Haal de kittens een voor een bij de moederpoes weg, zodat ze langzaam kan wennen aan het hebben van minder kittens.©Sergey Petrov - Fotolia

Drachtige kat

By Jasper In Drachtige kat oktober 21, 2015

Duur van de dracht bij kat

Haal de kittens een voor een bij de moederpoes weg, zodat ze langzaam kan wennen aan het hebben van minder kittens.©Sergey Petrov - Fotolia

Als je een drachtige kat hebt, breekt er een spannende tijd aan. Je drachtige kat is gemiddeld 63 dagen drachtig. Kittens worden in de regel geboren tussen dag 56 en dag 67. Duurt de dracht langer dan 67 dagen dan is het raadzaam langs de dierenarts te gaan. De dierenarts bepaalt vervolgens om de kittens al dan niet te halen. Algemeen geldt dat hoe groter het nest is, hoe korter de dracht duurt. Omgekeerd geldt hetzelfde: hoe kleiner het nest, hoe langer de dracht duurt.

Drachtige kat gedrag

Als je een drachtige kat heeft, kan haar gedrag veranderen. Het is lastig om te zeggen wanneer de bevalling begint. Kenmerken van je drachtige kat als ze gaat bevallen zijn vaak:

  • minder eten
  • typerende lokroepen
  • beginnen met hyperventileren

Het temperaturen van je drachtige kat geeft geen indicatie dat je kat gaat bevallen. De dierenarts kan na ongeveer 32 dagen de buik van je kat bevoelen om te kijken of je een drachtige kat hebt. Een echo geeft zekerheid en kan na 35 dagen gemaakt worden. Maak hiervoor bij uw dierenarts een afspraak. Bevoel de buik van je poes niet zelf! Het is mogelijk dat je daarmee de kittens verwondt.

De dracht van de kat

Extra ontwormen van je drachtige kat, is belangrijk. De drachtige kat kan namelijk de spoelworm overdragen aan haar kittens.
Bijvoeren van de drachtige kat is de eerste 7 weken van de dracht niet nodig. Na 7 weken stijgt de behoefte van je drachtige kat om meer te eten. Het is dan voldoende om anderhalf keer de portie kattenvoer te geven die je je kat normaal zou voeren. Ook bestaat er speciaal kattenvoer voor je drachtige kat. Belangrijk is om de drachtige kat naarmate de zwangerschap vordert binnen te houden. Kittens dienen direct met mensen in aanraking te komen na de bevalling. Dat is goed voor het socialisatieproces.

Voorbereidingsfase bevalling kat

De werpkist of kartonnen doos voor uw drachtige kat dient op een rustige plaats neergezet te worden.©EVAN SHARBONEAU

De naderende bevalling is te merken aan je drachtige kat. De melkklieren zwellen op, de buikomvang is flink toegenomen en de poes is onrustig. Een werpkist of kartonnen doos dient op een rustige plaats neergezet te worden. Daar kan je kat dan in alle rust bevallen. Als de poes vruchtwater verliest, zal je kat binnen 24 uur werpen. Het vruchtwater is een helder, witachtige vloeistof. Dit is de ontsluitingsfase.

Uitdrijvingsfase bevalling kat

Als de poes vruchtwater verliest, moet het eerste kitten na enkele uren geboren worden. Voordat het eerste kitten geboren is, kunnen enkele uren verstrijken. Is het vruchtwater groenachtig van kleur dan moet het eerste kitten binnen een uur geboren zijn. Als de poes voor de eerste keer bevalt, duurt het over het algemeen langer. In de regel komt na 45 minuten tot een uur het volgende kitten.

Dierenarts bij bevallen

In principe kan uw drachtige kat de bevalling goed alleen aan. Bij uitzonderingen dient u een dierenarts in te schakelen.© uwimages - Fotolia

De drachtige kat kan in de regel de bevalling goed alleen aan. Mocht de bevalling anders gaan dan beschreven, dan is het raadzaam een dierenarts te bellen. Doe dit wanneer:

  • er geen kitten komt terwijl de poes al langer dan een uur perst;
  • als er nog kittens moeten komen terwijl de poes al langer dan 4 uur niet meer perst;
  • als de poes na het laatste kitten onrustig blijft;
  • de poes moet overgeven, veel hijgt, mauwt of pijn heeft tijdens het bevallen;
  • er na enkele weken nog steeds stinkende uitvloeiing uit de vulva blijft komen. Een roodgele kleur is normaal en zal na 2 weken moeten overgaan in een heldere vloeistof.

Geboorte kittens

Als de kittens worden geboren zal de poes de nageboorte van elk kitten willen opeten. Daarom kan je kat na de bevalling nog enkele dagen last hebben van diarree. De navelsteng scheurt meestal vanzelf af op de goede plaats. Mocht de navelstreng toch bloeden dan dien je deze zelf af te binden.

Een kat die koemelk drinkt © Galyna Andrushko - Fotolia

Het is belangrijk de kittens te wegen. Kittens wegen na de geboorte gemiddeld 100 gram. Per dag komt hier een lichaamsgewicht van gemiddeld 10 gram bij. Na de bevalling mogen kittens nooit afvallen. Is dit wel het geval dan geeft de poes te weinig melk of drinken de kittens te weinig. Raadpleeg in dat geval je dierenarts.

Zwangere poes met kitten

Het is verstandig de kittens niet voor 8 weken bij de moederpoes weg te halen. In deze 8 weken is het handig de kittens aan zoveel mogelijk geluiden te laten wennen (denk aan de stofzuiger, onweer, muziek, enzovoorts). Haal de kittens een voor een bij de moeder poes weg, zodat ze langzaam kan wennen aan het hebben van minder kittens.