Franse Bulldogs zijn levendig en speels maar kunnen ook erg rustig zijn.

Franse Bulldog

By Jasper In Hondenrassen oktober 14, 2015

Franse Bulldog

De kleine, gespierde, enthousiaste en vrolijke Franse Bulldog is een echte familiehond. Franse Bulldogs zijn zeer extraverte honden die erg koppig kunnen zijn maar tegelijkertijd ook erg gevoelig voor de stemming in huis…

Kenmerkend zijn de staande “vleermuisoren” van de hond, ook wel bekend als tulporen. Ze komen voor in drie erkende kleuren namelijk fawn, bont en gestroomlijnd.

Franse Bulldogs zijn levendig en speels maar kunnen ook erg rustig zijn.

Geschiedenis Franse Bulldog

Er bestaan meerdere theorieën over de oorsprong van het ras waar men het nog steeds niet over eens is. Volgens een van de bekendste theorieën werd de Engelse bulldog in de negentiende eeuw met Franse terriërs gekruist. Uit deze kruising kwam de Toy-bulldog voort die voornamelijk door Engelse arbeiders werd gehouden. Toen de werkloosheid vanwege automatisering in Engeland steeg, verhuisden veel arbeiders met hun Toy-bulldog naar Frankrijk. Door verdere kruisingen ontstond de Franse Bulldog. De staande oren van de Franse Bulldog heeft de hond te danken aan de Toy-bulldog.

De Franse Bulldog heeft een vierkante kop met een platte snoet.©Carlos Varela, op Flickr. Licensie: Creative Commons BY 2.0

Weer een andere theorie zegt dat de Franse Bulldog afstamt van de Doguin: een kleine Dogachtige die later werden gekruist met dwergterriërs en mopshonden.
Ongeacht de theorie werd de hond aan het einde van de negentiende eeuw steeds populairder in Frankrijk, ook aan het hof (zoals door koning Edward de zevende). Ondertussen groeide de populariteit van de Franse Bulldog in andere landen zoals de Verenigde Staten en Engeland. In 1898 werd de eerste rasstandaard van de Franse Bulldog officieel erkend in de Verenigde Staten.

Vroeger werd de Franse Bulldog bij stierengevechten ingezet maar tegenwoordig zijn de Franse bullen alleen nog gezelschapsdieren.

Eigenschappen Franse Bulldog

  • Schofthoogte: ligt tussen de 25 en 35 centimeter.
  • Gewicht: tussen de 7 en 14 kilogram.
  • Leeftijd: de Franse Bulldog wordt gemiddeld tussen de 11 en 14 jaar oud.
  • Land van oorsprong: Frankrijk
  • Nest grootte: gemiddeld acht puppies.
  • Vacht: de vacht is kortharig, dun en glanzend. Franse Bulldogs hebben drie erkende kleuren waaronder fawn, bont en gestroomlijnd. Als de Franse Bulldog bont is, wil dat zeggen dat hij of wit is met bruine vlekken of juist andersom: bruin met witte vlekken.

 

Uiterlijk Franse Bulldog

De Franse Bulldog is een kleine krachtpatser. De hond heeft een gedrongen, kort en gespierd uiterlijk. De hond heeft een brede en vierkante kop met een brede maar korte neus. Kenmerkend aan de Franse Bulldog zijn de rechtop staande oren (vleermuisoren). De Franse bul heeft een kleine en korte krulstaart die niet gecoupeerd is wat sommige mensen denken. Verder heeft de hond een overbeet wat betekent dat de bovenkaak korter is dan de onderkaak.

 

Als je een Franse Bulldog hebt en je wilt een tweede hond, kies dan ook voor een dogachtige: zij hebben dezelfde mentaliteit. ©Eduaro Merille, op Flickr. Licensie: Creative Commons BY-SA 2.0

Karakter Franse Bulldog

Franse bullen zijn echte clowns, allemansvrienden en hebben toch een zacht karakter. Ze zijn gek met kinderen en dol op hun baasje. Bezoek wordt altijd enthousiast en nieuwsgierig begroet. Als ze vinden dat ze te weinig aandacht krijgen, kunnen ze net als mensen gaan mokken en jaloers gedrag vertonen. In spel zijn ze onstuimig en vrolijk terwijl ze bijvoorbeeld bij bejaarden heel rustig kunnen zijn. Je zou het niet denken maar Franse Bulldogs kunnen erg hoog springen.
Een consequente opvoeding van de Franse Bulldog is belangrijk omdat ze eigenwijs kunnen zijn. Tegenover andere honden zijn ze dominant of het nu gaat om een Teckel of een Ierse Wolfshond. Franse bullen zijn erg gevoelig voor spanning en stress. Harde woorden zijn geen oplossing en kwetsen de Franse bul. De Franse Bulldog blaft nauwelijks maar kan snurken als de beste. Horen hoe dat klinkt? Klik op het filmpje hieronder.

Als u meerdere honden wilt houden, is het verstandig om een tweede dogachtige te nemen omdat zij dezelfde mentaliteit hebben. Daarom zien we deze combinatie ook het meeste.

Beweging

De Franse Bulldog heeft weinig beweging nodig en kun je daarom ook goed op een appartement of flat houden. Wel houdt hij van spelletjes en flinke wandelingen. De hond kan slecht tegen alleen zijn. Pas op met warm weer (25 graden of meer): de Franse Bulldog krijgt het snel benauwd omdat hij vanwege zijn bouw de warmte niet snel kwijt kan. Zorg dus altijd voor korte(re) wandelingen in de zomer en schaduwrijke plekken.
Meer weten over de Franse Bulldog? Neem dan eens een kijkje op de website www.despetitspolissons.nl

Andere hondenrassen

Lees meer over de volgende hondenrassen:

Ga terug naar het menu: Hond