De Lhasa Apso komt oorspronkelijk uit Tibet.©Asra_Valorshon, op Flickr. Licensie: Creative Commons BY 2.0

Lhasa Apso

By Jasper In Hondenrassen oktober 13, 2015

Lhasa Apso

De Lhasa Apso is een vrolijke, zelfbewuste en langharige hond die oorspronkelijk uit Tibet komt. Lhasa is de hoofdstad van Tibet. Apso betekent “over het geheel bedekt met haar”.

 

De Lhasa Apso komt oorspronkelijk uit Tibet.©Asra_Valorshon, op Flickr. Licensie: Creative Commons BY 2.0De honden leefden met Boeddhistische monniken in het Himalaya gebergte. Vanwege de ijskoude winters en warme zomers (Tibet ligt erg hoog en de honden hadden daarom te maken met een flinke UV-straling) hebben de honden een dikke huid en een lange en dikke beharing.

De hondjes stonden ook bekend als “leeuwenhondjes” vanwege de lange haren en de typische goudkleur van het hondje. De leeuw staat in Tibet voor kracht en dat is ook de reden dat de Lhasa Apso zo kostbaar is in Tibet. De Dalai Lama gaf de Lhasa Apso vaak als geschenk. Dit is ook de manier geweest hoe de hond naar Amerika is gekomen.

Functie Lhasa Apso

De Lhasa Apso diende voor Boeddhistische monniken vooral als waakhond. Naast waakhond hielden de monniken de Lhasa Apso ook als gezelschap en als geluksbrenger. Tegenover vreemden kan het hondje behoorlijk fel zijn en nogal terughoudend. Hij blijft dan liever op gepaste afstand en kijkt de kat uit de boom. Tegenover bekenden is de Lhasa Apso juist erg enthousiast en vrolijk.

Video Lhasa Apso

Als je geen zin hebt om de tekst te lezen, kun je ook het filmpje bekijken: Copyright Dogs 101.

Eigenschappen Lhasa Apso

  • Schofthoogte: De ideale hoogte voor een reu is 25,4 centimeter. De schofthoogte van teven is nog iets kleiner. Gemiddeld worden zowel reuen als teven tussen de 25 en 28 centimeter.
  • Gewicht: een reu weegt tussen de 6 en 8 kilogram. Een teef weegt gemiddeld tussen de 5 en 7 kilo.
  • Leeftijd: De Lhasa Apso wordt tussen de 12 jaar en 14 jaar.
  • Land van oorsprong: Tibet.
  • Vacht: De haren van de Lhasa Apso zijn lang, zwaar en vallen recht naar beneden vanaf de rug.

Uiterlijk Lhasa Apso

De Lhasa Apso is een kleine hond met lang haar. De hond is over zijn hele lichaam zwaar behaard. Hij komt zo’n beetje in elke kleur voor (behalve lever) zoals bruin, zwart, wit, goudkleurig, zandkleurig, honingkleurig, donkergrijs of leigrijs. De meest voorkomende kleur is goud, crème en honingkleur. De oren hangen langs de kop en hij heeft een rechte snuit. De Lhasa Apso heeft een krullende staart die de hond hoog over zijn rug draagt. Het lichaam van de Lhasa Apso is langer dan het hoog is. Het is ook een mogelijkheid om de Lhasa Apso te laten knippen. Een keer per week borstelen is genoeg om ervoor te zorgen dat het haar niet gaat klitten.

 

Van oorsprong heeft de Lhasa Apso lange haren. ©Shaggy, op Flickr. Licensie: Creative Commons BY 2.0

Karakter Lhasa Apso

De Lhasa Apso is een zelfbewuste, trotse en intelligente hond die niet veel van vreemden moet hebben. De hond is waakzaam en kan ook erg eigenwijs zijn. Als het nee is, is het bij de Lhasa Apso ook echt nee. Naar zijn eigen mensen is de Lhasa Apso erg enthousiast en vriendelijk. Een consequente maar vriendelijke opvoeding van de Lhasa Apso is belangrijk. Het is aan te raden hier zo vroeg mogelijk mee te beginnen.

Andere hondenrassen

Lees meer over de volgende hondenrassen:

Ga terug naar het menu: Hond