Kattenrassen

Kattenrassen

oktober 1, 2015

Hoeveel rassen zijn er van katten?

Het totale aantal verschilt, hoewel er veel minder erkende kattenrassen bestaan dan hondenrassen. Hoewel Encyclopaedia Britannica slechts 15 kattenrassen erkent, erkent ’s werelds grootste genetische register van raskatten The International Cat Association 73 verschillende soorten.

Hoeveel kattenrassen bestaan er? | Hill's

Soorten katten: de 15 meest populaire kattenrassen op een rijtje

Katten zijn er in vele soorten en maten. In Nederland zijn ontzettend veel kattenrassen te vinden. Ondanks dat elke kat uniek is, hebben de verschillende kattenrassen toch bepaalde karaktereigenschappen. Dit kan je zoektocht naar een nieuw maatje makkelijker maken. Naast de karaktereigenschappen, hebben de verschillende soorten katten natuurlijk ook een verschillend uiterlijk. In dit kennisbank artikel beschrijven we de 15 meest populaire kattenrassen die je in Nederland tegen kunt komen.

1. Europese korthaar

 

De meeste huiskatten in Nederland zijn rasloos. Ze lijken vaak erg veel op de Europese korthaar en worden daar dan ook regelmatig mee verward. Het ras komt oorspronkelijk uit Zweden en komt, zoals de naam al doet vermoeden, veel voor in Europa. De Europese korthaar is een middelgrote tot grote kat met een bovengemiddelde spiermassa. Hij heeft sterke poten, een vrij dikke staart en kan in alle kleuren voorkomen.

De Europese korthaar heeft een zeer makkelijk karakter, en is daarom zo populair onder veel huishoudens in Europa. Hij komt graag buiten en is dan ook een erg goede jager. De levensverwachting van een Europese korthaar is gemiddeld 16 jaar.

 

2. Maine Coon

De Maine Coon is een van de populairste kattenrassen in Nederland. Waarschijnlijk komt dit door zijn prachtige voorkomen en het rustige karakter. Maine Coon-katten behoren tot de grootste katten ter wereld, zijn speels en vriendelijk en hechten zich snel aan hun baasje. Wat opvallend is aan de Maine Coon is dat dit ras gek is op water. Dit kattenras wordt gemiddeld 12 tot 15 jaar oud.

 

3. Blauwe Rus

De Blauwe Rus is qua karakter een typische kat. Ze doen lekker waar ze zelf zin in hebben. Het ene moment willen ze graag complete rust en hebben ze een hekel aan veel geluid en drukte. Het andere moment komen ze tot leven en zijn ze ontzettend speels en sportief. Van vreemde mensen moeten ze niet veel hebben, maar tegen andere katten zijn we wel ontzettend vriendelijk. De Blauwe Rus wordt gemiddeld 10 tot 15 jaar oud.

 

4. Brits korthaar

Zoals de naam al doet vermoeden, is de Brits korthaar een kortharig kattenras uit Engeland. Dit kattenras behoort, net als de Maine Coon tot een van de populairste kattensoorten van Nederland. Vermoedelijk komt dit door het leuke karakter van deze kat. De Brits korthaar is vrolijk, sociaal, aanhankelijk en daardoor enorm mensvriendelijk.

Dit kattenras lijkt een beetje op een teddybeer, zo zacht en rond. Hij heeft een goed gespierd lichaam, bolle wangen, grote oren en vaak mooie gele ogen. Ze zijn er in verschillende kleuren maar de klassiek blauw-grijze Brits korthaar is het meest populair. De levensverwachting van dit kattenras is 12 tot 13 jaar oud.

 

5. Siberische kat

In tegenstelling tot de Brits korthaar heeft de Siberische kat juist lange haren. Net als de Noorse Boskat en de Amerikaanse Maine Coon. De Siberische kat heeft echter een kortere kop, lichaam en pootjes. Doordat ze erg aanhankelijk zijn hebben ze meer aandacht nodig dan een gemiddelde andere kat. Het fijne aan dit kattenras is dat hij, ondanks de dikke vacht, bijna niet verhaart. Fijn dus als je niet van stofzuigen houdt of allergisch bent voor katten(haren). De Siberische kat wordt gemiddeld tussen de 12 en 16 jaar oud.

 

6. Noorse boskat

De Noorse boskat wordt steeds populairder in Nederland. Hij ziet er stoer uit door zijn halflange haren en is er in verschillende kleuren. Dit kattenras is nieuwsgierig, vriendelijk en speels. Daarnaast is hij rustig en tolerant naar mens en dier. Niet gek dus, dat veel mensen de Noorse boskat als maatje kiezen. Nog een bijkomend voordeel: de Noorse boskat is een zogeheten hypoallergene kat. Dit betekent dat hij niet het eiwit aanmaakt waar de meeste mensen met een huisdierallergie allergisch voor zijn. De levensverwachting van de Noorse boskat is ongeveer 12 jaar.

 

7. Heilige Birmaan

Dit gezelschapsdier heeft een mooi uiterlijk met ‘point-tekeningen’ en opvallende witte voeten. De vacht van de Heilige Birmaan is halflang tot lang en kan verschillende kleuren hebben. Behalve de rug, die is altijd goudbeige. Een Heilige Birmaan-kitten wordt wit geboren, het is na de geboorte dus nog een verrassing welke kleur de kat zal krijgen. Vergeleken met de meeste kattenrassen, wordt de Heilige Birmaan behoorlijk oud. De gemiddelde leeftijd is namelijk 15 tot 20 jaar.

 

8. Ragdoll

De Ragdoll is een kattenras met kenmerkende aftekeningen en blauwe ogen. De Ragdoll heeft altijd een zogenaamde ‘colorpoint’-vacht. Dit houdt in dat de vacht op bepaalde plekken donkerder is. Zoals in het gezicht, bij de voeten, bij de oren en bij de staart. Het karakter van de Ragdoll wordt omschreven als lief, intelligent, aanhankelijk, rustig en makkelijk in de omgang. De langharige vacht ziet er indrukwekkend en misschien zelfs ‘lastig’ uit. Toch is deze makkelijker te verzorgen dan je denkt. Een aantal keer per week borstelen met een goede kam is al voldoende. De Ragdoll wordt tussen de 12 en de 17 jaar oud.

 

9. Perzische langhaar

De Perzische langhaar kennen de meeste mensen als de Pers. Dit kattenras heeft een bijzonder en opvallend uiterlijk vanwege de platte, soms wat nors kijkende, snuit en de lange haren. Een Perzische langhaar is erg aanhankelijk. rustig en vriendelijk. Een ideaal maatje om in huis te hebben dus! Een Pers wordt gemiddeld 14 jaar oud.

 

10. Sphynx

Wanneer je op zoek bent naar een originele kat, die écht ander is dan andere katten, dan is de Sphynx misschien wel wat voor jou. Deze intelligente kat lijkt naakt, maar heeft eigenlijk gewoon een laagje donshaar. Hierdoor voelen ze superzacht aan. Doordat hij geen dikke vacht heeft, zie je goed hoe gespierd hij is. De meeste haren van deze kat zitten aan het einde van de staart. De vacht en huid kunnen in verschillende kleuren voorkomen en kunnen egaal zijn, maar ook gestreept of gevlekt.

De Sphynx is zachtaardig, kan situaties goed aanvoelen en kan goed omgaan met mensen, kinderen, andere katten en honden. Het is wel echt een gezelschapsdier, dus hij houdt er niet van om hele dagen alleen thuis te zijn. De levensverwachting van een Sphynx is tussen de 8 en 14 jaar oud. Niet heel oud dus!

 

11. Siamees

De Siamese kat is een van de oudste kattenrassen ter wereld. Deze koninklijke kat uit Siam (Thailand) is sterk, gracieus, middelgroot, slank, gespierd en heeft een driehoekige kop. De Siamees is ontzettend intelligent en houdt erg van mensen. Ze staan bekend om hun geluid en praatgedrag. De geluidjes die ze maken lijken namelijk op praatgeluidjes. Heb je dus behoefte aan een maatje waar je de hele dag door gezellig mee kunt kletsen? Dan is een Siamese kat absoluut iets voor jou. De meeste Siamezen worden 15 jaar of ouder.

 

12. Abessijn

De Abessijn is een elegante kortharige kattensoort. Hij wordt ook wel een ‘mini-Puma’ genoemd, omdat hij met zijn slanke lange benen heel atletisch en behendig is. Hij behoort tot de lichtere kattenrassen en wordt maximaal 5 kilo zwaar. Een Abessijn is actief, extravert, eigengereid en zeer gehecht aan zijn baasje. Dit kattenras wordt gemiddeld 12 tot 15 jaar oud.

 

13. Exotic

De Exotic is de kortharige variant van de Pers. Hij heeft een zelfde leuke platte snuit, maar heeft dus korte haren in plaats van lange. Om deze reden wordt deze kat ook wel een ‘kortharige Pers’ genoemd. Een Exotic is heel gemakkelijk in de omgang en gedraagt zich onopvallend. Hij miauwt bijvoorbeeld zelden. Hij is aanhankelijk en heeft een sterke behoefte aan gezelschap en liefde van zijn baasje. Een Exotic wordt, net als de Perzische langhaar, gemiddeld 14 jaar oud.

 

14. Amerikaanse korthaar

De Amerikaanse korthaar is van oorsprong een werkkat en heeft een stevige, gespierde bouw. Dit kattenras wordt vaak ingezet voor shows, waarbij de spieren van de kat het zwaarst meetellen. Een Amerikaanse korthaar zal dan ook lagere punten scoren wanneer deze niet imposant genoeg is qua voorkomen. Qua karakter is de Amerikaanse korthaar actief, slim, nieuwsgierig en brutaal. Ze zijn niet de moeilijkste, maar hebben wel voldoende aandacht nodig. De gemiddelde levensverwachting van de Amerikaanse korthaar is 15 tot 20 jaar.

 

15. Devon Rex

Het uiterlijk van de Devon Rex is gerust uniek te noemen. Met zijn grote oren lijkt hij een beetje op een elfje. Of op Yoda van Star Wars. Dit kattenras komt oorspronkelijk uit Engeland. De Devon Rex is sociaal en intelligent. Hij is geïnteresseerd in zijn omgeving en vindt het heerlijk om op de schouder van zijn favoriete maatje te liggen. De kat heeft een aanhankelijk karakter en zal thuis altijd zo dicht mogelijk bij je blijven.

Omdat hij er niet van houdt om alleen gelaten te worden, kan hij wat ondeugend worden als je voor langere periodes van huis bent. De Devon Rex staat erom bekend dat hij snel gezondheidsproblemen heeft. Hierbij valt te denken aan erfelijke kaalheid, de spierziekte ‘rex-myopathie’, heupdysplasie, losse knieschijven en een verdikking van de hartspier (hypertrofische cardiomyopathie (HCM). De Devon Rex wordt gemiddeld 9 tot 13 jaar oud.

Ben jij op zoek naar een kattenmaatje en twijfel je nog tussen de verschillende kattenrassen? Zet dan voor jezelf op papier wat je belangrijk vindt. Bijvoorbeeld het karakter, de levensverwachting, of hij hypoallergeen moet zijn of misschien wel het uiterlijk. Verdiep je van tevoren ook in de kosten. De kosten van een raskat, die je bij een fokker koopt, kunnen namelijk hoog oplopen. Een kat uit het asiel is een stuk goedkoper.