Hamster

Hamster

oktober 2, 2015

Foto Hamster voor dierenarts-dierenkliniek

Hamster

 

Hamster

Als je een hamster wilt aanschaffen voor je kinderen kun je beter nog een keer goed nadenken. Hoewel hamsters erg schattig zijn, worden zij pas actief als het nacht wordt. Daarnaast zijn het geen knuffeldieren omdat zij van nature schichtig zijn.

De hamster als huisdier is er in vijf verschillende soorten. Er is één soort hamster die een beetje groter is dan de andere vier. Dat is de goudhamster (Syrische hamster).

Er zijn vier soorten dwerghamsters:

Wilde hamster

Foto Hamster voor dierenarts-dierenkliniek

De hamster is oorspronkelijk een steppe-dier en komt in het wild in grote aantallen voor in Oost-Europa. Meer naar het westen toe komt de wilde hamster steeds minder voor. De wilde hamster staat in Nederland bekend als de korenwolf. De korenwolf komt in Nederland voor in Limburg en is een ondersoort van de Europese veldhamster.

 

Goudhamster (Syrische hamster)

Zoals de naam al doet vermoeden vindt de Syrische hamster zijn oorsprong in Syrië. De Syrische hamster is aan het begin van de 19e eeuw ontdekt door de wetenschapper George Waterhouse. Deze heeft de hamster zijn naam gegeven vanwege de goudkleurige wildkleur die de hamster had. Vervolgens dacht men dat de goudhamster uitgestorven was. Tot 1930, toen er een nest goudhamsters gevonden werd op de Syrische steppe. Na het vervoeren van dit nestje bleven het vrouwtje en 3 jongen over. Het verhaal gaat dat de huidige goudhamsters oorspronkelijk van dit ene nestje afstammen.
Naast de goudkleurige vacht komt de goudhamster ook met andere kleuren vacht voor. De goudhamster leeft niet met soortgenoten en is daarom solitair. Worden goudhamsters wel bij elkaar gezet dan kunnen zij agressief tegen elkaar worden.

 

Russische dwerghamster

  • Blauw-wildkleur (Sapphire)
  • Parelgrijs (Pearl)
  • Wildkleur (donkerbruine vacht)

Als de vacht van je hamster een andere kleur heeft dan is het hoogstwaarschijnlijk geen Russische dwerghamster. Wellicht is het dan een kruising tussen de Russische dwerghamster en een andere soort dwerghamster. In de winter krijgt de Russische dwerghamster een sneeuwwitte wintervacht. Dit heeft te maken met de dagen die korter worden in de winter. Doordat de dagen donkerder worden, verandert de kleur van de vacht van de Russische hamster. In gevangenschap zal dit minder snel gebeuren omdat kunstlicht ervoor zorgt dat de hamster denkt dat het nog steeds zomer is.

Chinese dwerghamster

De Chinese dwerghamster komt voor in China en Mongolië. De Chinese dwerghamster is anders dan de andere drie soorten dwerghamster, omdat de Chinese dwerghamster oorspronkelijk van de ratachtige hamster afstamt. De Chinese dwerghamster ziet er daarom ook anders uit dan de andere drie dwerghamsters. De Chinese dwerghamster is een langstaart hamster en heeft een grijsbruine kleur. Ook de Chinese dwerghamster leeft net als de Syrische hamster solitair.

Campbelli dwerghamster

De Campbelli dwerghamster komt oorspronkelijk uit het noorden van Mongolië en China. De Campbelli dwerghamster en de Russische dwerghamster zijn aan elkaar verwant. Ook deze hamster kun je het beste alleen houden. Wil je persé twee Campbelli hamsters samenhouden dan is dit wel mogelijk. Let er dan wel op dat de twee hamsters die je neemt broers of zussen van elkaar zijn en die al van kleins af aan bij elkaar gehouden zijn. De Campbelli dwerghamster komt voor met veel verschillende kleuren vacht.

Roborovski dwerghamster

De Roborovski dwerghamster vindt zijn oorsprong in Mongolië. Het is de kleinste soort dwerghamster en in tegenstelling tot de andere dwerghamsters is de Roborovski dwerghamster niet solitair. Daarom is het ook mogelijk een groep Roborovski dwerghamsters te houden. Daarbij wordt wel aangeraden om niet alleen mannetjes te houden. Let ook op als je zowel vrouwtjes als mannetjes samenneemt. Dwerghamsters kunnen zich snel voortplanten.

De meeste hamsters worden niet ouder dan 2 jaar oud. Dit is ook afhankelijk van het soort hamster. De Chinese dwerghamster kan bijvoorbeeld 4 jaar oud worden.

Hamsterkooi

Een hamsterkooi dient minimaal 50 bij 50 centimeter te zijn. Hoe groter de hamsterkooi is, hoe beter. Een grote kooi is goed voor de gezondheid van de hamster. Dierenwinkels of andere bedrijven zijn niet verplicht hier rekening mee te houden. Als je dus een reclame voor een hamsterkooi tegenkomt zoals bij het programma Radar naar voren is gekomen, ga dan goed de afmetingen na!

Hoewel de Syrische hamster misschien groter is dan de andere vier soorten dwerghamsters gelden er geen andere eisen voor de grootte van de hamsterkooi. Wel moet u oppassen bij dwerghamster dat de ruimte tussen de spijlen van de hamsterkooi niet groter is dan 1 centimeter. Dwerghamsters kunnen anders uit de hamsterkooi glippen.

De hamsterkooi dient net als bij cavia’s niet op een plek te staan waar het veel tocht. Dit is gevaarlijk voor hamsters! Het risico dat je hamster ziek wordt, is dan groter. Je kunt de hamsterkooi bijvoorbeeld op tafel zetten. Zon is ook niet goed voor hamster. Daar kunnen hamsters niet goed tegen. Zorg voor een stabiele temperatuur. Daalt de temperatuur onder de 10 graden dan kan de Syrische hamster in winterslaap vallen. Dwerghamsters houden geen winterslaap.

Hamsteren

De uitdrukking hamsteren komt van de wilde hamster die zoveel mogelijk eten verzameld. In het wild is het voor de hamster namelijk vooral in de winter moeilijk om eten te vinden. Daarom propt hij zoveel mogelijk eten in zijn wangzakken als de hamster eten vindt. Het eten verzamelt de hamster dan in zijn hol. Ook de hamster als huisdier zal nog steeds zoveel mogelijk eten verzamelen. Dit doet de hamster instinctief.

Andere knaagdieren

Ga terug naar het menu: knaagdieren.

Lees verder over: