De mopshond is een echte familiehond.© Dixi_ - Fotolia

Mopshond

By Jasper In Hondenrassen oktober 9, 2015

Mopshond

Mopshonden waren in vroegere tijden erg populair bij Tibetaanse boeddhistische monniken. Omdat de monniken geloofden dat de ziel van het baasje van de mopshond bij overlijden overging in de hond werden de hondjes enorm verwend.

 

De mopshond is een echte familiehond.© Dixi_ - FotoliaIn de roerige tijden van de V.O.C. namen Nederlandse zeemannen de hond mee naar Europa. Vandaar dat de mopshond ook bekend staat onder de naam ‘Hollandsche bulldog’ of ‘Hollandse Mops’. De functie van de mops was het gezelschap houden van zijn baasje. Een praktische functie heeft de mopshond eigenlijk nooit gehad, hoewel hij flink waaks kan zijn.

Eigenschappen Mopshond

  • Schofthoogte: tot 35 centimeter.
  • Gewicht: ze wegen tussen de 6 en 12 kilogram.
  • Leeftijd: ze kunnen maar liefst 15 jaar oud worden
  • Land van oorsprong: China.
  • Nest grootte: 2 tot 5 puppy’s.
  • Vacht: De mops is er in vier erkende kleuren, te weten beigekleurig met zwarte snoet (fawn), zwart, abrikoos of zilver.

Gezondheid Mopshond

 

De mopshond is een robuuste gedrongenhond die in 4 erkende kleuren voorkomt.© http://www.brian-bailey.comOogproblemen treden nogal eens op bij deze hond omdat zijn ogen van nature nogal uitsteken. Een goede verzorging en het schoonhouden van de ogen is daarom erg belangrijk. Ook is de mopshond gevoelig voor huidziektes en tandproblemen. Tandproblemen kunnen door middel van tandenpoetsen tegengegaan worden. De mopshond is van nature robuust en wordt over het algemeen relatief oud.

De mops op televisie

Als je de film Men In Black met Will Smith heeft gezien, heb je de mopshond ook al voorbij zien komen als “Frank”:

Karakter mopshond

De mopshond staat al sinds zijn voorkomen in het Verre Oosten bekend als een vriendelijke, gemakkelijke en aanhankelijke hond. Daarnaast is het een echte familiehond: De mopshond is een prima hond voor een gezin met kinderen maar ook in een eenpersoonshuishouden komt hij goed tot zijn recht. De mopshond is heel waaks over zijn ‘eigen mensen’. Tegenover vreemden zal hij zich een beetje terugtekken. Eenzaamheid en het vaak veranderen van baas vindt de mopshond vreselijk en wordt daarom afgeraden. Als je je mopshond ’s nachts bij je in de slaapkamer houdt, houd er dan rekening mee dat de mops flink kan snurken als hij slaapt!

Andere hondenrassen

Lees meer over de volgende hondenrassen:

Ga terug naar het menu: Hond