Ratten
Ratten
De rat vormt voor de mens vaak een rattenplaag. De zwarte rat was de overbrenger van de pest in Europa tussen de 14e en 19e eeuw. De zwarte rat leeft vooral in de buurt van havens en pakhuizen. In het wild komt de zwarte rat in Nederland bijna niet meer voor. Dat komt door de komst van de bruine rat. Door de komst van de bruine rat en de verbeterde hygiëne in Europa werden de pestepidemieën tegengegaan. De bruine rat leeft graag in de buurt van mensen. Bruine ratten hebben een groot aanpassingsvermogen. Daardoor hebben bruine ratten zich ontwikkeld tot succesvolle zoogdieren en komt de bruine rat bijna overal ter wereld voor. De bruine rat komt oorspronkelijk uit China.
Tamme rat
De rat als huisdier staat bekend als de tamme rat. De tamme rat stamt af van de bruine rat (Latijnse naam: Rattus Norvegicus).
Tamme ratten zijn erg intelligent en echte groepsdieren. Als je een rat wilt aanschaffen, moet je er minimaal twee samenhouden. Een rat zonder soortgenoot zal psychische problemen krijgen zoals depressie, agressie of obsessief knagen.
Zelfs als je veel aandacht besteedt aan je rat kunt je dit niet voorkomen.
Let er op dat je ratten ongeveer even oud zijn. Een oudere rat kan zich erg gaan irriteren aan een drukke, jongere rat.
Denk niet dat als je twee of meer tamme ratten hebt dat ze dan geen aandacht meer van je nodig hebben. Ratten kunnen zich echt aan je gaan hechten.
Aanschaf tamme ratten
De dierenwinkel lijkt wellicht een makkelijke en goede keuze om ratten te halen. Toch wordt dit vaak afgeraden. Enkele nadelen van het aanschaffen van ratten in een dierenwinkel kunnen zijn:
- Er is niets bekend over de ratten.
- De rattenkooien zijn vaak te klein.
- Mannetjes- en vrouwtjesratten zitten waarschijnlijk samen. Als je een vrouwtjesrat aanschaft, kan het zijn dat zij drachtig is. Rittens zijn namelijk al na 5 weken vruchtbaar.
- De ratten zijn niet gewend aan mensen en daardoor schuw.
Als je ratten wilt aanschaffen, kun je het beste naar een zogenaamde rattery (rattenfokkerij) gaan. Een rattery fokt ratten met stamboom. Een goede rattenopvang is natuurlijk ook een optie.
Rattenkooi
De minimale afmetingen van een rattenkooi moet 80x40x60 voor maximaal 2 ratten zijn. Ook de hoogte van de rattenkooi is hierbij belangrijk omdat ratten rechtop moeten kunnen staan en veel willen klimmen. Een goede rattery zal geen ratten meegeven als je niet kunt nawijzen dat je kooi minimaal deze afmetingen heeft. Als je de ruimte ervoor hebt, zullen je ratten een grotere rattenkooi zeer waarderen. Ook vinden ratten het fijn als zij af en toe uit de kooi kunnen en los kunnen rondlopen. Wel is het dan belangrijk dat je bij je ratten in de buurt blijft.
Ratten blijven knaagdieren en ze kunnen behoorlijke schade aanrichten als je niet oppast. Als je meer dan 2 ratten hebt, moet de rattenkooi ook groter zijn. Als je een te kleine kooi koopt, kunnen je ratten ook agressief naar elkaar worden.
Kies je voor een rattenkooi met horizontale tralies, dan kan je rat nog meer klimmen dan een rattenkooi die verticale spijlen heeft. Oude ratten kunnen dit niet, dus beter is het om meerdere verdiepingen met elkaar te verbinden door trapjes of ladders. Let erop dat de ruimte tussen de tralies niet te groot is. Je rat kan er anders doorheen glippen of vast komen te zitten.
Ook speeltjes zijn een must voor je ratten. Daarbij kunt u denken aan:
- buizen;
- washandjes/handdoeken;
- ratten hangmat;
- snoepjesballen;
- spiraal;
- kartonnen oude dozen;
- een rol wc-papier.
De rattenkooi dien je niet in de volle zon te zetten. De rattenkooi mag je ook niet naast de verwarming zetten. Daar kunnen ratten slecht tegen en het is gevaarlijk voor hun gezondheid. Als ratten het te warm krijgen, kunnen zij net als cavia’s en hamsters in shock raken en sterven.
Als bodembedekking voor de rattenkooi mag je geen zaagsel gebruiken. Dit is namelijk giftig voor ratten. Voor je rattenkooi kunnen houtsnippers en hooi goed gebruikt worden als bodembedekking.
Rattenziekte
Ratten worden vaak niet ouder dan 2 of 3 jaar. Dat komt omdat zij van de laboratoriumrat afstammen en daarom ontvankelijk zijn voor ziekten zoals kanker en luchtweginfecties. Als je rat ziek is, informeer dan bij je dierenarts of je medicijnen nodig hebt of langs dient te komen.
Het is belangrijk om je zieke rat te scheiden van je gezonde ratten om besmetting te voorkomen. Zet de rat apart in een andere rattenkooi.
Andere knaagdieren
Ga terug naar het menu: knaagdieren.
Lees verder over: