Wormen kunnen heel vervelend zijn voor honden. Voor tijdelijke verlichting (bij bijvoorbeeld een bijensteek) kan de dierenarts cortison voorschrijven.©Lisa F. Young - Fotolia

Soorten wormen bij honden

By Jasper In Ontwormen hond november 4, 2015

Soorten wormen

Honden kunnen besmet worden met verschillende soorten wormen. Hier vind je per worm een beschrijving van de worm. Ook worden de symptomen als je hond besmet is beschreven.

Hartworm

Dit is de gevaarlijkste worminfectie die vooral je hond kan oplopen. Hartwormen kunnen uitgroeien tot 10 à 30 centimeter lange wormen. De infectie komt voornamelijk voor in Zuid-Europa maar rukt langzamerhand ook richting Noord-Europa op. De larven (microfilariae) van de hartworm komen het lichaam van je hond binnen doordat je hond gestoken wordt door een besmette mug. De larven migreren door het lichaam van de hond richting hart en longslagaderen. Binnen 3 à 4 maanden bereiken zij deze organen. Daar ontwikkelen zij zich tot volwassen wormen en gaan eitjes produceren. Voordat de symptomen van de hartworm duidelijk worden is de infectie al vergevorderd. Vaak duurt het 7 maanden tot een jaar voordat je hond de eerste symptomen krijgt. De eerste milde symptomen van een hartworminfectie in een vroeg stadium zijn een lichte hoest en je hond is sneller moe dan normaal. Symptomen van een hartworminfectie in een vergevorderd stadium zijn:

  • de lichte hoest is een chronische hoest geworden. De hond hoest bloed op.
  • flauw vallen na lichte inspanning
  • lichte bloedarmoede
  • lusteloos
  • zwaar ademen

Het behandelen van de hartworm is gevaarlijk. Als de hartwormen worden gedood, bestaat er het risico van longembolie. De dode worm kan namelijk zorgen voor verstoppingen in de longvaten. Daarnaast zal je hond bij een vergevorderde worminfectie zich nooit meer helemaal herstellen. Preventie van de hartworm is gelukkig wel doeltreffend en veel gemakkelijker. Preventieve middelen worden gewoonlijk een maand voor het muggenseizoen toegediend (of een maand voordat je op reis gaat naar een plaats waar de hartworm voorkomt). Vervolgens blijf je de medicijnen maandelijks toedienen tot een maand na het muggenseizoen of de reis.

Lintworm

Lintwormen worden overgebracht via luizen of vlooien. Lintwormen hebben een plat lichaam. Ze kunnen enkele millimeters lang zijn, maar ook uitgroeien tot wormen van bijna 3 meter. Een lintworminfectie is te herkennen doordat lintwormen in de ontlasting of bij het braken van de hond zichtbaar zijn. Bij een lintworminfectie vertoont je hond geen symptomen. Slechts bij een massale hoeveelheid wormen kan de lintworm zorgen voor darmbeschadigingen vanwege de hoeveelheid wormen. Omdat luizen of vlooien de lintworm overdragen, heeft je hond in het geval van een lintworminfectie ook vlooien of luizen.

Platwormen

Platwormen komen eerder bij herkauwers voor dan bij de hond. In Nederland zijn platwormen zeldzaam. Ze leven vooral in warmere landen zoals Spanje en Frankrijk. Reis je met je hond dan is het wel belangrijk je hond te ontwormen tegen de platworm. De platworm kan 20 millimeter lang worden.

Rondwormen

Rondwormen hebben zoals de naam het al zegt een rond lichaam. Hun lichaam loopt op het einde spits toe. Er zijn drie soorten rondwormen:

  1. Spoelwormen
  2. Haakwormen
  3. Zweepwormen

Spoelwormen

Spoelwormen kunnen in het lichaam van je hond komen doordat je hond besmet vlees of ontlasting van andere dieren eet. Als de worm eenmaal in de buik van je hond is, dan zal hij miljoenen eitjes uitscheiden. Een deel van deze eitjes komt uit, waarna de larven vanuit de darmen gaan migreren naar andere organen om uiteindelijk weer terug te keren naar de darmen. Een ander deel van de eitjes blijven inactief totdat de hond gaat jongen. De larven verplaatsen zich dan actief naar de melkklieren van je hond (en bij de teef/poes ook nog naar de baarmoeder). De worminfectie wordt zo overgedragen op de puppies door de moeder. Dit is gevaarlijk voor de jonge dieren. Longontsteking doordat de wormen massaal migreren in het lichaam van je hond is een van de belangrijkste doodsoorzaken voor puppies van 2 à 3 dagen oud.

