Konijnenrassen

Konijnenrassen

oktober 1, 2015

Alles over de verschillende konijnenrassen

De konijnenrassen heb ik onderverdeeld in 4 groepen. De kleine, de middelgrote, de grote en de bijzondere haarstructuur konijnenrassen. Bij de meeste konijnenrassen word ook aangegeven of het ras geschikt is om als huisdier gehouden te worden. Sommige rassen hebben extra verzorging nodig, hou daar rekening mee als je een konijn gaat kopen.

De kleine konijnenrassen:

Klein Chinchilla

Dit is een vriendelijk ras, maar toch zien we de kleine chinchilla nog niet vaak als huisdier. De kleuren van de klein chinchilla zijn: Grondkleur – Blauw, Tussenkleur – Wit met zwarte rand en Dekkleur- Lichtrijs met zwarte ticking. De kleine chinchilla word tussen de 2,7 en 3,3 kilo.

Klein Lotharinger

Dit is een populair ras, de klein lotharinger is levendig en goedaardig ras. Het gewicht van een klein lotharinger is 2 tot 3 kilo. De oren zijn gekleurd, de snuit heeft een vlindertekening, er loopt een aalstreep over de rug van de oren naar de staart en aan de zijkant heeft hij vlekken die mooi rond gevormd zijn.

Tan

Dit is een erg vriendelijk ras en word dan ook veel als huisdier gehouden. De meest voorkomende kleuren zijn bruin met lichtbruin en zwart met bruin maar hij kan ook voorkomen in de kleuren: blauw met bruin of gouwenaar met bruin. Het bruin komt over de hele onderkant voor, achter de oren en in de kring rond de ogen. Een tan word ongeveer 2,5 tot 3 kilo.

Thrianta

Dit ras is ontstaan in de 2de wereldoorlog in Drenthe en Thrianta is de oude benaming voor Drenthe. De thrianta heeft een vriendelijke karakter en dat maakt hem geschikt als huisdier. De Thrianta is oranjerood met donkerbruine ogen. Het gewicht van een Thrianta is tussen de 2 en 3 kilo.

Hollander

De hollander zien we heel vaak als huisdier, dat heeft hij te danken aan zijn leuke uiterlijk. (2 gekleurde kopplaten, die de ogen, wangen en oren omsluiten en een gekleurd, achterste deel van het lij) Er bestaan heel veel kleuren hollanders zelfs in driekleur.

Steenkonijn

Het Steenkonijn is een oud Belgisch ras. De naam Steenkonijn
is afkomstig van de vlaamse maateenheid ‘steen’ dat 3,5kg betekend,
het gewicht van een Steenkonijn.

Het karakter van het Steenkonijn is actief en zeer nieuwsgierig!

De kleur van de vacht herinnert aan de wilde afkomst. Er bestaan 3 varianten in deze complexe ticking: konijngrijs, ijzergrauw(zwartgrijs), haaskleurig(rossigzwart).

Klein Zilver

Dit is een pittig en levendig ras, het klein zilver ras bestaat al heel erg lang. Door zijn temperament is dit ras minder geschikt als huisdier. De haren van een klein zilver zijn bijzonder te noemen, als de dieren 5 a 6 weken zijn vind er verandering van de pelskleur plaats. De verzilvering begint op de neus en zet zich voort over de rest van het lichaam.

Hulstlander

Dit ras heeft een witte vacht en lichtblauwe ogen, het ras bestaat nog niet zo lang en is afkomstig uit Nederland. Ook de hulstlander is een temperamentvol ras en dus minder geschikt als huisdier voor kinderen. De pels van de hulstlander is zeer dicht en rijk aan onderwol. Word tussen de 2 en 2,75 kilo.

Rus

Russen zijn vriendelijk en rustig, dus zeer geschikt als huisdier. De rus heeft alleen gekleurde extremiteiten, dus op zijn snuit, oren, poten en staart. De extremiteiten kunnen zwart, blauw en havanabruin zijn. Een rus word ongeveer 2,5 tot 3 kilo.

De middelgrote konijnenrassen:

Groot Chinchilla

Is een rustig konijn dat vrij grote nesten werpt. De groot chinchilla’s hebben een witte tussenkleur met zwarte ticking en de buik is altijd wit. De groot Chinchilla word tussen de 3,5 en 5,5 kilo.

Nieuw-Zeelander

Dit zijn zeer rustige en betrouwbare konijnen, de vrouwtjes werpen grote nesten maar kunnen hiervoor goed zorgen. Je zou denken dat dit ras uit Nieuw-Zeeland komt maar oorspronkelijk komt dit ras uit de Verenigde Staten. De nieuw zeelander komt voor met een witte of zwarte pels.

Engelse hangoor

Dit konijn ziet er erg leuk uit, maar heeft veel verzorging nodig door zijn extra lange oren. Deze konijnen komen het meest voor in de kleur fawn, madagaskar, konijngrijs en ijzergrauw. Een engelse hangoor word ongeveer 4,5 tot 5 kilo.

