De Border Collie is waarschijnlijk het meest bekend als schapenhoeder

Border Collie

By Jasper In Hondenrassen oktober 15, 2015

Border Collie

De Border Collie staat bekend als het meest intelligente hondenras ter wereld. Ze zijn ook nog eens energiek, atletisch en acrobatisch; dit maakt ze zeer geschikt om te werken als schapenhoeder of om mee te doen met hondensporten.

De Border Collie is waarschijnlijk het meest bekend als schapenhoeder

De Border Collie is een schapenhoeder bij uitstek © Echo Vally Ranch, op Flickr. Licensie: Creative Commons BY-ND 2.0

Alle Border Collies stammen af van ‘Old Hemp’; een werk- en herdershond die aan het eind van de 19de eeuw leefde. Old Hemp kon perfect schapen herden, zelfs zonder te blaffen. Door die goede eigenschappen hebben veel herders hem destijds als dekreu gebruikt en is zo het Border Collie-ras ontstaan.

Eigenschappen Border Collie

  • Schofthoogte: reuen hebben een schofthoogte van tussen de 50 en 56 cm, teven hebben een schofthoogte van tussen de 46 en 50 cm.
  • Gewicht: tussen de 15 en 25 kg.
  • Leeftijd: de Border Collie wordt gemiddeld zo’n 12 of 13 jaar.
  • Land van oorsprong: Verenigd Koninkrijk.
  • Nest grootte: 4 tot 8 puppy’s.
  • Vacht: een dikke, langharige, dubbele vacht. De kleuren zijn meestal een combinatie van zwart, wit, rood en bruin.

Uiterlijk Border Collie

De Border Collie is een middelgrote herdershond met een dikke, langharige vacht. Ze zijn herkenbaar aan de (meestal) witte kaag, brede borstkas en grote rechtopstaande of half-hangende oren. Kenners beoordelen dit hondenras echter niet op zijn uiterlijk, maar op zijn karakter en mogelijkheden. Er zijn echter herders die witte Border Collies vermijden omdat ze denken dat schapen een witte hond niet respecteren.

Karakter Border Collie

De Border Collie is een middelgrote herdershond

De Border Collie is een van de slimste hondenrassen © Corrado Dearca, op Flickr. Licensie: Creative Commons BY 2.0

De Border Collie staat bekend als het slimste hondenras ter wereld. Naast intelligent zijn ze ook erg volgzaam; ze vinden het erg leuk om commando’s te krijgen en die goed uit te voeren. Ze worden dan ook nog steeds veel ingezet om schapen te hoeden. Bij hondensporten en competities komt de Border Collie vaak als beste uit de bus; eentje vestigde eind 2010 zelfs een nieuw record door 1022 woorden te leren.
Andere goede kenmerken van dit hondenras zijn de kracht, snelheid en energie. Ze zijn enorm wendbaar en leggen bij het hoeden van schapen met gemak 100 kilometer per dag af. Dit hondenras is daarom alleen geschikt als huisdier als je de tijd en zin hebt om hem te stimuleren met dagelijkse training en beweging.

Gezondheid Border Collie

Dit hondenras is vatbaar voor heupdysplasie en CEA (erfelijke oogafwijking). CEA staat voor Collie Eye Anomaly. Dit is een erfelijke ziekte waardoor het oog zich niet goed ontwikkeld tijdens de eerste levensjaren van de Border Collie. Hierdoor kan de hond slechter zien of zelfs compleet blind raken. CEA is niet te genezen.

Andere hondenrassen

Lees meer over de volgende hondenrassen:

Ga terug naar het menu: Hond