Teken / Vlooien

Teken / Vlooien

oktober 1, 2015

Anti vlooien en teken kat

De beste teken- en vlooienbestrijding van de dierenarts voor uw kat

Vlooien bestrijden en voorkomen bij uw kat is belangrijk, dat geldt evenzo voor de teken die op de loer liggen. Vlooien en teken op uw kat kunnen namelijk schadelijk zijn voor de gezondheid van zowel uw kat, andere huisdieren en uzelf. Helaas zijn vlooien en teken parasieten waar uw kat zomaar last van kan krijgen. Het is dan zaak om zo snel mogelijk in actie te komen, voordat het probleem groter wordt. Er is een groot aanbod aan middelen verkrijgbaar om vlooien en teken te bestrijden en te voorkomen.

Waarom is ontvlooien bij katten belangrijk?

Vlooien kunnen jeuk, ziektes en allergieën veroorzaken bij uw kat en uzelf. Door uw kat regelmatig te behandelen tegen vlooien voorkomt u deze ongemakken. Zorg ook voor een goede ontvlooiing van de omgeving. Slechts 5% van de vlooien leeft namelijk op uw kat en 95% in uw huis. Reinig daarom de omgeving van uw kat regelmatig en gebruik een antivlooienspray. Ontvlooien voorkomt een vlooienplaag.

Hoe vaak moet u uw kat en kitten ontvlooien?

Het is belangrijk om doorlopend voor een goede vlooienpreventie te zorgen. Hoe vaak u moet ontvlooien, hangt af van het middel dat u gebruikt. Vlooiendruppels worden bijvoorbeeld maandelijks gebruikt, maar een vlooienhalsband werkt tot wel 8 maanden.

Waarom is tekenpreventie bij katten belangrijk?

Een teek zuigt bloed bij kat en mens. Teken kunnen dan vervelende ziektes overbrengen. Uw kat kan teken mee naar binnen nemen die zich vasthechten op uw lichaam. Bescherm uw kat altijd met een geschikt middel tegen teken. Ziet u een teek op uw kat? Verwijder deze direct.

Anti vlooien en anti teken middelen voor uw kat en kitten

Er zijn veel verschillende middelen verkrijgbaar voor preventie van en bestrijden van vlooien en teken op uw kat. Denk aan onder andere een vlooienband, vlooiendruppels en vlooienshampoo. Soms bestrijden deze middelen zowel vlooien als teken en ook andere parasieten. Zorg dat u een tekentang of tekenhaak in huis hebt, om teken van uw kat of kitten te verwijderen.

Denkt u dat uw kat last heeft van vlooien? Maar ziet u geen vlooien? Het is verstandig om eerst naar uw dierenarts te gaan om een definitieve diagnose vast te laten stellen. U kunt daarna een vlooienmiddel voor uw kat inzetten om te helpen met het doden van de vlooien. De anti vlooienmiddelen, zoals bijvoorbeeld Advantage en Seresto, zijn middelen die wij ook zelf in onze eigen dierenartsenpraktijk in Horst aan onze patiënten aanbevelen. Wilt u hier meer over weten? Dan kunt u altijd even contact met ons opnemen om al uw vragen aan ons te stellen.

De teken bijten zich vast in de huid van je huisdier. Vervolgens zuigen zij het bloed op. Als teken zich volzuigen met bloed kunnen zij door hun elastische huid enorm opzwellen. De teken bijten zich vast in de huid van je huisdier. Vervolgens zuigen zij het bloed op. Als teken zich volzuigen met bloed kunnen zij door hun rekbare huid enorm opzwellen. © Carola Schubbel - Fotolia

 

 

 

 

 

 

 

Als je binnenkort op een mooie zomerse dag een boswandeling met je hond gaat maken of denkt eens lekker het weekend in de tuin te werken, vergeet dan niet je huisdier en jezelf te controleren op teken? Je huisdier heeft dan namelijk een hogere kans om een teek op te lopen.

Lees direct meer over:

Wat is een teek?
Hoe loopt je huisdier een teek op?
Teken en de ziekte van Lyme
Ziekte van Lyme voorkomen
Teken verwijderen
Halsband tegen teken

Wat is een teek?

Teken worden tussen een halve millimeter tot enkele millimeters groot.©Sebastian Kaulitzki - Fotolia

 

 

 

 

 

 

 

De teek is een parasiet die behoort tot de spinachtigen. De teek is tussen een halve millimeter en enkele millimeters groot. De teek leeft van het bloed van mensen en dieren. Als teken zich volzuigen met bloed kunnen zij door hun rekbare huid enorm opzwellen. Vooral de vrouwtjes teek heeft veel bloed nodig, omdat zij veel eitjes produceert. Daardoor kan een volgezogen vrouwtjes teek wel een centimeter groot worden. Een vrouwtjes teek legt honderden tot duizenden eieren. Teken houden van een warme en vochtige omgeving. De meeste kans om een teek op te lopen is in het zomerseizoen (mei tot oktober). Dat wil overigens niet zeggen dat de teek in de winter niet actief is. Vooral door de zachte Nederlandse winters van de laatste jaren, groeit het risico op teken ook in de winter.