De hond ontwormen is vooral belangrijk als je kinderen heeft. Spoelwormen kunnen namelijk overgaan van hond naar mens. Kinderen die veel buiten spelen lopen een verhoogd risico. De spoelworm kan overal waar honden hun behoefte doen (zandbakken, tuinen, parken) overgedragen worden op de mens. De spoelworm probeert als de worm in de darmen van de mens is aangekomen dezelfde weg af te leggen als bij je hond. Aangezien de anatomie zo anders is bij mensen is het waarschijnlijk dat de larven verdwalen en op plaatsen terechtkomen waar ze veel schade aanrichten. Denk bijvoorbeeld aan het oog. Ontwormen van je hond is belangrijk om diverse bijverschijnselen die de spoelworm bij je hond veroorzaakt te voorkomen:

  • Braken
  • Buikkramp
  • Bloedarmoede
  • Diarree
  • Hoesten
  • Opgezette buik (‘wormbuikje’)
  • Verstopping van de darmen

Deze verschijnselen komen vooral bij jonge dieren voor en kunnen leiden tot een groeiachterstand.

Haakwormen

Haakwormen komen in het lichaam van je hond terecht doordat de larven van deze wormen worden opgelikt. De larven van de haakworm kunnen het lichaam ook binnendringen via de huid van je hond. De larve dringt zich dan via de poten van de hond binnen. Dit zorgt voor een infectie bij je hond die zorgt voor veel jeuk. Vervolgens verplaatsen de larven zich naar de dunne darm van de hond waar ze volwassen wormen worden. De volwassen wormen leggen wederom eitjes. Een deel hiervan komt in de ontlasting van de hond terecht waardoor de omgeving besmet kan worden. Een ander deel van de eitjes komt uit in het lichaam van de hond. Het kan ook zijn dat sommige larven ingekapseld blijven. Als de hond dan drachtig wordt, komen zij uit en bewegen zij zich actief naar de melkklieren en de baarmoeder van je hond. Zo kunnen zij de puppies ook weer besmetten. Haakwormen hebben haakvormige tanden waarmee ze zich aan de darmwand hechten. Zij leven daar van het bloed en darmweefsel van je hond. De haakwormen staan bekend om hun verspilzuchtigheid. 90% van het bloed dat ze uit de darmwand zuigen, verteren de wormen niet. Asl gevolg van haakwormen kan je hond last krijgen van bloederige diarree, bloedarmoede of vermagering. Vooral voor puppies kunnen haakwormen erg gevaarlijk zijn.

Zweepwormen

Zweepwormen komen vooral voor in de dikke darm van honden. Zweepwormen komen het lichaam van je hond binnen doordat de eitjes van zweepwormen opgelikt worden. Eenmaal in de dikke darm ontwikkelen de eitjes zich in enkele weken tijd tot volwassen wormen waarna deze wormen ook weer eitjes leggen. Zweepwormen boren met hun mond in het darmslijmvlies, waarna zij zich voeden met bloed van het darmslijmvlies. Eitjes van de zweepworm komen met de ontlasting mee naar buiten, waarna de cyclus opnieuw kan starten. Zweepwormen zijn dunne wormen die 5 tot 7 centimeter lang kunnen worden. Zweepwormen vormen in kleine getalen niet zo’n groot probleem. Je hond of kat kan last krijgen van diarree. Bij massale hoeveelheden zijn zweepwormen wel gevaarlijk. Symptomen zijn:

  • bloedarmoede
  • bloederige diaree
  • gewichtsverlies
  • uitdroging