Oorzaken die kunnen leiden tot het ontwikkelen van Lupus zijn medicatie, vaccinatie, vermoeidheid, geringe eetlust en zelfs stress.©Alena Yakusheva - Fotolia

Lupus bij honden

By Jasper In Hondenziekten oktober 9, 2015

Lupus

Lupus is een auto-immuunziekte die onder de reumatische aandoeningen valt. Bij een auto-immuunziekte is het afweersysteem van je hond ontregeld en in plaats van bacteriën en virussen valt het afweersysteem ook het eigen lichaam aan. Dit veroorzaakt ontstekingen in onder andere gewrichten, de huid en organen zoals de nieren. De oorzaken voor Lupus zijn nog steeds onduidelijk. Wel blijkt erfelijkheid een grote rol te spelen. Honden die last hebben van Lupus hebben ook vaak te maken met andere auto-immuunziekten zoals bloedarmoede.
Er zijn twee vormen van Lupus: de algemene vorm en de huidvorm.

Twee vormen van Lupus

Er zijn twee vormen van Lupus: De huidvorm en de algemene vorm. De huidvorm van lupus is de mildere variant en heet Discoide Lupus Erythematosus (DLE). Bij deze variant heeft je hond last van huidirritatie, zweren (vooral bij de kop) en haaruitval.

Vaker komt de algemene vorm van Lupus, Lupos Erysthematosus (SLE), voor. Deze tast het immuunsysteem van je hond aan en kent verschillende symptomen.
In zeldzame gevallen krijgen honden met de mildere variant erna de zwaardere variant van Lupos en vice versa.

Huidvorm Lupus

Als je hond Discoide Lupus Erythematosus (DLE) heeft ontwikkeld, zie je het begin hiervan vaak aan de neus. Het pigment rondom de neus verdwijnt en de huid van de neus wordt glad. Onbehandeld krijgt je hond zweren op de neusrug. Ook bij de ogen, de mond, de lippen en soms op de tong ontstaan zweren. Door zonlicht verergeren de zweren. Let dus op dat je je hond zoveel mogelijk uit de zon houdt, vooral op het heetst van de dag.

Behandeling hond met DLE

Je hond kan pijn en jeuk krijgen door de zweren. Hoewel honden bijna nooit meer genezen van DLE is de auto-immuunziekte goed te behandelen. De zweren kun je insmeren met een corticosteroïd-houdende crème. Heeft je hond erg veel last van pijn en jeuk door de zweren dan kan je dierenarts ook medicatie met corticosteroïden zoals Prednison voorschrijven. Je dierenarts probeert als het goed is de dosering van deze medicijnen altijd zo laag mogelijk te houden, want ze hebben nare bijwerkingen.

Lupos Erysthematosus (SLE)

Bij de algemene vorm Systemische Lupos Erysthematosu tast de auto-immuunziekte onder meer de gewrichten (polsen en hakken) aan waardoor je hond mank gaat lopen. Ook de nieren, het bloed en de huid worden aangetast. Je hond kan van SLE ook erg sloom worden, koorts krijgen en afvallen. Deze symptomen verergeren als je je hond niet laat behandelen.

Oorzaken Lupos Erysthematosus (SLE)

Er zijn geen duidelijke oorzaken aan te wijzen voor Lupos Erysthematosus. Wel is duidelijk dat erfelijkheid een grote rol speelt. Ook zijn sommige rassen gevoeliger om Lupos Erysthematosus te ontwikkelen:

  • Alaska Malamute
  • Chow Chow en hun kruisingen
  • Collie
  • Duitse Herder
  • Sheltie
  • Siberische Husky

Daarnaast kunnen medicatie, vaccinatie, vermoeidheid, geringe eetlust en zelfs stress ervoor zorgen dat de hond de ziekte ontwikkelt.

Erfelijkheid en ras speelt bij het ontwikkelen van de algemene vorm van Lupus een grote rol..©steamroller - FotoliaBehandeling hond met SLE

Behandeling van Lupos Erysthematosus gebeurt met medicatie. Zo schrijft de dierenarts je hond verschillende medicijnen voor zoals corticosteroïden (Prednison) om het immuunsysteem te onderdrukken. Regelmatig bloedonderzoek en klinisch onderzoek helpen om de ziekte zo goed mogelijk te behandelen.

Medicatie hond met SLE

De medicatie voor Lupos Erysthematosus heeft helaas nare bijwerkingen. Zo heeft je hond bijvoorbeeld constant dorst en honger, is hij slaperig en bestaat het risico dat hij flink aankomt als je niet goed oplet. Om de weerstand van de hond te helpen, kun je voedingssupplementen aan de voeding van je hond toevoegen. Hoe erg je hond last heeft van de bijwerkingen verschilt per hond. Als je hond erg veel last heeft van de bijwerkingen moet je jezelf de gewetensvraag stellen of je hond echt een gelukkig leven leidt en nog kwaliteit van leven heeft. Omdat SLE bijna nooit geneest, moet je je hond zijn leven lang behandelen.

 

Oorzaken die kunnen leiden tot het ontwikkelen van Lupus zijn medicatie, vaccinatie, vermoeidheid, geringe eetlust en zelfs stress.©Alena Yakusheva - Fotolia

Andere hondenziekten

Lees direct meer over: