Bij het chippen van uw hond brengt de dierenarts een chip onder de huid tussen de schouderbladen van uw hond in.©CALLALLOO Canis - Fotolia

Hond chippen

By Jasper In Hond chippen november 3, 2015

Chippen hond

Bij het chippen van uw hond brengt de dierenarts een chip onder de huid tussen de schouderbladen van uw hond in.©CALLALLOO Canis - FotoliaChippen van je hond is in het voorjaar van 2013 verplicht. Tenminste, dat is de streefdatum van de regering. Zo wil de regering misstanden in de fokkerij tegengaan en het welzijn van honden verbeteren.
Wat is chippen?
Chippen is zogezegd de elektronische identificatie van je huisdier. Is je huisdier gechipt dan kun je je huisdier terugvinden als je huisdier zoekraakt. Ook kun je snel achterhalen wie ‘het baasje’ van een huisdier is wanneer je een huisdier gevonden hebt of bij je aan komt lopen. Bijna elk dier kun je laten chippen. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk reptielen en schildpadden te chippen.

Wat is chippen?

Chippen is zogezegd de elektronische identificatie van je huisdier. Is je huisdier gechipt dan kun je je huisdier terugvinden als je huisdier zoekraakt. Ook kun je snel achterhalen wie ‘het baasje’ van een huisdier is wanneer je een huisdier gevonden hebt of bij je aan komt lopen. Bijna elk dier kun je laten chippen. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk reptielen en schildpadden te chippen.

Je huisdier laten chippen

Met een injectienaald wordt een chip van 2,5 bij 2,5 mm ingebracht bij het chippen van uw huisdier.

Het chippen van je hond doet de dierenarts. Deze brengt een microchip bij je hond onder de huid tussen de schouderbladen in. Dit doet de dierenarts met een dikke injectienaald. De naald is 2,5 millimeter breed en 2,5 centimeter lang. Dit doet in de regel niet veel pijn. Je kunt het vergelijken met bloedprikken. Erg aangenaam is het niet maar het is nagenoeg pijnloos.

De chip

De microchip is niet groter dan een rijstkorrel.©piumadaquila.com - Fotolia

In plaats van microchip spreekt men ook wel van transponder. De microchip die gebruikt wordt om je huisdier te chippen is niet groter dan een rijstkorrel. En zelfs deze rijstkorrel is

slechts een hulsel van polymeer materiaal dat om de microchip heenzit. Anders kunnen wij mensen niets beginnen met de microchip omdat deze zo klein is. Daarnaast bevat de microchip een spoel of antenne.
Op de chip staat een registratienummer dat bestaat uit 15 unieke cijfers. De eerste drie cijfers staan voor het land waar het huisdier geregistreerd is. 528 is de landcode voor Nederland.
Het registratienummer is af te lezen met de zogenaamde chipscanner (chipreader). Bijna alle dierenambulances of dierenasiels hebben er een. Met de chipscanner kunnen zij het registratienummer dat op de chip staat aflezen. Chipscanners zijn elektromagnetisch. Als de chipscanner boven de chip wordt gehouden, dan wordt de chip geactiveerd en verschijnt het registratienummer via de antenne of de spoel op de chipscanner. Je huisdier voelt hier dus niets van. Dit nummer wordt geregistreerd in een database. Sommige dierenartsen doen dit voor je. Bij andere dierenartsen registreer je je huisdier zelf. Het beste is om dit bij je dierenarts na te vragen. Met het registratienummer van je huisdier kan de dierenambulance of het dierenasiel contact met je opnemen.

Registratie huisdier

Bij de registratie van je huisdier, dien je je contactgegevens door te geven. Daarnaast geef je de volgende gegevens door:

 • je naam
 • je adres
 • adres van je dierenarts
 • soort dier

 • geboortedatum van je huisdier
 • hoeveel dieren je hebt

U kunt uw huisdier bij verschillende databanken laten registreren.© iNNOCENt - Fotolia

