Ierse Wolfshonden zijn echte familiehonden en hechten zich erg aan hun baasje.© Paul Plummer, op Flickr. Licensie: Creative Commons BY 2.0

Ierse Wolfshond

By Jasper In Hondenrassen oktober 13, 2015

Ierse Wolfshond

De Ierse Wolfshond of Ier is de grote vriendelijke reus (gentle giant) onder de honden. Ze hebben een rustig temperament, kunnen goed met kinderen overweg en hechten zich erg aan hun baasje. Een echte familiehond dus.

De Ierse Wolfshond is een van de grootste hondenrassen ter wereld. Reuen hebben een schofthoogte van minimaal 79 centimeter en sommige Ieren kunnen wel 95 kilogram wegen. Ierse Wolfshonden behoren tot de ruwharige windhonden en zijn daarom niet alleen groot maar ook sierlijk.

 

De vachtkleur van de Ierse Wolfshond wisselt tussen grijs, gestroomd, zwart, effen wit, rood tot lichtbruin, waarbij grijs gestroomd het meeste voorkomt.© Raniel Diaz, op Flickr. Licensie: Creative Commons BY 2.0Geschiedenis Ierse Wolfshond

De Ierse Wolfshond is al een erg oud ras. Er wordt verteld dat de Kelten de voorloper van de Ierse Wolfshond vanuit Cyprus en Griekenland naar Ierland meenamen. Ook is er een brief gevonden waarin een Romeinse magistraat in 390 voor Christus zijn broer in een brief bedankte voor zeven Ierse honden. Vanwege hun grootte en snelheid werden de honden in de arena gebruikt bij berengevechten. Tijdens de jacht werd de Ierse Wolfshond ingezet om groot wild, zoals wolven, beren en reeën op te sporen en te doden. Daarnaast werden ze ook gebruikt in Ierland om de kuddes tegen wolven te beschermen. Vandaar de naam Ierse Wolfshond.

Minder wolven, oorlogen en de komst van geweren tijdens de jacht tegen het einde van de zeventiende eeuw zorgde ervoor dat de Ierse Wolfshond minder populair werd en bijna uitstierf. Vanaf 1850 kwam het Ierse nationalisme op en daarom ook hernieuwde interesse in de Ierse Wolfshond. Kapitein G.A. Graham is een van de mensen die ging fokken met de Ierse Wolfshond en het ras terug op de kaart zette.

Eigenschappen Ierse Wolfshond

  • Schofthoogte: ligt tussen de 71 (teven) en 79 centimeter (reuen).
  • Gewicht: gemiddeld tussen de 41 (teven) en 55 kilogram (reuen).
  • Leeftijd: de Ierse Wolfshond wordt gemiddeld zes à zeven jaar oud.
  • Land van oorsprong: Ierland
  • Vacht: de vacht van de Ier is halflang en ruwharig. Deze bestaat uit een toplaag en onderlaag. De onderlaag is pluizig en regelt de warmte van de Ierse Wolfshond. De toplaag zijn ruwe, opeengepakte haren. De vachtkleur van de Ierse Wolfshond wisselt tussen grijs, gestroomd, zwart, effen wit, rood tot lichtbruin, waarbij grijs gestroomd het meeste voorkomt. Ook heeft de hond vaak een witte borst en witte voetjes.

Uiterlijk Ierse Wolfshond

De Ierse Wolfshond is imposant, krachtig maar ook sierlijk gebouwd omdat de hond tot de windhonden behoort. De hond lijkt qua bouw het meeste op de Deerhound. De halflange vacht van de Ierse Wolfshond is ruw en moet je regelmatig borstelen. Omdat de vacht bestaat uit een toplaag en onderlaag, is het verstandig om een of twee keer per jaar naar een hondentrimmer te gaan. Deze plukt de vacht dan (de vacht mag nooit geschoren of geknipt worden!) en dunt zo de vacht weer uit. Je kunt de hondentrimmer bezoeken met je Ierse Wolfshond als hij acht maanden oud is. Vraag de hondentrimmer of hij of zij ervaring heeft met het trimmen van Ierse Wolfshonden. Er bestaat namelijk een trimschema voor dit ras.

