Hondenkleding

By Jasper In Hond oktober 23, 2015

Hondenkleding

Er zijn veel verschillende meningen over hondenkleding. De een vindt het zielig om een hond kleertjes aan te doen en de ander zegt juist dat het wel kan. Het imago van de verwende chihuahua uit Legally Blonde, speelt natuurlijk ook mee. Ook stijliconen als Paris Hilton voedde de discussie. Maar niet altijd gaat het om het uiterlijk. Het heeft ook een praktisch voordeel.

Waarom hondenkleding?

Je hond een trui, jas of bodywarmer aantrekken, kan je om meerdere redenen doen. Waar mensen vrijwel meteen vanuit gaan is om je hond te versieren. Ze vinden het zielig als je zo´n arm hondje opzadelt met een outfit. Als je je hond wilt versieren is het belangrijk dat je naar je hond ´luistert´. Heb je door dat hij het vervelend vindt, dan is het zaak om het met regelmaat te doen. Wanneer je dan alsnog ziet dat je hond het echt niet fijn vindt, is de beste oplossing het gewoon niet meer doen.

Maar naast het uiterlijke aspect kan het ook heel handig zijn. Sommige honden, chihuahua’s in het bijzonder, kunnen het in de winter aardig koud hebben. Dan kan het aantrekken van een bodywarmer de ideale oplossing zijn. Ook als je je hond uitlaat terwijl het regent, kan een bodywarmer handig zijn. Zo voorkom je dat je hond nat wordt en kou vat.

Aandachtspunten bij hondenkleding

In principe hebben honden geen last van de kleding, zolang het niet te strak zit. Veel honden vinden het ook niet fijn als je ze bijvoorbeeld een trui aantrekt met (lange) mouwen. Dat geeft ze een beklemmend gevoel en dat is natuurlijk niet prettig voor ze. Ook het aantrekken van schoentjes vinden ze meestal niet fijn. Beperk het gebruik daarvan dan ook. Doe dat dan ook alleen wanneer het echt heel koud is.

Overigens is het aandoen van hondenkleding niet aan te raden in de zomer. Zo krijgt de hond het nóg warmer en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Als je het toch wilt doen, zorg dan dat je hond genoeg verkoeling krijgt. Of kies voor een kledingstuk waar de hond zijn warmte kwijt kan.

De Britse dierenbescherming waarschuwt voor de gevaren van hondenkleding. Zij waren van plan in 2009 hondenbezitters aan te klagen. Zij stelde dat door het aandoen van kleding bij je hond, hij zich niet goed kan uiten. Daarbij verwijzen ze naar de afspraken die in 2007 zijn gemaakt rondom dierenwelzijn.

Het is daarnaast ook mogelijk dat de hond zijn eigen lichaamstemperatuur niet meer kan regelen. Wanneer de hond het dan te heet heeft kan hij het niet zelf meer oplossen. In enkele gevallen kan hondenkleding ook huidirritatie veroorzaken. Zet altijd het belang van je hond voorop en zoek een gulden middenweg.