Gele van Bourgondie

Dit ras werd oorspronkelijk gefokt als vleeskonijn, door zijn brede bouw en gewicht is de gele van bourgondie daar erg geschikt voor. Een gele van bourgondie word tussen de 3,5 en 5 kilo. Als huisdier word dit ras niet vaak gehouden.

Groot zilver

De beharing van dit konijn is wat langer dan bij andere konijnen, de uiteindes van de haarpunten lijken verzilverd te zijn. Het konijn heeft ook veel onderwol, hierdoor voelt het konijn erg zacht aan. Dit ras komt voor in de kleuren: konijngrijs, zwart, blauw, bruin en geel.

Belgische haas

Dit zijn zeer levendige konijnen en hebben het uiterlijk van een haas. De fokkers hebben een lang slank haaskonijn weten te fokken, die een bijna windhondachtige bouw heeft. Deze konijnen komen voor in de kleuren: tan en wit.

Californian

Dit zijn zeer vriendelijke konijnen, het kleurpatroon van deze konijnen is bijzonder. Een wit lichaam met de poten, snuit, oren en staart (extremiteiten) die gekleurd zijn. De extremiteiten kunnen zwart, blauw of lilac zijn.

Meissner hangoor

Deze konijnen zijn minder bekend, ze zijn wel rustig en aanhankelijk. De meissner komt voor in de kleuren: konijngrijs, zwart, geel, blauw en bruin.

Wener

Dit konijnensoort is erg populair, ze zijn mooi, aanhankelijk en levendig. De wener komt voor in de kleuren: blauwgrijs, haaskleur, zwart met bruine ogen, konijngrijs en wit. Dit ras word tussen de 3,5 en 4,5 kilo.

Van beveren

Dit zijn konijnen met een vendig temperament. De achterhand van dit konijn is duidelijk hoger dan de voorhand, ook is de achterhand breder en gespierder dan de voorhand. De van beveren komen voor in de kleuren: blauw Ook de van beveren heeft veel onderwol waardoor hij erg zacht aanvoeld.

Witte van Hotot

Dit ras is erg vriendelijk, de naam zegt het al dit ras is zuiver wit met donkerbruine ogen en zwarte oogringen. De Witte van Hotot word tussen de 3,5 en 5 kilo.

Rode Nieuw-zeelander

Benny & Buster

Deze konijnen hebben een effen dieprode kleur die geen ticking of witten haren mogen hebben, maar de dieprode haren moeten wel glanzen. De rode nieuw zeelander is een levendig ras en word tussen de 3 en 4 kilo. Dit ras komt oorspronkelijk uit Amerika.

Zilvervos

Dit is een konijn met een volle zachte en veerkrachtige vacht. De zilvervos is een kruising tussen het tan, chinchilla en angora konijn. Door de kruising met het angora konijn heeft de zilvervos de volle, zachte en veerkrachte vacht gekregen. De zilvervos komt voor in de kleuren: zwart, bruin, bruinmarter, blauwmarter en blauw.

Japanner

Dit ras is meestal erg vriendelijk. De japanners hebben een scherpe tweekleurige tekening. Door deze tekening is het erg moeilijk om de japanner te fokken. Dit ras word tussen de 2,5 en 4 kilo. De japanner is altijd geelrood in combinatie met zwart, bruin, blauw of lilac.

Eksterkonijn

Dit konijn is eigenlijk een japanner met andere kleuren. De geelrode kleur is vervangen voor een witte kleur. Ook dit ras is moeilijk te fokken omdat de lijnen tussen de kleuren heel zuiver moeten zijn en niet in elkaar mogen overlopen. Het eksterkonijn komt oorspronkelijk uit Engeland, dit ras word tussen de 3 en 4 kilo.

Rijnlander

Een rijnlander heeft een zwarte of roodgele aftekening met donkerbruine ogen of blauwe en gele tekeningen met blauw ogen. De bijzondere tekening op de witte pels is kemerkend voor dit ras.

Thuringer

Dit ras komt oorspronkelijk uit Duitsland. De kleur is madagaskar, de konijnen zijn geelbruin en elke haar is aan het uiteinde donker. Dit ras word tussen de 3 en 4 kilo.

Sallander

De kleur van dit ras is zeer bijzonder, een Sallander is gebroken wit en elke haarpunt is licht bruin/zwart en de extreminteiten zijn net iets donkerder. (snuit, oren, ogen, buik) Een Sallander lijkt op een Thuringer, alleen heeft een andere kleur dus ook een Sallander word 3 tot 4 kilo.

Papillon

Dit ras bestaat in veel verschillende kleuren, de Papillon lijkt een beetje op een Lotharinger. De Papillon word tussen de 3 en de 4 kilo en is erg moeilijk te fokken. De Papillon heeft een slank, lang lichaam met oren van ongeveer 11cm. De vacht is glanzend, dicht ingepland en lekker zacht.

Havana

Heeft een hele mooie diep chocolade kleur, het gemiddelde gewicht van een Havana is 3 kilo. De ogen van dit ras zijn zeer bijzonder, bij een bepaalde lichtinval onstaat er een schittering waardoor ze de Havana ook wel ‘Ingensche Vuuroogkonijn’ noemen.

Alaska

De kleur van deze konijnen is lakzwart. De Alaska is vrijwel halsloos, het lichaam heeft afgeronde vormen. En de konijnen worden niet vaak als huisdier gehouden hoewel ze wel attent en levendig zijn.

Gouwenaar

Dit is een erg aanhankelijk dier, prima geschikt als huisdier. De Gouwenaars hebben een pastelachtige lichtblauwe kleur met bij een bepaalde lichtinval een rossige gloed in hun ogen. Een Gouwenaar word tussen de 2,5 en 3,5 kilo.

Luchs

De vacht van een Luchs konijn heeft drie kleuren, op de huid zijn de haren wit, het midden is warm roodgeel en de uiteinde van de haren zijn zilverblauw. Het gewicht van de Luchs is 2 tot 3,5 kilo.

Parelfeh

Dit ras is vriendelijk, levendig en goedaardig. De kleur van de Parelfeh is uniek, de pels is glanzend en veerkrachtig. De kleur van dit ras is Blauwgrijs met aan haaruiteinden in verschillende kleuren. De parelfeh word tussen de 2,5 en 3,5 kilo.

Beige

Deze konijnen zijn meegaande en betrouwbare dieren. Ze hebben een gele pels en een deel van de haren heeft licht pastelblauwe punten.

Marburger feh

Dit konijn is vooral in europa bekend en komt oorspronkelijk uit Duitsland. Het is een levendig en vriendelijk konijn. De Marburger feh is blauw met een subtiele bruine waas, de ogen zijn blauwgrijs. Dit ras word tussen de 2 en 3,5 kilo.

Deilenaar

Dit is een stevig en sterk konijn. Vooral bij de ram is de kop krachtig ontwikkeld. De Deilenaar heeft een warme roodbruine dekkleur waarbij de zwarte ticking krachtig en golvend moet zijn. Een deilenaar word tussen de 2 en 3,5 kilo.

Marter

De Marter komt voor met een soort “siamese’ tekening of effen. Het ras word vrij veel gehouden als gezelschapsdier, een Marter staat ook bekend als een levendig en vriendelijk ras.

Duitse hangoor

Het lichaam van de Duitse hangoor is stevig gedrongen en massief. De achterhand is goed gevuld en ook de benen zijn grof, dik, kort en gespierd. De kop is kort met uitgesproken wangen en een gebogen neusbeen. Ook van de Duitse hangoor zijn heel veel verschillende kleuren en hij word 2,3 tot 3,5 kilo.

De grote konijnenrassen:

Vlaamse reus

De vlaamse reus heeft een lichaamslengte van ongeveer 80 centimeter en een gewicht van rond de 7 kilo. Deze konijnen zijn er in de kleuren: wit, haaskleur, konijngrijs, blauwgrauw en geel. Deze konijnen hebben heel veel ruimte nodig omdat ze zo groot worden.

Lotharinger

De oren van een lotharinger zijn minimaal 16cm lang en staan stevig rechtop. Groot lotharingers komen voor in de kleuren: zwart, konijngrijs, havanabruin en isabella.

Franse hangoor

Misty

Deze konijnen hebben een stevig gespierd lichaam met een brede borst, worden 5 tot 6,5 kilo. De naam zegt het al, de oren hangen naar beneden. De franse hangoor komt voor in de kleuren: konijngrijs, chinchilla, blauwgrauw en ijzergrauw. De franse hangoor is een aanhankelijk en lief.

Konijnenrassen met bijzondere haarstructuren:

Angora

Dit ras moet iedere dag zorgvuldig geborsteld worden, om klitten te voorkomen. Het konijn zal ook geknipt of geschoren moeten worden, dit ongeveer eens in de drie maanden. Angora konijnen zijn er in veel verschillende kleuren.

Rex

Het is een goedaardig dier dat een fluweelzachte haarstructuur heeft. Bij een rex staat de vacht bijna loodrecht op de huid. De vacht is tussen de 15 en 18mm. Door de onderwol is de beharing zeer dicht en gelijkmatig en voelt de vacht fluweelzacht aan. De rex kent ontelbaar veel kleuren, zowel effen als wildkleuren.

Satijn

Dit ras is zeer geschikt voor kinderen, omdat de konijnen rustig en goedaardig zijn. Het satijnkonijn word in veel verschillende kleuren gefokt maar ivoor en oranje zijn het meest populair.

Voskonijn

Dit ras is de ideale oplossing voor mensen die een (half)langharig konijn willen hebben. Een voskonijn heeft veel minder verzorging nodig dan een angora. De voskonijnen worden in verschillende kleuren gefokt, de meest populaire kleur is wit met blauwe of rode ogen.