De Bullmastiff is een kruising tussen de Bulldog en de Mastiff.©Bullmastiff kennel: The Dog of ORLOK Bullmastiffs

Bullmastiff

By Jasper In Hondenrassen oktober 15, 2015

Bullmastiffs

De grote, zware en lieve lobbes de Bullmastiff is van nature een echte waakhond. Naar vreemden is hij afwachtend en pas als de baas zegt dat de vreemden in orde zijn, neemt de Bullmastiff dit aan.

De vacht van de Bullmastiff is rood tot roodbruin en de hond heeft een zwart masker. Het is een vriendelijke hond die als hij goed gesocialiseerd wordt goed met kinderen en katten gehouden kan worden. Naar andere honden kan de Bullmastiff nogal dominant zijn.

De Bullmastiff is een kruising tussen de Bulldog en de Mastiff.©Bullmastiff kennel: The Dog of ORLOK Bullmastiffs

Geschiedenis Bullmastiff

De naam Bullmastiff zegt het eigenlijk zelf al: Het ras is een kruising tussen de Bulldog en de Mastiff. Beide rassen zijn heel oud en vinden hun oorsprong in Engeland. Grote honden werden vroeger gefokt om met de legers ten strijde te trekken. Deze honden werden dan ook uitsluitend gefokt en geselecteerd op hun werkkwaliteiten. Zo vinden we in de ontwikkeling van de Mastiff de oorlogshond terug. Engeland had toen al hele grote honden voortgebracht. Ook andere volkeren zoals de Romeinen hielden van deze oorlogshonden en zij ontdekten bij de inval in Groot-Brittannië de grote Mastiffs die nog groter bleken te zijn dan de doggen uit Rome. Om deze reden werden een paar van deze honden mee naar Rome genomen om ze daar te fokken met de lokaal gefokte doggen in Rome.

Omdat de Bullmastiff een goede werkhond bleek te zijn, hadden vooral Engelse jachtopzieners in 1878 tot en met 1910 veel aandacht voor de rasontwikkeling van de hond. De jachtopzieners hadden namelijk steeds meer behoefte aan een goede werkhond, omdat zij hun werk steeds moeilijker konden uitvoeren. Vanwege de grote armoede in die tijd gingen mensen steeds vaker stropen op de grote jachtterreinen van de rijken. Hierop stond de doodstraf. De jachtopziener had dus behoefte aan een hond die niet beet. De Bullmastiff bleek hiervoor erg geschikt. Hij moest de stropers aanspringen, omverwerpen en in bedwang houden totdat de jachtopziener hen kon insluiten.

In december 1924 erkende de Kennelclub het ras als zodanig en schreef de eerste Bullmastiff in het hondenstamboek. Alle honden die reeds drie generaties zuiver waren konden worden ingeschreven. Vanaf dat moment kon de Bullmastiff ook op de tentoonstellingen komen, de fokkerij kreeg grote populariteit en het ras begon aan zijn reis rond de wereld.
© Geschiedenis Bullmastiff: Bullmastiff kennel: The Dog of ORLOK Bullmastiffs

Eigenschappen Bullmastiff

  • Schofthoogte: De schofthoogte van reuen ligt tussen de 63,5 en 68,5 centimeter, van teven tussen de 61 en 66 centimeter.
  • Gewicht: Reuen wegen tussen de 50 en 59 kilogram, teven tussen de 41 en 49,9 kilogram.
  • Leeftijd: de Bulmastiff wordt gemiddeld tussen de 10 en 12 jaar oud.
  • Land van oorsprong: Groot-Brittanië
  • Vacht: de vacht is kortharig, dun en glanzend. De vacht vraagt weinig onderhoud. De Bullmastiff heeft een gestroomde, geelbruine of rode vachtkleur.

Uiterlijk Bullmastiff

De Bullmastiff is een zware en krachtige hond. De hond heeft een brede en vierkante kop met oren die in een V-vorm langs zijn kop hangen. De Bullmastiff heeft een roodbruine of rode vacht met een zwart masker.

De Bullmastiff heeft een rode of roodbruine kleur vacht met een zwart masker. ©Bullmastiff kennel: The Dog of ORLOK Bullmastiffs

Karakter Bullmastiff

De Bullmastiff is van nature een waakhond. Daarom is de hond erg beschermend ten opzichte van zijn mensen. Naar vreemden gedraagt de Bullmastiff dan ook afwachtend en pas als de baas aangeeft dat het bezoek welkom is, vindt de Bullmastiff dit ook in orde. De Bullmastiff heeft een vriendelijk karakter en als de hond goed wordt gesocialiseerd kan deze ook prima met kinderen en katten gehouden worden. Naar zijn soortgenoten kan de Bullmastiff erg dominant zijn.
De Bullmastiff heeft V-vormige oren die langs zijn kop hangen. ©Bullmastiff kennel: The Dog of ORLOK Bullmastiffs

Andere hondenrassen

Lees meer over de volgende hondenrassen:

Ga terug naar het menu: Hond

In 1924 werd de Bullmastiff officieel als ras erkend. ©Bullmastiff kennel: The Dog of ORLOK Bullmastiffs