Chippen van hond of kat

Chippen van hond of kat

oktober 2, 2015

Chippen van je hond is in het voorjaar van 2013 verplicht. Tenminste, dat is de streefdatum van de regering. Zo wil de regering misstanden in de fokkerij tegengaan en het welzijn van honden verbeteren. Katten chippen is niet verplicht omdat de controle en naleving hiervan veel moeilijker is. Ook is de kattenfokkerij en de handel in katten minder groot vergeleken met de hondenfokkerij en hondenhandel. Als je wilt reizen binnen de EU met je kat, ben je wel verplicht je kat te chippen.Bij het chippen van uw hond brengt de dierenarts een chip onder de huid tussen de schouderbladen van uw hond in.©CALLALLOO Canis - Fotolia

Wat is chippen?

Chippen is zogezegd de elektronische identificatie van je huisdier. Is je huisdier gechipt dan kun je je huisdier terugvinden als je huisdier zoekraakt. Ook kun je snel achterhalen wie ‘het baasje’ van een huisdier is wanneer je een huisdier gevonden hebt of bij je aan komt lopen. Bijna elk dier kun je laten chippen. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk reptielen en schildpadden te chippen.

Je huisdier laten chippen

Het chippen van je huisdier doet de dierenarts. Deze brengt een microchip bij je hond of kat onder de huid tussen de schouderbladen in. Dit doet de dierenarts met een dikke injectienaald. De naald is 2,5 millimeter breed en 2,5 centimeter lang. Dit doet in de regel niet veel pijn. Je kunt het vergelijken met bloedprikken. Erg aangenaam is het niet maar het is nagenoeg pijnloos.

Met een injectienaald wordt een chip van 2,5 bij 2,5 mm ingebracht bij het chippen van uw huisdier.

De chip

De microchip is niet groter dan een rijstkorrel.©piumadaquila.com - FotoliaIn plaats van microchip spreekt men ook wel van transponder. De microchip die gebruikt wordt om je huisdier te chippen is niet groter dan een rijstkorrel. En zelfs deze rijstkorrel is slechts een hulsel van polymeer materiaal dat om de microchip heenzit. Anders kunnen wij mensen niets beginnen met de microchip omdat deze zo klein is. Daarnaast bevat de microchip een spoel of antenne.
Op de chip staat een registratienummer dat bestaat uit 15 unieke cijfers. De eerste drie cijfers staan voor het land waar het huisdier geregistreerd is. 528 is de landcode voor Nederland.

Het registratienummer is af te lezen met de zogenaamde chipscanner (chipreader). Bijna alle dierenambulances of dierenasiels hebben er een. Met de chipscanner kunnen zij het registratienummer dat op de chip staat aflezen. Chipscanners zijn elektromagnetisch. Als de chipscanner boven de chip wordt gehouden, dan wordt de chip geactiveerd en verschijnt het registratienummer via de antenne of de spoel op de chipscanner. Je huisdier voelt hier dus niets van. Dit nummer wordt geregistreerd in een database. Sommige dierenartsen doen dit voor je. Bij andere dierenartsen registreer je je huisdier zelf. Het beste is om dit bij je dierenarts na te vragen. Met het registratienummer van je huisdier kan de dierenambulance of het dierenasiel contact met je opnemen.

Registratie huisdier

U kunt uw huisdier bij verschillende databanken laten registreren.© iNNOCENt - FotoliaBij de registratie van je huisdier, dien je je contactgegevens door te geven. Daarnaast geef je de volgende gegevens door:

 • je naam
 • je adres
 • adres van je dierenarts
 • soort dier
 • geboortedatum van je huisdier
 • hoeveel dieren je hebt

Een van de bekendste databases waar je je huisdier kunt registreren, is de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren (NDG).

Dit is een organisatie die geen winstoogmerk heeft. Het NDG zal je persoonsgegevens alleen gebruiken in het geval dat je huisdier zoekgeraakt is. De NDG garandeert dat je persoonsgegevens niet voor andere doeleinden worden gebruikt.

Databanken voor registratie

Naast de NDG bestaan er nog vele andere databanken waar je je huisdier kunt registreren. Mocht je een nieuw telefoonnummer krijgen, vergeet dit dan niet door te geven aan de instantie waar je huisdier geregistreerd staat. Ga je verhuizen dan is het ook belangrijk dat je dit doorgeeft. Je kunt je gegevens zelf veranderen bij de databank waar je huisdier geregistreerd staat. Weet je niet meer welke databank dit is? Geef het chipnummer van je huisdier in op www.chipnummer.nl en je komt er meteen achter.

