De Mechelaar heeft opstaande oren

Mechelaar

By Jasper In Hondenrassen oktober 9, 2015

De Mechelse Herder

De Mechelse herder is een kortharige herder die ook wel bekend stond onder de naam kortharige scheper. De Mechelse Herder die ook wel Mechelaar wordt genoemd, is een van de vier Belgische Herders.

De naam van het ras is vernoemt naar de Belgische stad Mechelen. Het ras staat bekend als een actieve en waakzame hond.

 

De Mechelaar heeft opstaande oren

Foto: De typerende zwarte snuit van de Mechelaar © Wim Vandenbussche, op Flickr. Licensie: CC BY 2.0

Eigenschappen Mechelse Herder

De Mechelaar heeft de volgende eigenschappen:

  • Schofthoogte: de gemiddelde schofthoogte van de Mechelse herder verschilt tussen reuen en teven. Een reu heeft een schofthoogte tot 62 centimeter. De teef zit daaronder met een schofthoogte tot 58 centimeter.
  • Gewicht: een Mechelaar weegt tussen de 25 en 40 kilogram.
  • Leeftijd: De Mechelse herder wordt gemiddeld 12 jaar oud.
  • Land van oorsprong: Mechelen (België)
  • Vacht: De Mechelaar heeft een korte vacht die rossig van kleur is en zwarte punten heeft. Een Mechelse herder heeft een zwarte snuit.

Uiterlijk Mechelaar

De Mechelaar heeft een rossige vacht (de kleur van een leeuw). De vacht is kort, alleen bij de hals is het iets langer. De Mechelaar heeft onderwol waardoor de hond in het voorjaar en najaar erg verhaart. Het is daarom aan te raden om de vacht eens in het half jaar te borstelen. Doet dit ook niet te vaak want dan kun je de haargroei verstoren. Is dat het geval dan is je hond voortdurend aan het verharen. Het masker van de Mechelaar is zwart. Dat wil zeggen dat een gedeelte van zijn snuit, oren en gebied rondom de ogen zwart van kleur zijn. De Mechelaar heeft opstaande oren.

 

De Mechelse herder is een actieve en alerte hond

Foto: de Mechelse Herder © Wim Vandenbussche, op Flickr. Licensie: CC BY 2.0

Karakter Mechelaar

Net als bijna alle herders, is de Mechelaar oorspronkelijk een boerderijhond met als taak het bijeendrijven van het vee en het bewaken van het erf. Van nature is de Mechelaar dan ook beschermend ingesteld en zal hij waken over zijn mensen. Verder is de Mechelse herder alert, moedig en actief. De Mechelaar wordt dan ook vaak ingezet als reddingshond en politiehond.
De Mechelse herder heeft wel een consequente baas nodig, die duidelijke regels aangeeft. Anders kan de hond domineren over de baas. Neem je voor de eerste keer een hond dan is het niet verstandig om te kiezen voor de Mechelse herder.
Waaraan je ook moet denken is dat de Mechelse herder veel beweging nodig heeft. Kun je je hond dit niet geven dan is het ook beter om een ander hondenras te kiezen.

Andere hondenrassen

Lees meer over de volgende hondenrassen:

Ga terug naar het menu: Hond