Herdershonden zijn uitstekende honden om vee te hoeden of op te drijven.©biglama - Fotolia

Duitse Herdershond

By Jasper In Hondenrassen oktober 14, 2015

Duitse Herdershond


De Duitse Herdershond komt oorspronkelijk uit – zoals de naam al doet vermoeden – Duitsland. De Duitse Herdershond is een relatief nieuwe rashond, die in 1899 voor het eerst werd gefokt om schapen te hoeden en beschermen. Vanwege z’n kracht, intelligentie en volgzaamheid wordt deze hond veel gebruikt voor politie- en legerdoeleinden.

Door zijn loyale en volgzame persoonlijkheid is de Duitse Herdershond ook geschikt als blindengeleidehond. Op de Labrador na is dit het meest populaire hondenras in Nederland.

Herdershonden zijn uitstekende honden om vee te hoeden of op te drijven.©biglama - Fotolia

Eigenschappen Duitse Hedershond

  • Schofthoogte: reuen hebben een schofthoogte van tussen de 60 en 65 centimeter, teven hebben een schofthoogte van tussen de 53 en 60 centimeter.
  • Gewicht: reuen wegen tussen de 30 en 40 kilogram, teven tegen tussen de 22 en 32 kilogram.
  • Leeftijd: een Duitse Herdershond wordt gemiddeld tussen de 10 en 12 jaar.
  • Land van oorsprong: Duitsland.
  • Nest grootte: 5 tot 10 puppy’s.
  • Vacht: een dubbele en middellange vacht. De kleur is meestal lichtbruin gecombineerd met zwart. Rood gecombineerd met zwart of helemaal zwart komt ook voor.

Karakter Duitse Herdershond

De Duitse Herdershond is volgzaam en intelligent. Hier zijn ze speciaal voor gefokt. Bij het opvoeden merk je dat de hond commando’s snel oppikt en goed luistert naar de baas. Het is voor deze hond belangrijk dat er iemand in het gezin is die duidelijk de taak van leider op zich neemt. Die persoon zal dan ook door de hond beschouwd worden als de alpha van de roedel.
De hond zal vriendelijk doen tegen bekende personen en kan daarom meestal goed overweg met kinderen. Als er bij het opgroeien niet genoeg contact is met andere mensen, kan de hond overbeschermend worden: een vreemde die dan op het territorium van de hond komt of in aanraking komt met leden van zijn ‘roedel’, benadert de hond dan mogelijk agressief.

Gebruik als werkhond

De Duitse Herdershond wordt veel ingezet als werkhond. Als politiehond zoeken ze criminelen, patrouilleren door gebieden en pakken ze verdachten vast. In het leger werd de hond veel gebruikt als verkenner om soldaten te waarschuwen voor de aanwezigheid van vijanden en mijnen. In het dagelijks leven kom je de Duitse Herdershond nog wel eens tegen op vliegvelden om drugs op te sporen.

Ook op televisie komen we de Duitse Herdershond veelal tegen in films en series. Denk aan K-9 met James Belushi en Commissaris Rex.

Gezondheid Duitse Herdershond

Regelmatig voorkomende gezondheidsklachten bij deze hond zijn elleboog- en heupdysplasie, waardoor de hond op latere leeftijd pijn en soms zelfs artritis kan krijgen. Door de grote en open oren is de Duitse Herdershond ook vatbaar voor oorontsteking.

Andere hondenrassen

Lees meer over de volgende hondenrassen:

Ga terug naar het menu: Hond