De Dobermann kent men vooral met een zwarte vachtkleur met bruine aftekeningen: de Black and Tan.©Alexandr Loskutov - Fotolia

Dobermann

By Jasper In Hondenrassen oktober 14, 2015

Dobermann

De Dobermann is gefokt door een Duitse belastinginner in de de negentiende eeuw. Deze deurwaarder, genaamd Friedrich Louis Dobermann, wilde zichzelf graag beschermen tijdens het innen van de belastingen. Je begrijpt dat de heer Dobermann geen graag geziene gast was. Hij fokte de Dobermann om ervoor te zorgen dat hij geen woedenende, wanbetalende dorpelingen op zijn dak kreeg. Hierdoor is de Dobermann een echte waak- en verdedigingshond.

Het is niet bekend welke rassen hij kruiste, maar zeer waarschijnlijk waren dit de Rottweiler met de Duitse Pinscher en Black and Tan-terriër. Vandaar dat de Dobermann ook bekend staat onder de naam Dobermann Pinscher.

De Dobermann kent men vooral met een zwarte vachtkleur met bruine aftekeningen: de Black and Tan.©Alexandr Loskutov - Fotolia

Eigenschappen Doberman

De Dobermann heeft de volgende eigenschappen:

  • Schofthoogte: de gemiddelde Dobermann schofthoogte verschilt tussen reuen en teven. Een reu heeft een schofthoogte tussen de 66 en 71 centimeter. De teef zit daaronder met een schofthoogte van 61 tot 66 centimeter.
  • Gewicht: een Dobermann weegt tussen de 30 en 40 kilogram.
  • Leeftijd: Dobermanns worden gemiddeld 10 tot 15 jaar oud.
  • Land van oorsprong: Duitsland.
  • Nest grootte: 3 tot 10 puppy’s.
  • Vacht: Typerend voor de hond is zijn vacht. De meest bekende vachtkleur is dezelfde als de Rottweiler: de zwarte, met roodbruine aftekeningen die bekend staat als Black and Tan. Ook Brown and Tan waarbij de vacht donkerbruin is met de roodbruine aftekeningen komt voor.

Uiterlijk Dobermann

Zoals aangegeven is de Dobermann gekruist met verschillende honden. Daarom komt de Dobermann zowel voor als een gedrongen wat stevigere hond als een hond met een slank figuur dat hoog op de benen staat. De fokstandaard van deze hond ligt tussen deze twee uitersten in. De staart van de Dobermann is langer dan de gemiddelde hond, hoewel je de Dobermann vaak ook ziet met een gecoupeerde staart. Het couperen van de oren en staart was vroeger kenmerkend voor het ras. Dit is nu in verschillende Europese landen verboden.

Karakter Dobermann

De baas van de Dobermann moet een assertief persoon zijn anders is de Dobermann geen geschikt huisdier. ©Nikolai Tsvetkov - Fotolia

Er zijn veel mensen die bang zijn voor de Dobermann. Dat komt waarschijnlijk doordat ze het imago hebben van een gevaarlijke en agressieve hond, aangezien zij vaak opgeleid worden tot waakhonden. De Dobermann is echter een sociale hond en een familiegezind ras. Kinderen en zelfs katten zijn voor de hond geen probleem. Het is wel belangrijk dat je als baas sterk in je schoenen staat. De Dobermann is een erg intelligent ras en als blijkt dat ze je de baas zijn, dan zul je een probleem hebben met deze assertieve hond. Hij zal dan niet luisteren en zijn eigen plan trekken. Als je kiest voor dit ras zul je de hond dus goed moeten socialiseren. De eerste twee jaar zijn hiervoor cruciaal. Daarnaast dien je als baas ook te beschikken over een natuurlijk overwicht.

Andere hondenrassen

Lees meer over de volgende hondenrassen:

Ga terug naar het menu: Hond