Hoe loopt uw huisdier een teek op?

Via lage vegetatie zoals struiken, bomen en hoge grassen kan je huisdier een teek oplopen. Maar ook in de duinen of in je eigen achtertuin kunnen teken voorkomen en jou en je huisdier lastigvallen. De teek bijt zich vast in de huid van je huisdier. Vervolgens zuigt de teek het bloed op. Dit doet de teek in de regel maar liefst 24 tot 72 uur. Als de teek zich volgezogen heeft, laat de teek zich weer vallen.

Teken en de ziekte van Lyme

Teken zijn gevaarlijk voor mens en dier omdat zij de ziekte van Lyme kunnen overbrengen. Lees meer over de ziekte van Lyme bij mensen. 1 op de 10 teken heeft de Borrelia Burgdorferi bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. De ziekte van Lyme kan bij je hond of kat ernstige gevolgen hebben. Denk aan:

 • gewrichtsaandoeningen
 • aandoeningen aan het centrale zenuwstelsel (dat uit zich in een gedragsverandering. Uw hond of kat kan bijvoorbeeld agressiever worden).
 • ontsteking van de hartspier
 • infectie van de nieren

Het probleem van de ziekte van Lyme is dat de symptomen zich pas jaren later kunnen uiten. Daarnaast kunnen de symptomen ook weer verdwijnen om later weer terug te keren. Daarom is de diagnose voor een dierenarts moeilijk te stellen.
Het mag duidelijk zijn; de ziekte van Lyme is vervelend en houdt lang aan. Dat komt omdat de Borrelia Burgdorferi bacterie via de bloedbaan het lichaam van je huisdier binnendringt en zich zo verspreidt. Beter is het daarom om er alles aan te doen om de ziekte van Lyme te voorkomen.

Ziekte van Lyme voorkomen

Controleer na het wandelen in het bos of op het strand het hele lichaam van je hond op aanwezigheid van teken. Als je hond of kat een tekenbeet heeft, is dit te herkennen aan een rode kring die zich rondom de tekenbeet uitbreidt.

Let op; deze rode plek vervaagt wel weer. Zodra je ziet dat je huisdier zo’n rode plek heeft ga dan direct naar de dierenarts. De ziekte van Lyme is goed te behandelen met antibiotica. Ben je er op tijd bij dan heb je grote kans dat de schade beperkt blijft en de ziekte van Lyme de organen van je huisdier niet aantast.

Teken verwijderen

Het beste is als je de teek binnen 24 uur verwijdert, om de kans op de ziekte van Lyme te minimaliseren.©2010 Thomas Ramsauer

 

 

 

 

 

 

 

Het beste is om de teek binnen 24 uur te verwijderen. Na 24 uur is de kans op besmetting met de ziekte van Lyme namelijk groter.

 

Als je ziet dat je hond of kat een teek heeft, zijn er een paar mogelijkheden om de teek te verwijderen:

 • Verwijder de teek met een speciale tekenpincet of tekenlepel. Deze pincet of lepel dien je zo dicht mogelijk op de huid bij de kop van de teek te plaatsen. Trek de teek er vervolgens met een rustige draaibeweging uit.
 • Bevries de teek. Dit doe je door een koelstof over de teek te spuiten.
 • Gebruik een lasso om de teek te verwijderen. In plaats van een tekenpincet of tekenlepel gebruik je nu een lasso. De techniek is nagenoeg hetzelfde. Het voordeel van een lasso is wel dat je de teek vaak met mond en al verwijdert. Bovendien doet de lasso in tegenstelling tot de tekenpincet of tekenlepel de teek geen pijn. Daarom is er ook minder risico dat de teek zijn maaginhoud leegt in je huisdier.

Let op: verwijder de teek NIET op de volgende manier:

 • de teek met je vingers uit de huid trekken;
 • de teek doorboren of samenknijpen. Hierdoor kan de teek namelijk zijn maaginhoud in het lichaam van je huisdier legen, waardoor een mogelijke besmetting plaatsvindt;
 • de teek verbranden met een sigaret, aansteker of een lucifer;
 • ook is het belangrijk dat je de teek niet van te voren al besprenkelt met alcohol of jodium. Ook dan kan de teek als reactie zijn maaginhoud lozen.

Als de mond van de teek in de huid blijft zitten, is dat niet erg. Deze werkt het lichaam van je huisdier er vanzelf uit. Nadat je de teek verwijderd hebt, dien je de wond te ontsmetten met alcohol (70 procent) of jodium.

Halsband teken

Ook kun je ter preventie van teken een halsband bij je hond of kat omdoen. Deze halsband heeft dezelfde werkzame stof als een vlooienband (deltamethrin).
De “tekenband” kun je hier bestellen.