De Teckel wordt vooral gebruikt als zweethond, maar ook als aardhond. Omdat hij zo klein is kan hij goed in holen kruipen.©lifeonwhite.com

Teckel

By Jasper In Hondenrassen oktober 9, 2015

Teckel

De Teckel is met zijn lange lijf, geringe hoogte en korte pootjes een van de meest herkenbare en aansprekende hondenrassen. Oorspronkelijk is de Teckel gefokt om dassen, konijnen en prairiehonden op te sporen en verjagen. Vandaar dat dit hondenras ook wel bekend is als de ‘Dashond’.

Tegenwoordig is de Teckel door zijn eigenwijze en speelse karakter vooral populair als huisdier. Ze zijn dol op balspelletjes; als ze zin hebben dan brengen ze de bal zelfs terug als je die gooit.

 

De Teckel wordt vooral gebruikt als zweethond, maar ook als aardhond. Omdat hij zo klein is kan hij goed in holen kruipen.©lifeonwhite.comEigenschappen Teckel

  • Schofthoogte: tussen de 20 en 27 cm.
  • Gewicht: tussen de 7 en 13 kg.
  • Leeftijd: gemiddeld tussen de 12 en 15 jaar oud.
  • Land van oorsprong: Duitsland
  • Nest grootte: 4 tot 8 puppy’s.
  • Vacht: de vacht is of zacht, kortharig en dicht. Of langharig.

Uiterlijk Teckel

De Teckel is klein, heeft een langwerpig lijf en korte pootjes. Z’n voeten zijn ongebruikelijk groot, zo kunnen ze efficiënt graven. De vacht is langharig, ruwharig of kortharig. Daarom is er ook onderscheid tussen de Langharige Teckel. de Ruwharige Teckel en de Kortharige Teckel. Het lijf van dit hondenras is in verhouding niet veel langer dan dat van andere honden. Dit lijkt alleen zo omdat de pootjes korter zijn.

Karakter Teckel

De Teckel is niet altijd een zachtaardige of gemakkelijke hond. Ze zijn eigenwijs en staan niet bekend om hun volgzaamheid. Het trainen en aanleren van commando’s zal daarom een grote uitdaging zijn. Naar andere honden en mensen reageert de Teckel vaak vijandig. Ook zijn eigen baas wordt niet altijd vriendelijk bejegend. Door deze karaktereigenschappen is deze hond niet echt geschikt als huisdier voor jonge kinderen. Vooral slecht getrainde Teckels kunnen agressief reageren op onbekenden die over de vloer komen.
Een goed opgevoede Teckel is wel een leuke huisgenoot. Teckels zijn erg actief en energiek; van spelletjes krijgen ze geen genoeg. Daarnaast zijn ze vaak aanhankelijk naar de baas toe; hij zal graag op schoot kruipen voor wat aandacht. Soms is hij dus wel degelijk een schoothond.

Gezondheid Teckel

Het is mogelijk dat de Teckel op latere leeftijd rugproblemen krijgt. Vooral degeneratieve discopathie (slijtage in de wervelkolom) komt veel voor. Dit hondenras wordt meestal wel oud: 15 jaar is niet ongewoon.

Andere hondenrassen

Lees meer over de volgende hondenrassen:

Ga terug naar het menu: Hond