Foto van een veulen voor dierenarts-dierenkliniek

Paardenpaspoort

By Jasper In Paard chippen oktober 21, 2015

Paardenpaspoort

Het paardenpaspoort is het identiteitsbewijs voor je paard. Het paardenpaspoort is verplicht voor elk paard, elke pony of ezel in je bezit. Het paardenpaspoort is echter geen eigendomsbewijs. Dit is een ander document.

In het paardenpaspoort staat:

  • afstamming: beschrijving van de stamboom zover deze bekend is
  • aftekeningen: er staat een schets in van je paard en een beschrijving van uiterlijke kenmerken waaraan het paard te herkennen is. Denk daarbij aan een bles, kol en witte voetjes. Heeft je paard zulke uiterlijke kenmerken niet dan wordt beschreven waar de haarkruinen zitten.
  • registratienummer; bij welk stamboek je paard geregistreerd staat
  • transpondernummer: het chipnummer van je paard
  • de medische behandelingen en de intentingen die je paard gehad heeft

Aanvragen dierenpaspoort

Foto van een veulen voor dierenarts-dierenkliniekEen paardenpaspoort kun je alleen aanvragen als je paard nog geen paspoort en chipnummer heeft. Dit is vooral het geval bij veulens. Om het paspoort aan te vragen heb je 6 maanden de tijd na de geboorte van het veulen. Chippen van het veulen moet ook binnen 6 maanden. Het paardenpaspoort vraag je aan bij een erkend stamboek, zoals de Koninklijke Nederlandse Hippische Bond (KNHS). Bekijk de andere erkende stamboeken waar je je paard kunt registreren.

Medische behandelingen paard

In het dierenpaspoort moet opgenomen worden welke medicatie het paard krijgt. Dit is verplicht sinds januari 2010. Ook moet hier opgenomen worden of het paard bestemd is voor de slacht of niet. Automatisch wordt het paard bestemd voor de slacht als hierover niets is opgenomen. Staat aangegeven dat het paard niet bestemd is voor de slacht dan kan dit niet meer veranderd worden.

Gebruik paardenpaspoort

Als u wedstrijden rijdt is het tevens belangrijk dat u uw paard heeft ingeënt. De inentingen van uw paard staan in het paardenpaspoort.©3desc - FotoliaBij vervoer van je paard moet je het paardenpaspoort meenemen. Als je wedstrijden rijdt met je paard dien je het paardenpaspoort ook mee te nemen. Daarnaast wordt op wedstrijd het paardenpaspoort gecontroleerd of je paard de verplichte inentingen heeft. Is dit niet het geval, dan mag je niet starten. Op inentingen wordt vooral bij endurancewedstrijden streng gecontroleerd.

Meer lezen over het chippen van je paard.

Ga terug naar het menu: huisdier identificatie.