Hebbedingetje voor gechipte katten

Fabrikanten spelen handig in op eigenaren die hun kat hebben laten chippen: het microchip-kattenluik.
Dit kattenluik laat alleen katten binnen aan de hand van vooringeprogrammeerde chipnummers. Zo zul je dus niet (meer) te maken krijgen met vreemde katten in je woning. Ook hoeft je kat geen halsband meer om.

Tevens kun je het kattenluik zo instellen dat hij je kat niet meer naar buiten laat zodra het donker/nacht geworden is. Hiervoor heeft het microchip-kattenluik een speciale nachtsensor. Tenslotte kun je het kattenluik zo instellen dat hij je kat niet meer naar buiten laat zodra je kat binnen is. Dit is handig als je bijvoorbeeld een afspraak hebt bij je dierenarts en als je kat nog buiten is.

Mijn huisdier is al gechipt

Bij sommige huisdieren chipt de fokker de dieren al als zij nog bij de moeder zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval met raskatten of rashonden die opgenomen worden in een stamboom. Je dient dan alsnog uw huisdier te registreren bij een van de vele databanken.

Als de fokker je hond of kat al gechipt heeft, dien je jouw huisdier nog steeds te registreren.© Sven Grundmann - Fotolia

Als je huisdier vermist is, kun je contact opnemen met Amivedi of AnimalAlert©Birgit Reitz-Hofmann - Fotolia

 

 

 

 

 

 

 

Huisdier vermist/huisdier gevonden

Amivedi is de organisatie voor vermiste en gevonden huisdieren. Je kunt Amivedi opbellen als je huisdier vermist is of als er juist bij jou een dier is komen aanlopen. Amivedi werkt samen met de dierenambulance, dierenartsen, dierenasiels en politie. Zij kunnen nagaan wat het chipnummer van het gevonden huisdier is en het baasje vinden.
Als je huisdier vermist is, is het ook verstandig contact op te nemen met het dichtstbijzijnde asiel of de dichtsbijzijnde dierenarts. Misschien hebben zij je huisdier al opgenomen of behandeld.
Amivedi bestaat uit vrijwilligers. Hulpposten bevinden zich door heel Nederland.
Meer informatie over Amivedi.

AnimalAlert en de SMS-zoekdienst

Er bestaat ook een sms-zoekdienst voor huisdieren. Als je huisdier vermist is, geef je dit op de website www.animalalert.nl door. AnimalAlert stuurt vervolgens een sms en/of email aan vrijwilligers in heel Nederland die zich via de site hebben aangemeld. Wordt je huisdier gevonden dan neemt AnimalAlert contact met je op.
Omgekeerd geldt dit ook: heb je een huisdier gevonden dan kun je op de website kijken of dit dier als vermist opgegeven staat.

Ook als je huisdier niet gechipt is, kun je bij Animalalert terecht. Je geeft dan een beschrijving van je vermiste huisdier. Een foto van je huisdier is erg behulpzaam bij de zoektocht.

Voordelen chip

De voordelen van de chip op een rij:

 • het schaadt de gezondheid van je huisdier niet
 • het dier heeft geen last van de chip: Het zit het dier niet in de weg
 • mocht je huisdier een keer weglopen of verdwalen dan kan er via het registratienummer gekeken worden van wie het huisdier is. Vervolgens kan er contact met je opgenomen worden
 • elk registratienummer is uniek. Er kan dus altijd achterhaald worden van wie het huisdier is
 • fraude plegen is moeilijk: Veranderen van het registratienummer kan niet en de chip is moeilijk te verwijderen
 • de chip is niet te zien. Voor het uiterlijk van de hond of kat heeft de chip dus geen gevolgen.
 • illegale huisdierenhandel kan worden tegengegaan
 • Eigenaren die hun hond of kat achterlaten wanneer zij bijvoorbeeld op vakantie gaan zijn gemakkelijk op te sporen

Nadelen chip

Nadelen van het chippen van je huisdier zijn:

 • de chip kan zich gaan verplaatsen in het lichaam van je huisdier. Dit heeft echter geen gevolgen voor de gezondheid van je huisdier of de werking van de chip.
 • Voor het lezen van de chip heb je een afleesapparaat nodig. Waarschijnlijk heb je zelf thuis geen chipscanner dus is het handig om naar je dierenarts of het dichtstbijzijnde dierenasiel te gaan.