Een langharige Chihuahua en een kortharige Chihuahua

Chihuahua

By Jasper In Hondenrassen oktober 14, 2015

De Chihuahua: een schoothondje?

Chihuahua’s zijn de kleinste rashonden ter wereld en immens populair in onder meer Amerika. Bekende Amerikaanse sterren zoals Paris Hilton en Hilary Duff lopen weg met ze.

De Chihuahua heeft een ronde appelvormige kop en grote ronde ogen

Foto: Langharige Chihuahua © Travis Johnson, op Flickr. Licensie: CC BY-ND 2.0

Er zijn zowel langharige als kortharige Chihuahua’s. Oorspronkelijk is de Chihuahua kortharig. Het hondje staat bekend om zijn pittige karakter. Daarbij zijn kortharige Chihuahua’s feller dan zijn langharige soortgenoot.

Eigenschappen Chihuahua

  • Schofthoogte: de gemiddelde schofthoogte van de Chihuahua komt niet boven de twintig centimeter uit.
  • Gewicht: een Chihuahua weegt een tot drie kilogram.
  • Leeftijd: Een Chihuahua wordt gemiddeld 16 jaar oud.
  • Land van oorsprong: Mexico. Waarschijnlijk werden de Chihuahua’s als eerste gefokt door de Tolteken. Dit was een Indianenvolk dat leefde in Mexico rond 1000 tot 1150.
  • Vacht: Ze komen zowel voor met een korte als lange vacht. De vacht kan alle kleuren hebben.

Deense dog met een chiuahua

Uiterlijk Chihuahua

De Chihuahua is zo klein dat de hond goed in een handtas past. Omdat de hond niet goed alleen kan zijn, komt dit overigens goed uit. Menig baasje neemt de hond gewoon overal mee naar toe. Ze hebben een gedrongen uiterlijk en een ronde appelvormige kop. Het hondje heeft grote ronde ogen die alle kleuren kunnen hebben. Een speciale kleur ogen is robijnrood.
De Chihuahua met de korte vacht heeft een gladde en glanzende vacht. De langharige Chihuahua heeft een vacht die stijl of lichtgolvend haar heeft. Ook heeft deze variant een flinke kraag, een langharige staart en langharige oren.

Karakter Chihuahua

Hoewel ze misschien de kleinste rashond ter wereld zijn, doen ze niet onder voor grotere hondenrassen. Ze houden ervan andere honden uit te dagen en reageren daarom ook vaak erg fel op andere honden. Dit is mede afhankelijk van de opvoeding die je je hond geeft. Als je je hond telkens optilt als er een andere hond aankomt dan versterk je dit gedrag.
De Chihuahua is een echte gezelschapshond en kan er slecht tegen om alleen te zijn. Het liefste is dit hondenras altijd bij zijn baasje in de buurt. Omdat het hondje zo klein is, is het gelukkig vaak mogelijk om je hond mee te nemen. De Chihuahua houdt ervan om vertroeteld te worden en heeft meestal een voorkeur voor één baasje. Van vreemden moeten ze in eerste instantie niets hebben. Toch overwint de nieuwsgierigheid van de hond het meestal en komen ze vanzelf naar het bezoek toe.
Kortom, je kunt ze enerzijds wel en anderzijds absoluut niet als schoothondje betitelen.

De langharige versus kortharige Chihuahua

Kortharige zijn vaak feller dan de langharige. In huishoudens waar beide soorten gehouden worden, domineert de kortharige Chihuahua in de meeste gevallen.

Een langharige Chihuahua en een kortharige Chihuahua

Andere hondenrassen

Lees meer over de volgende hondenrassen:

Ga terug naar het menu: Hond