De Melkslang is een rood tot oranje slang die oorspronkelijk uit het zuiden van de VS komt.

Melkslang

By Jasper In Reptielen november 27, 2015

De Melkslang

De melkslang behoort tot de gladde slangen familie. Het is een niet-giftige slang die ook wel eens de ´koningsslang´ wordt genoemd. Ze komen onder andere voor in de Verenigde Staten en in Zuid-Amerika. Deze soort wordt meestal als koppel gehouden. Zet ze dus bij elkaar in het terrarium maar pas op voor kannibalisme, dat komt nog wel eens voor bij deze soort.

Eigenschappen Melkslang

De Melkslang is een rood tot oranje slang die oorspronkelijk uit het zuiden van de VS komt.Lengte: Tussen de 60 centimeter en de 2 meter.
Leeftijd: Ze kunnen meer dan 20 jaar oud worden.
Land van oorsprong: Zuidoosten van de Verenigde Staten.
Nestgrootte: Het legsel bestaat uit maximaal 25 eieren.
Kleur: De slang is helderrood tot oranje met dunne, zwartomrande witte, kleurige banden.

Terrarium

Deze slangen moeten in een rotsterrarium worden gehouden. Ze hebben zowel veel grondoppervlak nodig als klim- en schuilgelegenheden, in de vorm van stenen, takken, bladeren en stronken. Het terrarium moet droog gehouden worden en er moet een zonnig plekje aanwezig zijn. De minimale afmetingen van het terrarium voor deze slang zijn 80x60x40 of bij een koppel 100x60x40.

Voedsel

De Melkslang eet levende, warmbloedige diertjes. Muizen, ratten, hamsters, cavia’s, gerbils of kleine (loop-)vogels zijn gebruikelijke prooien voor de slang. Ook andere amfibieën en reptielen kunnen worden gevoerd. De slang eet zijn soortgenoten, zelfs de giftige! Ze zijn namelijk immuun voor bijna alle gifsoorten. Zelf zijn ze niet giftig ondanks hun felle kleuren. Wanneer je je slang gaat voeren, houdt dan anderhalf keer de bekbreedte aan bij het voeren van prooidieren. Water is ook belangrijk voor deze slang. Zorg dus voor een grote drinkbak en ververs het dagelijks, gebruik altijd lauw water.

Voortplanting

De melkslang is vooral s´avonds actief en gaat hij op jacht.Deze slang legt eieren en kan per leg tussen de 6 en 25 eieren leggen. Ze broeden er niet zelf op maar ze zetten de eieren af in nesten in holen, onder rotsen, in boomstronken of in rottende vegetatie. Zolang het maar beschut is. Als je slang net eieren heeft gelegd is ze vaak erg afgevallen. Omdat ze twee maanden na de eerste leg alweer eieren kan leggen is het raadzaam om haar veel en goed te laten eten. Zo sterkt ze aan en is ze beter voorbereid op een eventuele volgende bevalling. Houd je je melkslangen als koppel, dan is het handig om het mannetje ergens anders te plaatsen om het vrouwtje rust te geven tijdens de bevalling.

Activiteit

Overdag doet de melkslang niet zo veel en rusten ze vaak. Ook verstoppen ze zich graag overdag. De melkslang is vooral in de avond en in de schemering actief. Dan gaan ze bijvoorbeeld jagen en kruipen ze door het terrarium.