Poezenpil

By Jasper In Drachtige kat november 5, 2015

Poezenpil voor poes

De poezenpil of anticonceptiepil voorkomt dat je kat krols wordt. De pil is een tablet die je één keer per week toedient. Als je kat krols of drachtig is, mag je de poezenpil niet toedienen.

Poezenpil

Bijwerkingen poezenpil

Veel dierenartsen raden het gebruik van de poezenpil af. De bijwerkingen van de poezenpil zijn namelijk groot. Je huisdier heeft een vergroot risico op:

  • baarmoederontsteking;
  • baarmoedertumoren;
  • melkkliertumoren;
  • suikerziekte.

Sommige dierenarsten weigeren de poezenpil zelfs te geven. Er zijn namelijk betere behandelingen met minder grote bijwerkingen dan de poezenpil. Tenzij u een fokker bent, wegen de nadelen niet op tegen de voordelen. Bijwerkingen zoals baarmoederontsteking en tumoren kunnen namelijk al na één injectie optreden.

Poezenpil omdat je fokt met je poes

Als je fokker bent, is het begrijpelijk dat je graag wilt voorkomen dat je poes na een bevalling meteen weer krols wordt. Als je niet fokt met je poes en dit ook niet van plan bent in de toekomst, is een sterilisatie een betere optie voor je poes om krolsheid te voorkomen.

Als je besluit je poes de poezenpil te geven, dan kies je ervoor de poes extra hormonen te geven. Dit zijn progesteronen. Deze voorkomen dat je poes krols wordt. De poezenpil werkt met de werkzame stof medroxy progesteronacetaat. Deze stof zit in de volgende geneesmiddelen: Ovucon en Perlutex (5 mg).

Toedienen poezenpil

De poezenpil dien je één keer per week toe. Dat is ook weer afhankelijk van de soort pil. De pil die je één keer per week toedient heet Medroxyprogesteronacetaat. Je kunt ook kiezen voor een lichtere pil van 2 mg. Deze poezenpil heet Megestrolacetaat en dien je dan twee keer per week toe. De 2 mg Megestrolacetaat heeft hetzelfde effect als de 5 mg Medroxyprogesteronacetaat.

Poezenpil in plaats van hormooninjecties

Hormooninjecties zijn misschien mogelijk, maar eigenlijk wordt dit bij een poes nooit gedaan. Dat komt omdat er nogal wat risico’s aan vast kleven. De volgende gevolgen kunnen al optreden na één hormooninjectie:

  • De bijwerkingen van hormooninjecties zijn veel groter dan bij de poezenpil.
  • Het is moeilijk te zeggen hoe lang een hormooninjectie duurt. Dat betekent dus dat het ook moeilijk te zeggen is wanneer de tweede injectie gegeven moet worden. Dat maakt een hormooninjectie dus relatief onbetrouwbaar.
  • Door de hormooninjecties blijft het progesterongehalte in het bloed van de poes veel langer heel hoog. Bij de poezenpil is dit een stuk korter. Het gevolg van een langere periode van een hoog progesterongehalte in het bloed is dat geboorte pas later kan plaatsvinden als de poes drachtig is. De poes mag namelijk alleen met de geboorte beginnen, als het progesterongehalte in het bloed laag is. Dat betekent dat de dracht mogelijk verlengd moet worden. Dit is niet bevorderlijk voor de gezondheid van je poes.

Kortom, als je wilt voorkomen dat je poes drachtig wordt en je wilt nog met haar fokken, kies dan voor de poezenpil. Voordat je besluit om de poezenpil toe te dienen, is het verstandig eens met je dierenarts alle mogelijkheden door te spreken.

Terug naar het menu: voortplanting huisdier.