Muizen

Muizen

oktober 2, 2015

Wil je een muis als huisdier, neem er dan meerdere. Muizen zijn groepsdieren.©Copyright: Sascha Burkard

Muizen

Muizen

Wil je een muis als huisdier, neem er dan meerdere. Muizen zijn groepsdieren.©Copyright: Sascha Burkard

Het verschil in uiterlijk met de rat is eigenlijk alleen dat de muis kleiner is dan de rat. Vanaf een grootte van 15 centimeter worden muisachtigen een rat genoemd. Net als de rat heeft ook de muis zich door de jaren heen ontwikkeld tot een succesvol zoogdier door zich telkens aan te passen aan zijn omgeving. De huismuis is de bekendste wilde muis. De albino laboratoriummuis stamt van deze huismuis af. Met de witte laboratoriummuis is verder gefokt zodat de muis in vele kleuren voorkwam en steeds tammer werd. Deze kleurmuis wordt nu gehouden als huisdier en is de tamme variant van de huismuis.

De muis als huisdier

Als je een muis als huisdier wilt hebben, kun je het beste meerdere muizen samenhouden. Muizen zijn namelijk groepsdieren en zullen zich alleen sneller vervelen. Daarbij is het aan te raden meerdere vrouwtjesmuizen samen te nemen. Ook kun je meerdere mannetjesmuizen samennemen. Mannetjes kunnen wel agressief worden als er een vrouwtje bij komt. Mannetjesmuizen ruiken sterker dan vrouwtjesmuizen vanwege hun urine. Muizen zijn van nature schuw. Met eten kun je ervoor zorgen dat je muizen tam worden. Als je jonge muizen hebt en je pakt ze veel op dan wennen ze hieraan. Let er wel op dat je de muizen van onder oppakt en niet van boven. In het wild worden muizen van boven door vogels gegrepen. Als je dit ook doet, denkt de muis dat hij ten prooi gevallen is. Muizen zijn nachtdieren. Het kan daarom zijn dat ze overdag niet zo actief zijn. Tamme muizen worden in de regel niet ouder dan 2 jaar.

Muizenkooi

Minimale afmetingen muizenkooi zijn 70x30x25cm voor 2 muizen©yang yu - FotoliaMinimale afmetingen voor de muizenkooi zijn 70x30x25cm voor 2 muizen. Voor elke extra muis die je hebt, komt er 10 centimeter bij in de breedte en de lengte. De hoogte kan hetzelfde blijven. Daarnaast is het net als bij ratten dat muizen zich prima kunnen vermaken in de kooi met een paar speeltjes.
Speeltjes voor de muizenkooi zijn bijvoorbeeld:

  • huisjes zoals een bloempot op zijn kop;
  • een rad;
  • een kartonnen doos;
  • een papieren wc-rol.

Het is ook bewezen dat muizenkooien zonder speeltjes ervoor zorgen dat je muizen ongelukkig worden en stil in een hoekje gaan zitten. Let er bij een traliekooi wel op dat de tralies niet verder uit elkaar staan dan 7 millimeter. Anders zal je muis ontsnappen.

Muizen ziekten

Ondanks dat muizen een goed afweersysteem hebben, kan ook een muis ziek worden. Als het gedrag van je muis verandert kan dit een indicatie zijn dat er iets mis is met je muis. Enkele redenen hiervoor kunnen voeding en hygiëne zijn. Als je muis ziek is, is het belangrijk om de zieke muis te scheiden van de gezonde muizen om verdere besmetting te voorkomen. Zet de muis apart in een andere muizenkooi.
Enkele ziektes die bij muizen kunnen optreden:

  • ontsteking onder de huid (abces);
  • tumoren;
  • diarree;
  • verkoudheid.

Ook kan uw muis last krijgen van parasieten, wormen en oormijt.

Let daarnaast op dat je muis niet van grote afstand naar beneden valt. Als dit gebeurt, kan de muis in shock raken. Een muis in shock reageert op niets of niemand meer en kan enkele dagen tot weken duren. Zet je muis terug in zijn kooi en houdt de muis warm.

Andere knaagdieren

Ga terug naar het menu: knaagdieren.

Lees verder over: