Turkse Angora's zijn intelligent, actief en nieuwsgierig.©Erik Lam, Fotolia

Turkse Angora

By Jasper In Kattenrassen oktober 9, 2015

Turkse Angora

De Turkse Angora is een van de oudste langharige kattenrassen ter wereld. Zoals de naam al zegt komt de kat oorspronkelijk uit het Turkse Angora (het huidige Ankara). Volgens de legende van de Turkse Angora was de profeet Mohammed verslingerd aan het ras. De Turkse Angora is van nature effen wit, hoewel fokkers de kat tegenwoordig in veel verschillende vachtvariëteiten fokken.

Turkse Angora's zijn intelligent, actief en nieuwsgierig.©Erik Lam, Fotolia

Geschiedenis Turkse Angora

De Turkse Angora is een slimme, slanke en elegante kat die in vroegere tijden graag door Turkse sultans als geschenk werd gegeven aan de adel in Europa. Naar schatting kwamen aan het begin van de zeventiende eeuw de eerste Turkse Angora’s via Italiaanse kooplieden Europa binnen. De laatste Franse koning, Lodewijk de Zestiende en zijn vrouw Marie-Antoinette waren dol op de Turkse Angora. De kat had dus zijn plekje aan het Franse hof veroverd rond 1700.

Aan het einde van de negentiende eeuw werden Turkse Angora’s gekruist met de grotere Afghaanse kat. Zo stammen onder meer de Pers, de Noorse boskat en de Maine Coon af van de Turkse Angora. Omdat de gekruiste katten nog eleganter bleken te zijn, werd de Turkse Angora minder populair en uiteindelijk zelfs met uitsterven bedreigd. Tussen 1910 en 1920 haalde het aantal Turkse Angora’s het dieptepunt. In Ankara en Istanbul probeerde de Turkse regering het kattenras voor uitsterven te behoeden en kwamen er zware straffen op het exporteren van de witte katten. Langzamerhand steeg het kattenras weer in populariteit en liet de Turkse regering ook toe de kat weer te exporteren. In 1950 werd eerst de witte Turkse Angora erkend en enige tijd later werden zijn gekleurde broers toegevoegd aan het stamboek.

Eigenschappen Turkse Angora

De volgende eigenschappen gelden voor de Turkse Angora:

  • Land van oorsprong: Turkije en Perzië.
  • Grootte: Middelgroot en slank
  • Ogen: de ogen van Turkse Angora zijn groot en amandelvormig, maar hebben geen standaard kleur. Wel geven fokkers de voorkeur aan eenkleurige ogen die een intens diepe kleur hebben.
  • Gewicht: Poezen wegen gemiddeld tussen de 3 en 5 kilo, katers wegen rond de 5 en 6 kilo.
  • Lengte van de vacht: De vacht van de Turkse Angora is halflang zonder ondervacht. Hierdoor voelt de vacht aan als zijde. De kat heeft een behoorlijke kraag en een grote pluimstaart. De vacht bij de buik van de Turkse Angora golft. Omdat de vacht halflang is zonder ondervacht is een keer per week borstelen voldoende.
  • Kleur van de vacht: Oorspronkelijk effen wit. Ondertussen zijn ook veel andere vachtvariëteiten erkend zoals onder meer blauw, crème, rood, schildpad en zwart. Ook de tabbypatronen, de effen kleuren met of zonder wit zijn toegestaan. De enige vachtvariëteiten die niet natuurlijk zijn, zijn de colourpoint, chocolate, lilac, fawn en cinnamon.
  • Gezondheid: De Turkse Angora is een sterk en gezond ras. Er zijn dan ook geen tot weinig bekende erfelijke aandoeningen bekend. Bij de witte katten is er een grotere kans dat ze doof zijn. Dit is eenvoudig te testen en ook verplicht voor fokkers die witte Turkse Angora’s verkopen.

Uiterlijk Turkse Angora

Zoals bij de eigenschappen al naar voren kwam is de Turkse Angora een middelgrote, langharige kat met een zijdeachtige vacht en een dikke pluimstaart. Ze hebben een vrij smalle snoet, een flinke kraag en de kleur van de vacht kan variëeren van effen wit tot en met een tabbypatroon. De Turkse Angora heeft grote, amandelvormige ogen die een intense kleur hebben zoals bijvoorbeeld diepblauw of felgroen. Ook twee verschillende kleuren ogen blauw en groen komt weleens voor. De kat heeft dan wel een grote kans dat hij doof is aan de kant van het blauwe oog. Omdat de Turkse Angora geen ondervacht heeft, is één keer kammen in de week voldoende.

De Turkse Angora heeft grote amandelvormige ogen. ©Nickolas Titkov, op Flickr. Licensie: Creative Commons BY-SA 2.0

Karakter Turkse Angora

De Turkse Angora wordt ook wel de hond onder de katten genoemd. Sommige reageren op stemgeluiden en er zijn zelfs katten die apporteren. Het kattenras is erg op mensen gericht en kunnen zich ook erg binden aan één persoon. Ze zijn echte praters en ze gaan ook graag met je onder de douche of in bad en geven veel liefde en toewijding. Dat verwachten ze daarom ook van jou als baasje. Het zijn dan ook geen katten die goed alleen kunnen zijn. De Turkse Angora is erg intelligent, actief en nieuwsgierig. Het is een ideale familiekat voor gezinnen met kleine kinderen. Ook met honden gaat de Turkse Angora goed samen.

De Turkse Angora heeft een flinke kraag en een dikke pluimstaart.©Nickolas Titkov, op Flickr. Licensie: Creative Commons BY-SA 2.0

Video Turkse Angora

Geen zin om te lezen? Bekijk het filmpje van Cats 101 (copyright).

Andere kattenrassen

Lees meer over de volgende kattenrassen:

Ga terug naar de vorige pagina over de kat.

Ga terug naar de startpagina van Dierenarts-dierenkliniek.