Is je hond dol op zijn bal en apporteert hij deze graag? Kies dan voor flyball. Flyball is geschikt voor elk hondenras.

Flyball

By Jasper In Hondensport oktober 8, 2015

Flyball

Is je hond dol op zijn bal en apporteert hij deze graag? Kies dan voor flyball. Flyball is geschikt voor elk hondenras.

Wedstrijdregels flyball

Flyball is een estafetterace die gedaan wordt met vier honden. De teams bestaan uit maximaal acht honden (vier reservehonden). In Nederland mogen niet meer dan twee honden van hetzelfde ras meedoen. Om de beurt moeten de honden over een hindernisbaan rennen die uit vier hindernissen bestaat. Aan het einde van de hindernisbaan staat het flyballapparaat. Als de hond met zijn voorpoten op het pedaal drukt, vliegt er een bal uit. De hond moet deze vangen en de bal zo snel mogelijk weer terug over de hindernissen naar zijn baasje brengen. Is de hond net over de finish dan mag de volgende hond beginnen. De honden rennen allemaal twee rondes. Het team waarvan de laatste hond het eerste binnen is wint de wedstrijd.

Fouten bij flyball

Fouten bij flyball zijn:

  • een hindernis missen.
  • de bal laten vallen.
  • de tegenpartij storen.

Als de hond een van deze fouten maakt, moet hij achteraan aansluiten en een extra ronde lopen.

Kan mijn hond meedoen aan flyball?

Bij flyball is het hebben van plezier met je hond het belangrijkste. Flyball is een echte teamsport en u kunt met elk hondenras meedoen. Wel is het een vereiste dat je met je hond de “Voortgezette Elementaire Gehoorzaamheid” of VEG-cursus hebt afgerond. Deze cursus komt ook voor onder de naam Gehoorzaamheid B of Elementaire Gehoorzaamheid 3. Ook moet je hond gezond zijn en minimaal één jaar oud.

Waar kun je flyball trainen?

Wil je fanatieker meedoen met flyball dan is dit ook een mogelijkheid. Zowel nationaal als internationaal zijn er verschillende flyball competities. Kijk op de website van de Raad van Beheer waar je bij jou in de buurt flyballtraining kunt volgen.

Ga terug naar de startpagina over hondensport.