 

Ierse Wolfshonden zijn echte familiehonden en hechten zich erg aan hun baasje.© Paul Plummer, op Flickr. Licensie: Creative Commons BY 2.0Karakter Ierse Wolfshond

Vanwege zijn grootte denk je misschien dat de Ierse Wolfshond een echte waakhond is. Niets is minder waar. De Ierse Wolfshond is een echte mensenvriend. Ze hebben een zacht karakter, zijn moedig en je krijgt ze niet snel kwaad. Ieren behoren echt tot het gezin en worden dus ook erg ongelukkig als je ze in een kennel houdt. Ook met andere honden en katten kan de hond goed omgaan (mits de hond goed gesocialiseerd is).
Omdat de Ierse Wolfshond erg eigenwijs is moet je de hond consequent opvoeden. Geduld is hierbij een schone zaak, want de Ierse Wolfshond kan slecht tegen harde woorden. Je snapt dat een goed opgevoede Ierse Wolfshond belangrijk is, aangezien ze naarmate ze ouder worden steeds sterker worden. Als je de hond niet goed opvoedt laat hij jou uit in plaats van andersom.

 

De Ierse Wolfshond wordt gemiddeld zes à zeven jaar oud. © Newton Graffiti, op Flickr. Licensie: Creative Commons BY 2.0Gezondheid Ierse Wolfshond

Er wordt weleens gezegd: hoe groter de hond, hoe minder oud hij wordt. Vergelijk: De gemiddelde leeftijd van de Ierse Wolfshond is zes à zeven jaar, terwijl een chihuahua gemiddeld zestien jaar oud wordt. Net als veel andere hondenrassen heeft ook de Ierse Wolfshond te maken met erfelijke aandoeningen. De meest voorkomende aangeboren aandoeningen zijn botkanker, maagaandoeningen, levershunt en hartproblemen.

    • Botkanker: treedt meestal op als de Ierse Wolfshond tussen de vijf en zes jaar oud is. De botten waarin botkanker zich meestal ontwikkelt zijn het spaakbeen, bovenbeen voor en de knie achter. 30 procent van de Ierse Wolfshonden sterft aan botkanker. Behandeling is mogelijk, mits de botkanker niet is uitgezaaid naar de longen. De kosten kunnen door operaties en chemotherapie hoog oplopen. Overleg de mogelijkheden met je dierenarts.
    • Maagtorsie: Bij een maagtorsie draait de maag in de lengte om zijn as. Hierdoor zet de maag uit en worden andere organen verdrukt. De aders die het bloed naar het hart vervoeren worden hierdoor ook dichtgedrukt. Dit verhoogt het risico op shock. Een maagtorsie treedt acuut op en is levensbedreigend. 10 procent van de Ierse Wolfshonden sterft aan een maagtorsie of de gevolgen van de behandeling. Symptomen van een maagtorsie zijn kwijlen, onrust, benauwdheid en willen braken maar het niet kunnen. Als je merkt dat je hond deze symptomen vertoont, ga dan direct naar de dierenarts. Mogelijke redenen voor maagtorsies zijn:
      • het eten opschrokken.
      • je hond direct na het eten uitlaten.
      • spelen met een volle maag.
      • veel koud water drinken.

Een maagtorsie kun je voorkomen door het eten van je Ier op een verhoging te zetten (op kniehoogte) en je hond niet direct na het eten uit te laten. Geef je Ierse Wolfshond ook nooit één grote maaltijd, maar verspreid de maaltijden over de dag. Ondanks de beste voorbereidingen kan een maagtorsie toch nog voorkomen. Houdt je hond dus goed in de gaten.

  • Levershunt: Zijn pups zeven weken oud dan moet de fokker een bezoek brengen aan de dierenarts voor de levershunttest. Tot zeven weken filtert de moederhond het bloed nog via de placenta. Na zeven weken sluit de placenta zich en moet het bloedvat van en naar de lever van de pup zich openen. Dit gebeurt niet altijd wat ervoor zorgt dat de pup zichzelf langzaam vergiftigt. Een operatie is in dit geval de oplossing. Lees meer over de levershunt.
  • Hartafwijkingen: zoals dilaterende cardiomyopathie (DCM) komen vaker voor bij de Ierse Wolfshond. DCM zorgt voor een verwijding van de hartkamers en verslechtert de pompfunctie van het hart. Uiteindelijk krijgt je hond hartritmestoornissen en kan hij overlijden aan een hartaanval. 15 procent van de Ierse Wolfshonden sterft aan hartritmestoornissen. Regelmatig hartonderzoek spoort hartritmestoornissen vroegtijdig op. De Nederlandse Vereniging voor de Ierse Wolfshond (Ierdie) biedt een vergoeding voor hartscreenings.

Let op: Kies voor een dierenarts die ervaring heeft met Ierse Wolfshonden. Dit ras is namelijk erg gevoelig voor narcose en een teveel aan narcose is dodelijk.

 

Ierse Windhonden hebben een zachte maar consequente opvoeding nodig omdat ze erg eigenwijs kunnen zijn. © Paul Joseph, op Flickr. Licensie: Creative Commons BY 2.0

Groeispurt Ierse Wolfshond

De Ierse Wolfshond groeit in zijn eerste jaar maar liefst tien keer zo snel, namelijk van 8 centimeter naar 80 centimeter. Door die enorme groeispurt is het lichaam van je Ier erg kwetsbaar en moet je oppassen met het uitlaten van je hond. Doe dit nooit te lang. Liever een paar keer een heel klein rondje van vijf minuutjes dan één lange wandeling. Een pup van zeven maanden mag je nooit langer dan 35 minuten uitlaten. Op die manier worden spieren en gewrichten niet overbelast en voorkom je botbeschadigingen.

 

Een Ierse Wolfshond pup van zeven maanden mag je nooit langer dan 35 minuten uitlaten.© Paul Plummer, op Flickr. Licensie: Creative Commons BY 2.0Voordat je een Ierse Wolfshond neemt

De Ierse Wolfshond is een van de grootste honden ter wereld. Besef dus goed dat je de nodige aanpassingen moet treffen voordat je zo’n grote reus in huis neemt. Wees je ervan bewust dat de hond graag op de bank ligt en er dus weinig ruimte voor jou over blijft. Vanwege zijn vacht neemt hij ook veel vuil mee naar binnen, dus je mag dagelijks stofzuigen. Heb je spullen waar de hond niet aan mag zitten? Berg deze dan zo hoog mogelijk op. De hond kan kasten openmaken, dus let op wat je waar bewaart. Spullen op de salontafel laten liggen, is niet handig vanwege de zwiepende staart van je hond.

De Ierse Wolfshond heeft beweging nodig. Daarom moet je dagelijks minimaal anderhalf uur naar buiten op een plek waar hij zijn energie kwijt kan. Heb je weinig groen in je buurt? Rijd dan naar een stukje waar dit wel het geval is. Zorg ook voor een voldoende grote auto: in een Fiat Panda wordt het nogal krap. Ierse Wolfshonden zijn gevoeliger voor sommige ziekten (zie gezondheid Ierse Wolfshond) en daarom is kwaliteitsvoer belangrijk. Houd je hier geen rekening mee dan kun je een regelmatig bezoek naar de dierenarts inplannen. Naast voeding moet je benodigdheden voor je hond een flinke maat groter kopen zoals een mand, riem, voedingsbakken, enzovoorts.

 

Voordat je een Ierse Wolfshond in huis neemt moet je thuis de nodige aanpassingen treffen.© David Swift Photography, op Flickr. Licensie: Creative Commons BY 2.0Andere hondenrassen

Lees meer over de volgende hondenrassen:

Ga terug naar het menu: Hond