Hondensport

Hondensport

september 29, 2015

Hondensport

Hondensporten voor jou en je hond

Heb je er weleens aan gedacht om te gaan sporten met je hond? Dan zijn er verschillende sporten waarin je hond zich helemaal kan uitleven en jij als baasje ook. Nee, het gaat niet over hardlopen of fietsen met je hond ernaast. Het gaat om de volgende hondensporten:

Agility of behendigheid

Bij agility moet de hond zo snel mogelijk een hindernisparcours afleggen via een vooraf bepaalde volgorde. Het baasje of “de handler” loopt met de hond mee en geeft met handgebaren en zijn stem aanwijzingen hoe de hond moet lopen. Hierbij mag hij de hond niet aanraken. Lees meer over agility.

Breitensport

Breitensport betekent breedtesport in het Duits en slaat op het aantal verschillende oefeningen dat wordt gedaan. Er zijn vier vaste onderdelen, te weten gehoorzaamheid, slalom loop, hordenloop en de hindernisbaan. Je kunt duurloop als extra onderdeel toevoegen. Bij het onderdeel hordenloop, neem jij als baas (op het hoogste niveau) ook de horden. Lees meer over Breitensport.

Dog Dance

Dansen met je hond is uitgegroeid tot een internationale sport. De basis van dog dance ligt in de gehoorzaamheid. Deze wordt tijdens de dans afgewisseld met trucs en dans. Doc Dance bestaat uit Heelwork to Music en Canine Freestyle. Bij het eerste onderdeel moet de hond binnen een straal van 1.30 meter van de handler blijven. Bij het tweede onderdeel heeft de handler alle vrijheid. Lees meer over dog dance.

Dogfrisbee

Het lijkt misschien makkelijk om een frisbee te gooien die je hond dan vangt, toch is dit niet het geval. Het is belangrijk dat je de frisbee met de juiste techniek gooit, zodat je hond zich niet blesseert. Dit vergt een goede training bij een instructeur die weet waar hij het over heeft. Dogfrisbee is erg intensief voor je hond. Een goede warming-up en cooling down is dan ook essentieel voor het behoud van de spieren en gewrichten. In theorie is dogfrisbee geschikt voor elke hond die het leuk vindt om samen met de baas te spelen en te apporteren. Lees meer over dogfrisbee.

Flyball

Flyball is de ideale sport voor honden die het geweldig vinden om achter de bal aan te rennen en deze bij jou als baasje te apporteren. Flyball is een estafetterace tussen twee teams. De teams bestaan uit vier honden, die om de beurt over een hindernisbaan moeten rennen die uit vier hindernissen bestaat. Vervolgens moet de hond aan het einde op het flyballapparaat springen waardoor de bal eruit vliegt die hij dan weer via de hindernisbaan terug naar de handler moet brengen. Lees meer over flyball.