal mogelijkheden. Met behulp van medicatie kun je de symptomen onderdrukken. Door antihistaminica te slikken, onderdruk je de allergische reactie. Een bekend en goed werkend medicijn is Xyzall of Levocetirizine. Deze anti-allergiepillen bevatten de werkzame stof levocetirizine dihydrochloride die werkt tegen geïrriteerde ogen en neusslijmvlies. Ook heb je oogdruppels voor bijvoorbeeld hooikoorts die helpen. Tenslotte kun je met een neusspray ook de allergische reactie onderdrukken.

Uiteraard is het absoluut niet de bedoeling om dagelijks deze medicijnen te gebruiken als je last hebt van je allergie. Katten zijn erg leuk maar denk ten eerste aan je eigen gezondheid.

In therapie voor kattenallergie

Kun je je kat niet houden zonder gebruik te maken van medicijnen dan is de alternatieve NAET-therapie wellicht een idee. Bij deze therapie kom je in contact met de substantie waarvoor u allergisch bent. Vervolgens probeert de therapeut via drukpuntmassage (acupressuur) de blokkades die ontstaan door de allergie in deze onzichtbare energiebanen weer op te heffen.

Een andere therapie is de desensibilisatietherapie. Dit is vergelijkbaar met het inenten van jezelf tegen bepaalde ziekten. Bij de desensibilisatietherapie krijg je het kattenallergeen waar je allergisch voor bent toegediend, via druppels onder de tong of via de huid. Dit gebeurt gedurende meerdere afspraken met je huisarts en bij elk bezoek krijg je een hogere dosis toegediend. Op die manier maak je antistoffen aan waardoor je over een langere tijd immuniteit opbouwt voor het kattenallergeen. Geduld hierbij is een schone zaak, want gemiddeld kan een desensibilisatietherapie of -kuur drie tot vijf jaar duren.

Tips bij kattenallergie

Je bent niet zo allergisch dat je met katten niet kunt leven maar je hebt er wel last van. Misschien dat de volgende tips je klachten kunnen verminderen:

Als u allergisch bent voor katten is het mogelijk dat uv an de Cornish Rex geen last heeft. © lifeonwhite.com

  • Als je besluit een kat te nemen, neem er dan één.
  • Omdat het vaak om de huidschilfers van de kat gaat, ben je niet meer allergisch voor langharige katten dan kortharige. Vaak veroorzaken langharige katten zelfs minder allergische klachten dan kortharige katten. Dit moet je uitproberen.
  • Ga voor een kat die graag buiten komt.
  • Kies voor een hypoallergene kat zoals de Siberische kat of de naaktkat.
  • Vervang je vloerbedekking door laminaat of een andere houtsoort.
  • Kies voor een leren of kunststof bank. Vermijd stoffen meubels.
  • Heb je tapijt liggen? Stoom deze dan eens in de drie maanden om de huidschilfers te verwijderen.
  • Zorg ervoor dat je tenminste één ruimte katvrij houdt, zoals bijvoorbeeld de slaapkamer.
  • Dagelijks stofzuigen is geen overbodige luxe. Zorg voor een ionische borstel zodat je de allergenen niet door het hele huis verspreid.
  • Zet regelmatig de ramen tegenover elkaar open.
  • Er zijn speciale luchtreinigers die tegen de allergenen werken.

Tapijt en allergie

Uit onderzoek van de Duitse Astma en Allergie bond (DAAB) is tapijt een betere keuze dan een gladde en harde vloerbedekking als je allergisch bent voor katten (dit geldt trouwens ook voor honden). Dat komt omdat tapijt vuil, haren en huidschilfers vasthoudt zodat je het makkelijk kunt opzuigen. Bij een harde vloer dwarrelt de fijnstof juist door de kamer zodat je het eerder inademt en last van je allergie krijgt. Kies je voor tapijt dan betekent dat dus wel dat je vaak moet stofzuigen.

Hond/kat allergisch

Wist je dat niet alleen jij maar ook je hond of kat allergisch kan zijn?

Ga terug naar de hoofdpagina over de kat.