Een van de bekendste databases waar je je huisdier kunt registreren, is de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren (NDG).
Dit is een organisatie die geen winstoogmerk heeft. Het NDG zal je persoonsgegevens alleen gebruiken in het geval dat je huisdier zoekgeraakt is. De NDG garandeert dat je persoonsgegevens niet voor andere doeleinden worden gebruikt.
Databanken voor registratie
Naast de NDG bestaan er nog vele andere databanken waar je je huisdier kunt registreren. Mocht je een nieuw telefoonnummer krijgen, vergeet dit dan niet door te geven aan de instantie waar je huisdier geregistreerd staat. Ga je verhuizen dan is het ook belangrijk dat je dit doorgeeft. Je kunt je gegevens zelf veranderen bij de databank waar je huisdier geregistreerd staat. Weet je niet meer welke databank dit is? Geef het chipnummer van je huisdier in op www.chipnummer.nl en je komt er meteen achter.

Mijn huisdier is al gechipt

Bij sommige huisdieren chipt de fokker de dieren al als zij nog bij de moeder zijn. Ditis bijvoorbeeld het geval met rashonden die opgenomen worden in een stamboom. Je dient dan alsnog uw huisdier te registreren bij een van de vele databanken

Huisdier vermist/huisdier gevonden

Als uw huisdier vermist is kunt u contact opnemen met Amivedi of AnimalAlert©Birgit Reitz-Hofmann - FotoliaAmivedi is de organisatie voor vermiste en gevonden huisdieren. Je kunt Amivedi opbellen als je huisdier vermist is of als er juist bij jou een dier is komen aanlopen. Amivedi werkt samen met de dierenambulance, dierenartsen, dierenasiels en politie. Zij kunnen nagaan wat het chipnummer van het gevonden huisdier is en het baasje vinden.
Als je huisdier vermist is, is het ook verstandig contact op te nemen met het dichtsbijzijnde asiel of de dichtsbijzijnde dierenarts. Misschien hebben zij je huisdier al opgenomen of behandeld.
Amivedi bestaat uit vrijwilligers. Hulpposten bevinden zich door heel Nederland.
Meer informatie over Amivedi.

AnimalAlert en de SMS-zoekdienst

Er bestaat ook een sms-zoekdienst voor huisdieren. Als je huisdier vermist is, geef je dit op de website www.animalalert.nl door. AnimalAlert stuurt vervolgens een sms en/of email aan vrijwilligers in heel Nederland die zich via de site hebben aangemeld. Wordt je huisdier gevonden dan neemt AnimalAlert contact met je op.
Omgekeerd geldt dit ook: heb je een huisdier gevonden dan kun je op de website kijken of dit dier als vermist opgegeven staat.
Ook als je huisdier niet gechipt is, kun je bij Animalalert terecht. Je geeft dan een beschrijving van je vermiste huisdier. Een foto van je huisdier is erg behulpzaam bij de zoektocht.

Voordelen chip

 • De voordelen van de chip op een rij:
 • het schaadt de gezondheid van je huisdier niet
 • het dier heeft geen last van de chip: Het zit het dier niet in de weg
 • mocht je huisdier een keer weglopen of verdwalen dan kan er via het registratienummer gekeken worden van wie het huisdier is. Vervolgens kan er contact met je opgenomen worden
 • elk registratienummer is uniek. Er kan dus altijd achterhaald worden van wie het huisdier is
 • fraude plegen is moeilijk: Veranderen van het registratienummer kan niet en de chip is moeilijk te verwijderen
 • de chip is niet te zien. Voor het uiterlijk van de hond heeft de chip dus geen gevolgen.
 • illegale huisdierenhandel kan worden tegengegaan
 • Eigenaren die hun hond achterlaten wanneer zij bijvoorbeeld op vakantie gaan zijn gemakkelijk op te sporen

Nadelen chip

Nadelen van het chippen van je huisdier zijn:

 • de chip kan zich gaan verplaatsen in het lichaam van je huisdier. Dit heeft echter geen gevolgen voor de gezondheid van je huisdier of de werking van de chip.
 • Voor het lezen van de chip heb je een afleesapparaat nodig. Waarschijnlijk heb je zelf thuis geen chipscanner dus is het handig om naar je dierenarts of het dichtsbijzijnde dierenasiel te gaan.

Lees meer over het dierenpaspoort voor je hond of kat.
Ga terug naar het menu: huisdier identificatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *