Omdat de vachtkleur Blue Merle moeilijk te fokken is, zie je niet veel collies met deze zilverachtige kleur. ©lifeonwhite.com

Schotse Collie

By Jasper In Hondenrassen oktober 9, 2015

Collie

Een andere naam voor de collie is de Schotse herdershond. De Schotse herdershond is er in twee vachtvariëteiten, namelijk de langhaar en de korthaar. De oorspronkelijke functie van de Schotse herdershond is het hoeden van schapen. De collie is natuurlijk bekend van de televisieserie en de films van Lassie.

Eigenschappen Collie

  • Schofthoogte: tussen de 61 en 66 centimeter
  • Gewicht: een Schotse collie weegt tussen de 25 en 30 kilogram
  • Leeftijd: een Schotse collie wordt tussen de 12 en 14 jaar
  • Land van oorsprong: Engeland
  • Nest grootte: 6 tot 10 puppy’s.
  • Vacht: varieert van ruw kortharig tot zacht langharig.

Uiterlijk Collie

 

Een Schotse collie met een Sable vachtkleur.©biglama - FotoliaVacht van de collie: zowel de langharige als de kortharige collie kunnen drie soorten vachtkleuren hebben. Daarbij heeft de kortharige collie alleen een ruwere vacht.

  1. Sable: een Schotse collie met een vacht waarin een mengeling van kleuren zit. Een combinatie van een vossenkleur, bruinachtige kleur met wit en/of zwart met een goudglans over de vacht komt vaak voor. De collie die Lassie speelt in de televisieserie of films heeft een Sable vachtkleur.
  2. Blue Merle: deze kleur vacht is moeilijk te fokken. In principe is de collie met een Blue Merle vacht zilverachtig van kleur, maar ook een grijze vacht met zwarte vlekken worden goedgekeurd.
  3. Tricolour: de vacht van een tricolour Schotse Collie is helemaal zwart, behalve bij de poten en de kraag; die zijn wit.

In Amerika fokt men ook collies die een vacht hebben die helemaal wit is, behalve de kop die een andere kleur heeft. Dit noemt men White Collies. In Europa fokt men niet met deze collies omdat het risico op dove en/of blinde collies erg groot is.

Eigenschappen collie

De Schotse collie heeft een rustig en aardig karakter. Tegenover vreemden kan de hond zich zeer gereserveerd en teruggetrokken opstellen. Met kinderen kan de collie prima overweg, mits de kinderen weten hoe ze met honden om moeten gaan. Voor stemmingswisselingen is de Schotse collie heel gevoelig. Hij kan ook slecht tegen stemverheffingen en zal nerveus worden van ruzies. Collies houden niet van dwang en onzekerheid. Collies zijn zeer loyaal aan hun baas. Ze beschouwen vaak ook slechts één persoon als baas. Een Schotse collie kan in principe in een kleine woning wonen mits je de collie voldoende beweging geeft (vaak genoeg met hem gaat wandelen).

 

Ga terug naar het menu: Hond

Gezondheid collie

Langharige en kortharige collies kunnen drie soorten vachtkleuren hebben. Op de foto zie je een collie met een Blue Merle vachtkleur.©Furious2007 - FotoliaCollies zijn zeer gevoelig voor bepaalde medicijnen. Vrij onschuldige medicijnen voor mensen zoals anti-diarree middelen en anti-biotica zijn dodelijk voor collies. Ook sommige ontwormingsmiddelen kunnen zware neurologische schade aanrichten bij je collie. Informeer daarom altijd bij je dierenarts welke ontwormingsmiddelen je de collie wel en niet mag geven!

Andere hondenrassen

Lees meer over de volgende hondenrassen: