De grijze kleur in de ogen zijn een kenmerk van cataract.© www.isselee.com

Cataract (grijze staar) bij honden

By Jasper In Hondenziekten oktober 15, 2015

Cataract of grijze staar bij honden

Grijze of grauwe staar is een oogziekte. De medische term voor de oogziekte is cataract. De ziekte komt zowel bij mensen als honden voor. Als je merkt dat je hond niet meer goed ziet, zou dit een van de oorzaken kunnen zijn.

 

De grijze kleur in de ogen zijn een kenmerk van cataract.© www.isselee.comNormaal gesproken is de ooglens van de hond die net achter de pupil zit doorzichtig, zodat hij perfect kan waarnemen. Heeft je hond last van cataract dan hebben de ooglensen van de hond vaak een troebele witte gloed. Dat komt omdat de lens langzaam dikker wordt en hierdoor vertroebeld. Door deze vertroebeling van de ooglens, kan je hond minder goed zien. Bij een zeer ernstige vorm van cataract is het mogelijk dat je hond blind wordt.

Hoe je weet of je hond cataract heeft

Als je merkt dat de ogen van je hond in een grijs-blauwe of witte kleur veranderen die zo kenmerkend is voor grauwe staar is het raadzaam naar je dierenarts te gaan. Hij of zij zal je ook vragen of je hond de laatste tijd veel eet, drinkt en/of veel plast.

Als je hond cataract heeft

Er zijn geen medicijnen die cataract kunnen genezen of kunnen verhelpen. Opereren is een mogelijkheid, vooropgesteld dat je hond geen oogafwijkingen aan het netvlies heeft. Bij de operatie verwijdert de dierenarts het stuk in de lens dat ondoorzichtig is geworden. Als je hond afwijkingen aan het netvlies heeft, is verwijdering van de lens dus geen oplossing. Denk eraan dat een hond goed in staat is blind door het leven te gaan. Nog meer dan de mens kan de hond zich totaal op zijn andere zintuigen richten en zich goed aanpassen aan de nieuwe situatie. Daarnaast is cataract een ziekte die langzaam vordert. Hierdoor went de hond ook al langzaam aan het mindere zicht. Daarnaast is het niet altijd mogelijk om een oudere hond te opereren of zijn de risico’s te groot. Bespreek samen met je dierenarts je opties.

Redenen voor cataract hond

Een bekende oorzaak voor cataract is diabetes. De verhoogde suikerspiegel is slecht voor de ooglens, waardoor er meer kans is op cataract. Naast diabetes zijn er nog meer redenen die cataract bij honden kan veroorzaken. Over het algemeen spreekt men van drie vormen cataract:

  1. Seniel cataract of ouderdomsstaar: deze vorm van cataract bij honden ontstaat door ouderdom. Deze vorm van cataract noemt men daarom ook wel ouderdomsstaar of seniel cataract. Ouderdomsstaar begint vaak bij honden die tussen de zeven en negen jaar oud zijn. Omdat de vertroebeling van de lens zich bij deze vorm langzaam verbreidt, is de kleur van de ogen meer grijs-blauw. Ouderdomsstaar heeft de hond vaak maar in een van beide ogen.
  2. Erfelijke cataract: een andere mogelijkheid is dat de grijze staar is aangeboren. De kleur van de ogen is dan echt wit. Jonge honden die cataract erven, krijgen deze vorm als zij tussen de 6 maanden en een jaar oud zijn. Bij deze soort cataract kan het ook zijn dat het zicht plotseling weer terugkeert.
  3. Traumatisch cataract: Door een verwonding aan het oog of ernstige ontstekingen, is het ook mogelijk dat je hond cataract krijgt. De dierenarts spreekt dan ook wel van traumatisch cataract.

Cataract voorkomen

Ouderdomsstaar voorkomen is niet mogelijk. Wat wel mogelijk is, is dat men niet meer met honden die cataract hebben fokt. Zo voorkom je de erfelijke overdracht van deze oogziekte.

Ga terug naar het menu: Hondenziekten.

Lees direct meer over:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *