Ontwormen honden

Ontwormen honden

september 29, 2015

Wormen komen zowel voor bij honden als ook bij katten. Wormen houden zich op in de darmen van je huisdier. Elke hond en kat krijgt een keer te maken met wormen en ontwormen. Vaak worden puppies en kittens via de moeder al besmet in de baarmoeder of direct na geboorte. De hygiëne in huis bepaalt grotendeels de soorten wormen die bij je jonge hond of kat voorkomt. Dat bepaalt dan weer tegen welke wormen je je hond of kat zou moeten ontwormen. Ook als je hond of kat veel buiten is, stijgt het risico op verschillende wormsoorten.

Klik meteen door naar de volgende onderwerpen:

Soorten wormen

Er zijn globaal gezien vier soorten wormen waar je je hond of kat voor zou moeten ontwormen:

Spoelwormen (zijn rondwormen) en lintwormen zijn de meest voorkomende wormen die je huisdier kunnen lastigvallen.

Ontwormingsmiddelen voor ontwormen

Middelen om je hond of kat te ontwormen kun je bij je lokale dierenkliniek halen. De wormmiddelen voor de verschillende wormen zullen van elkaar verschillen (omdat je voor elk soort worm je hond of kat zou moeten ontwormen). De dierenartsassistente kan je adviseren over de werking van de verschillende wormmiddelen en de kosten voor ontwormingsmiddelen.

Toedienen ontwormingsmiddelen voor ontwormen

Er zijn verschillende soorten ontwormingsmiddelen. Je kunt je huisdier ontwormen met tabletten, pasta’s of druppels. Ontwormingsmiddelen werken over het algemeen goed en worden door je huisdier goed verdragen. Je moet zich wel realiseren dat je met het ontwormen van je huisdier er niet voor zorgt dat je alle wormen doodt. Dit is ook niet erg. Het gaat erom de hoeveelheid wormen binnen acceptabele grenzen te houden zodat je huisdier niet ziek wordt. Daarnaast kan je hond of kat ook zelf afweer opbouwen tegen wormen.

Resistentie wormen tegen ontwormen

Resistentie betekent dat sommige wormen immuun zijn geworden voor de werking van bepaalde ontwormingsmiddelen. Sommige wormen zijn al resistent tegen bepaalde ontwormingsmiddelen door het proces van natuurlijke selectie. Daarom is het niet goed om je huisdier zo vaak mogelijk te ontwormen. Behandel je hond of kat alleen als dat nodig is. De fabrikanten van ontwormingsmiddelen geven vaak in de bijsluiter aan wanneer je je huisdier opnieuw dient te ontwormen. Deze behandelingsintervallen zijn belangrijk om aan te houden maar kunnen per ontwormingsmiddel wel erg verschillen. Je kunt zelf ook de ontlasting van je huisdier in de gaten houden. Sommige wormen (zoals de lintworm) verraden hun aanwezigheid.

Ontwormingsschema hond en kat voor spoelwormen

De leeftijd van je huisdier bepaalt wanneer hij ontwormt dient te worden. Het volgende schema geeft aan op welke leeftijd je hond of kat wormmiddelen toegediend moet krijgen voor spoelwormen:

Pups ontwormen

Vanaf de geboorte met:

 • 2-4-6-8 weken
 • 4 en 6 maanden

Kittens ontwormen

Vanaf de geboorte met:

 • 4-6-8 weken
 • 4 en 6 maanden
 • 1 jaar

Volwassen hond/kat ontwormen

 • 4 keer per jaar

Algemene tips bij ontwormen

 • hygiëne in huis is belangrijk
 • Als je je huisdier vlak voor een vaccinatie ontwormt, bouwt je huisdier een betere weerstand op.
 • Ontworm je je huisdieren, ontworm ze dan tegelijk (als je meerdere huisdieren hebt). Doe je dat niet dan besmetten ze elkaar hoogstwaarschijnlijk weer.
 • Ontworm niet alleen de kittens of de puppies, ontworm dan ook de moeder. Anders besmet de moeder haar eigen jongen weer via de moedermelk.
 • Ontworm je je huisdier voor de lintworm, behandel het dier dan ook direct voor vlooien.

Kosten ontwormen

Om je huisdier te ontwormen zijn er verschillende medicijnen of ontwormingsmiddelen te verkrijgen. De kosten voor het ontwormen van je hond, hangt af van het gewicht van je hond. Het ontwormen van je hond is namelijk afhankelijk van het aantal kilogram (op basis daarvan wordt ontwormd). Afhankelijk van de keuze voor het ontwormingsmiddel en de inhoud ervan (sommige pasta’s werken bijvoorbeeld ook tegen vlooien) zijn er al ontwormingsmiddelen te krijgen vanaf €4,- voor hond of kat. De kosten kunnen oplopen tot €40,-.