Via de Verenigde Staten waar dogfrisbee sinds 1974 populair werd, kwam deze sport in 1998 ook naar Nederland. Het lijkt misschien makkelijk om een frisbee te gooien die je hond dan vangt, toch is dit niet het geval.

Dogfrisbee

By Jasper In Hondensport oktober 8, 2015

Dogfrisbee

Via de Verenigde Staten waar dogfrisbee sinds 1974 populair werd, kwam deze sport in 1998 ook naar Nederland. Het lijkt misschien makkelijk om een frisbee te gooien die je hond dan vangt, toch is dit niet het geval. Jij als baasje moet leren de frisbee met de juiste techniek te gooien zodat je hond zich niet blesseert. Zoek dus een hondenclub uit waar je een gedegen training krijgt in hondenfrisbee.

Benodigdheden dogfrisbee

Voor dogfrisbee moet je een speciale hondenfrisbee aanschaffen die zacht genoeg is voor de hondenbek en geen scherpe randen bevat. Hondenfrisbees zijn er in verschillende maten en soorten. Als jouw hond bijvoorbeeld erg hard in de frisbee bijt zijn er hardere varianten zodat je hond niet direct de frisbee kapotbijt. Regelmatig een nieuwe frisbee aanschaffen is geen overbodige luxe als je vaak hondenfrisbee speelt.

Andere aandachtspunten van dogfrisbee zijn de warming-up en de cooling down. Frisbee is een belastende sport voor je hond, dus zorg ervoor dat je hond goed is opgewarmd voordat je gaat beginnen. Verken het terrein voordat je op een veld gaat frisbeeën het terrein. Je hond heeft namelijk alleen maar oog voor de frisbee en ziet dus niet of nauwelijks waar hij loopt. Zorg voor een vlakke ondergrond en geef je hond geregeld en op tijd pauze. Vijf minuten dogfrisbee is te vergelijken met een kwartier de bal apporteren. Net als bij mensen is het uitlopen van de hond na het spelen belangrijk voor de spieren en gewrichten van de hond.

Kan ik met mijn hond gaan frisbeeën?

Dogfrisbee is in de theorie geschikt voor elke hond die het leuk vindt om samen met de baas te spelen en te apporteren. In de praktijk blijkt wel dat sommige honden hier minder geschikt voor zijn. Afhankelijk van het ras kan de training van dogfrisbee aangepast worden. Zware en grote honden bijvoorbeeld mogen of kunnen niet hoog springen. Dan kun jij als baasje leren om de dogfrisbee lager te gooien zodat je hond met vier poten op de grond kan blijven. Sommige rassen zoals de Engelse Bulldog en de King Charles kunnen vanwege de bouw (van de bek) de frisbee amper vangen. Met dit ras is het dus wellicht een beter idee om het dogfrisbee te laten.

Voor elke hond geldt dat voordat je met dogfrisbee gaat beginnen, je hond gezond is en een goede conditie heeft. Ook moet je hond minimaal vijftien maanden oud zijn.

Varianten hondenfrisbee

Als je aan wedstrijden hondenfrisbee gaat meedoen, heb je de keuze uit verschillende disciplines. De meest bekende zijn:

  • Freestyle: Binnen twee minuten werp je meerdere frisbees op muziek waarbij je verschillende trucs en worpen laat zien. De jury beoordeelt je onder meer op het aantal gevangen frisbees, op jouw werptechniek en op je vindingrijkheid.
  • Toss & Fetch: Er zijn verschillende zones op het speelveld die punten waard zijn. Afhankelijk van waar jouw hond de door jouw geworpen frisbee vangt, worden er punten toegekend. Je hond brengt de frisbee vervolgens terug. Dit herhaal je zo vaak mogelijk binnen een bepaalde tijd. Is de tijd om dan worden de punten opgeteld. De persoon met de meeste punten wint.
  • Long Distance: je krijgt drie keer de kans om de frisbee zo ver mogelijk te gooien. De verste worp van alle drie de worpen telt.

Beginnen met trainen voor dogfrisbee

Dogfrisbee is (nog) geen erkende officiële hondensport. Bekijk bij jouw Kynologenclub in de buurt of je er terecht kan voor dogfrisbee of vraag om advies waar je terecht kunt. Lees verder over dogfrisee.