Terriers worden vaak gebruikt als aardhonden, omdat zij vrij klein van stuk zijn en daardoor goed in holen kunnen kruipen.©fotowebbox - Fotolia

Yorkshire Terriër

By Jasper In Hondenrassen oktober 8, 2015

Yorkshire Terriër

De Yorkshire Terriër is al sinds het einde van de 19e eeuw een geregistreerd hondenras. De hond werd gefokt in het graafschap York, waar de naam voor de hond dus ook vandaan komt. De traditionele taak van de Yorkshire terriër is om muizen en ratten te vangen.

Eigenschappen Yorkshire Terriër:

Terriers worden vaak gebruikt als aardhonden, omdat zij vrij klein van stuk zijn en daardoor goed in holen kunnen kruipen.©fotowebbox - Fotolia

  • Schofthoogte: 20 centimeter.
  • Gewicht: een gemiddelde Yorkshire Terriër weegt tussen de 2,4 en 3 kilogram.
  • Leeftijd: Yorkshire Terriërs worden gemiddeld 15 jaar oud.
  • Land van oorsprong: Engeland (Yorkshire).
  • Nest grootte: 2 tot 5 puppy’s.
  • Vacht: De vacht van de Yorkshire Terriër is lang en zijdeachtig.

Uiterlijk Yorkshire Terriër

Er zijn maar weinig honden met zoveel haar als de Yorkshire Terriër. Vanaf zijn rug valt het haar in een scheiding naar beneden waarbij het de grond zou raken als het niet geknipt wordt. De kleuren van de vacht zijn over het algemeen een combinatie van zwart met lichtbruine tinten.
Als je als baasje het haar niet knipt van je Yorkshire Terriër dan valt het op de grond.©Konstantin Gushcha

Karakter Yorkshire Terriër

De Yorkshire Terriër is zelfverzekerd, actief, intelligent en speelt graag de baas. Yorkshire Terriërs zijn erg waakzaam en niet bang voor grotere honden of mensen. Als je de Yorkshire Terriër niet goed opvoed, kunnen ze erg brutaal worden.

Gezondheid Yorkshire Terriër

Een veel voorkomende ziekten waarvoor vooral kleine hondenrassen gevoelig voor zijn (zoals terriërs) is de ziekte van Calvé (Legg Calvé Perthes). Door deze ziekte krijgt de hond een botonsteking in de heup. Vervolgens stopt de doorstroming van het bloed naar de kop van het dijbeen. Als gevolg kan het bot afsterven en zal de terriër een misvormd heupgewricht krijgen wat de hond veel pijn zal bezorgen. De ziekte treedt op als de terriër nog een pup is (tussen de 4 en 8 maanden).

Andere hondenrassen

Lees meer over de volgende hondenrassen:

Ga terug naar het menu: Hond