Ragdolls zijn dol op mensen en kunnen goed overweg met honden en soortgenootjes. Het is een echte familiekat. ©ESemling, op Flickr. Licensie: Creative Commons BY 2.0

Ragdoll

By Jasper In Kattenrassen oktober 14, 2015

Ragdoll

Ragdoll is Engels voor lappenpop en dankt de kat aan de manier waarop hij zich laat hangen als je hem oppakt: als een lappenpop. De Ragdoll werd gefokt in de jaren zestig door Ann Baker uit Californië in de Verenigde Staten.

De vacht van de Ragdoll is halflang en zijdezacht. ©Twinkledolls, op Flickr. Licensie: Creative Commons BY-SA 2.0

De Ragdoll is een flinke kat en staat bekend om zijn vriendelijke karakter. Ze hebben een halflangharige vacht die zijdezacht aanvoelt. Ragdolls worden wit geboren en krijgen rond hun derde levensjaar hun definitieve vachtkleur. Ze hebben prachtige blauwe ogen.

Geschiedenis Ragdoll

De Ragdoll werd in de jaren zestig gefokt in Amerika door Ann Baker. Ann Baker was fokster van Perzische katten voordat ze met de Ragdoll begon. Haar buurvrouw had een gewone straatkat, genaamd Josephine, die vaak drachtig was. Tijdens een van haar zwangerschappen werd deze kat aangereden, maar overleefde het ongeluk. Om te herstellen moest Josephine lange tijd binnen blijven en werd hierdoor minder wild. Wellicht was dit de reden dat de kittens die geboren werden rustiger en aanhankelijker waren dan normaal. Voor Ann Baker was dit een reden om met deze kittens verder te fokken. Een van de zoons van Josephine, genaamde Daddy Warbucks, gebruikte Ann veel in haar fokprogramma. Deze kater leek veel op een Heilige Birmaan. Ann noemde deze Daddy Warbucks zelf de “Vader van het Ragdoll uiterlijk”.

Ann Baker begon in de jaren zestig in California (VS) met het fokken van Ragdolls.

Eigenschappen Ragdoll

De volgende eigenschappen gelden voor de Ragdoll:

  • Land van oorsprong: Riverside, California, Verenigde Staten.
  • Grootte: Groot en grofgebouwd.
  • Ogen: de ogen van de Ragdoll zijn groot, ovaal en (donker)blauw.
  • Gewicht: Poezen wegen gemiddeld tussen de 4 en 6 kilo, katers wegen rond de 5 en 8 kilo.
  • Lengte van de vacht: De vacht van de Ragdoll is halflang en klit in de regel niet. Hierdoor voelt de vacht aan als zijde.
  • Kleur van de vacht: De Ragdoll heeft veel verschillende vachtvariëteiten zoals seal, blue, cream, lilac, creme en chocolate. Nieuwere kleuren waarmee ook gefokt wordt, zijn torti, tabby, rood/roze (cream) en vuurrood. Ragdolls zijn pointerkatten. Dat wil zeggen dat ze een egale kleur hebben op de points na (masker, oren, poten en staart). Er zijn drie soorten aftekeningen te onderscheiden:
   • Colourpoint: Bij de colourpoint variant is de vacht crèmekleurig en zijn de points donkerder. De colourpoint Ragdoll lijkt qua vachtkleur veel op de colourpoint Pers. Perzen hebben een veel ronder uiterlijk dan de Ragdoll. Zo hebben Ragdolls een spitsere snuit en een bredere kop.

Bij de colourpoint Ragdoll heeft de vacht een crèmekleur en zijn de points donkerder. ©Niels Hartvig, op Flickr. Licensie: Creative Commons BY-SA 2.0

   • Bi-Colour: Ook de bi-colour Ragdoll heeft een crèmekleurige vacht. De buik, borst, poten en de kin van de bi-colour Ragdoll zijn wit. Hij heeft een witte snoet, waarbij de oren en de rest van het masker donkerder van kleur zijn. Ook de staart is donkerder van kleur.

Ragdolls zijn dol op mensen en kunnen goed overweg met honden en soortgenootjes. Het is een echte familiekat. ©ESemling, op Flickr. Licensie: Creative Commons BY 2.0

 • Mitted: Mitted is Engels voor “wanten”. De mitted Ragdoll heeft witte voetjes en de achterpoten zijn wit tot aan de hiel (ook wel witte laarsjes genoemd). Sommige Ragdolls hebben een witte bles op hun neus. Veel mensen verwarren de Mitted Ragdoll met de Heilige Birmaan, hoewel er duidelijke verschillen zijn. Ragdolls zijn namelijk grover gebouwd en hebben een bredere kop dan de Heilige Birmaan. Daarnaast heeft de mitted Ragdoll in tegenstelling tot de Heilige Birmaan een witte kin, een witte borst en loopt er een witte streep over de buik van zijn kin tot aan de staart. Verder is de vacht crèmekleurig.
 • Gezondheid: Er zijn enkele erfelijke ziekten bekend die bij de Ragdoll kunnen voorkomen. Dit zijn onder meer een verdikking van de hartwand (Hypertrofische Cardio Myopathie), cystes in de nier (Polycystic Kidney Disease) en schrompelnieren waarbij er steeds minder gezond nierweefsel overblijft (Chronische Interstitiele Nefritis). Door DNA-onderzoek kan uitgewezen worden of jouw Ragdoll aan deze ziekten lijdt. Ga je een Ragdoll kitten aanschaffen vraag de fokker dan om de jaarlijkse scan.

Video Ragdoll

Geen zin om te lezen? Bekijk het filmpje van Cats 101 (copyright).

Uiterlijk Ragdoll

Zoals bij de eigenschappen al naar voren kwam zijn Ragdolls forse en stevige katers. Ze zijn drie keer zo groot als een gemiddelde kat. Ze hebben een halflange vacht die niet klit en weinig bijzondere verzorging nodig heeft. Ragdolls hebben geen ondervacht waardoor ze weinig verharen. Een keer per week borstelen is voldoende. De ogen van de Ragdoll zijn groot, ovaal van vorm en altijd blauw. Donkerblauwe ogen hebben de voorkeur. Ze hebben een lange en volle staart. Ragdolls komen voor in veel verschillende kleuren. Lees hierover meer bij de eigenschappen van de Ragdoll.

Ragdolls komen voor in veel verschillende kleuren. ©AngelGirl Ragdoll, op Flickr. Licensie: Creative Commons BY 2.0

Karakter Ragdoll

Ragdolls staan bekend om hun rustige aard en vriendelijkheid. Ze zijn dol op mensen en springen dan ook graag bij je op schoot of volgen je overal naar toe. Let dus op dat je niet over je Ragdoll struikelt! Ze hebben een matig stemgeluid maar praten wel graag met je. Ragdolls kunnen goed overweg met kinderen, soortgenoten en honden. Het is dus een echte familiekat. Vanwege zijn sociale karakter is het geen kat om alleen te houden als je veel van huis bent. Zorg dan tenminste voor een soortgenootje.

Andere kattenrassen

Lees meer over de volgende kattenrassen:

Ga terug naar de vorige pagina over de kat.

Ga terug naar de startpagina van Dierenarts-dierenkliniek.