Als de fokker uw hond of kat al gechipt heeft, dient u uw huisdier nog steeds te registreren.© Sven Grundmann - Fotolia

Chippen kat

By Jasper In Kat chippen november 3, 2015

Kat chippen

Katten chippen is niet verplicht omdat de controle en naleving hiervan veel moeilijker is dan bij honden. Ook is de kattenfokkerij en de handel in katten minder groot vergeleken met de hondenfokkerij en hondenhandel. Als je wilt reizen binnen de EU met je kat, ben je wel verplicht je kat te chippen.

Wat is chippen?

Chippen van je kat is belangrijk om te doen. Wanneer je kat namelijk wegloopt kunnen de mensen van de dierenambulance of het asiel de chip scannen. Zij zien dan het woonadres van je kat en nemen contact met je op. Zo ben je altijd zeker dat wanneer je kat gevonden word hij weer veilig naar huis kan komen.

Je kat chippen

Als je besluit om je kat te laten chippen dan kun je terecht bij je dierenarts. Deze brengt bij je kat onder de huid een microchip aan. Dit gebeurt tussen de schouderbladen met een injectienaald. De naald is 2,5 millimeter breed en 2,5 centimeter lang. Je kat zal hier nagenoeg geen pijn van ondervinden. Het is niet erg aangenaam maar bijna pijnloos.

De chip

De microchip is niet groter dan een rijstkorrel.©piumadaquila.com - FotoliaDe microchip of transponder, zoals die ook wel word genoemd is niet groter dan een rijstkorrel. En zelfs deze rijstkorrel is slecht een omhulsel die om de microchip heen zit. Dat omhulsel is gemaakt van polymeer. Anders is het voor mensen onmogelijk om de chip te kunnen zien met het blote oog. Daarnaast bevat de chip ook een spoel of antenne. Elke chip heeft een unieke code die bestaat uit 15 cijfers. De eerste drie cijfers staan voor het land waar je huisdier geregistreerd is. Voor Nederland is de landcode 528.

Wanneer je kat gevonden is kan door middel van de chipscanner het registratienummer van je kat gelezen worden. Een chipscanner is altijd wel voorhanden bij de dierenambulance en bij het dierenasiel. Doordat de chipscanner elektromagnetisch is kan het nummer worden gelezen. Houd de chipscanner boven de chip in je kat, de chip word dan geactiveerd en het registratienummer verschijnt dan op de scanner. Je kat voelt hier niets van, het is dus niet schadelijk. Dit nummer word dan geregistreerd in een database. Soms doet je dierenarts het voor je. Maar vaak komt het voor dat je het zelf kan doen. Vraag dit even na aan je dierenarts om uitsluitsel te bieden.

Registratie huisdier

Als je je kat gaat registreren heeft de dierenarts informatie van je nodig. Hieronder staat wat je moet aangeven om je kat te laten registreren:

 • je naam
 • je adres
 • adres van je dierenarts
 • soort kat
 • geboortedatum van je kat
 • hoeveel dieren je hebt

Een van de bekendste databases waar je je huisdier kunt registreren, is de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren (NDG).
Deze organisatie is begaan met het lot van je huisdier en heeft dus ook geen winstoogmerk. Het NDG garandeert dat het je persoonsgegevens niet voor andere doeleinden gebruikt wordt. Zij zullen je gegevens alleen gebruiken wanneer je huisdier zoekgeraakt is.

Databanken voor registratie

De NDG is niet de enige databank waar je je huisdier kunt laten registreren. Er zijn in Nederland veel andere databanken waar je jou huisdier kunt aanmelden. Wanneer je telefoonnummer of woonadres veranderd is het noodzaak dat je dat doorgeeft aan de instantie waar jouw kat geregistreerd staat. Je kunt zelf de gegevens aanpassen bij de databank waar jouw kat geregistreerd is. Ben je vergeten bij welke databank je jouw kat nou had ingeschreven? Vul dan het chipnummer in op www.chipnummer.nl en je weet het meteen.

Hebbedingetje voor gechipte katten

Fabrikanten in de huisdieren markt komen met verrassende uitvindingen. Zo is er een micro-chip kattenluikje bedacht. Het luikje opent alleen wanneer een kat met het juiste registratienummer op zijn chip voor het luikje staat. Zo voorkom je dat er vreemde katten je huis binnen komen. Ook is een halsband voor je hond dus niet meer nodig. Wel is dat handig bij het herkennen van je kat. Op het luikje zit ook een speciale dag/nacht stand. Die kan de kat weigeren wanneer hij s´avonds of s´nachts naar buiten wilt.. Voor het meten daarvan is het luikje voorzien van een nachtsensor. Je kunt ook instellen dat je kat niet meer naar buiten kan wanneer hij binnen is gekomen. Dat is handig als je bijvoorbeeld een afspraak hebt of wanneer je wilt dat hij gewoon binnen blijft.

Mijn huisdier is al gechipt

Het kan voorkomen dat wanneer je een kat koopt bij een kattenfokkerij hij al gechipt is. Dat gebeurt vaak bij raskatten die opgenomen worden in een stamboom. Wanneer dat het geval is kan je de gegevens van de chip heel makkelijk aanpassen en dien je de kat aan te melden bij een van de vele databanken voor huisdieren.

Huisdier vermist/huisdier gevonden

Amivedi is de organisatie voor vermiste en gevonden huisdieren. Als je huisdier vermist is of je denkt dat je een vermist huisdier gevonden hebt, kun je contact opnemen met ze. Zij werken samen met de dierenambulance, dierenartsen, dierenasiels, en politie. Zij scannen de chip en nemen contact op met het baasje van de kat. Als je huisdier vermist is, is het raadzaam om contact op te nemen met het dichtstbijzijnde asiel of de dichtstbijzijnde dierenarts. Het kan zijn dat zij jouw kat al hebben opgenomen of behandeld. Amivedi bestaat uit vrijwilligers. Door het hele land zijn hulpposten te vinden. Meer informatie over Amivedi.

Als de fokker uw hond of kat al gechipt heeft, dient u uw huisdier nog steeds te registreren.© Sven Grundmann - Fotolia

AnimalAlert en de SMS-zoekdienst

Ook bestaat er een sms-zoekdienst voor huisdieren. Is je huisdier vermist? Geef dat dan door op www.animalalert.nl. AnimalAlers stuurt vervolgens een sms en/of email aan vrijwillers in heel Nederland die zich via de site hebben aangemeld. Als je huisdier dan wordt gevonden neemt AnimalAlert contact met je op.
Heb je zelf een huisdier gevonden? Kijk dan ook zelf op de site of het dier als vermist staat opgegeven. Als je huisdier niet is gechipt is kan je ook bij AnimalAlert terecht. Zij vragen dan om een beschrijving van je huisdier. Voeg indien mogelijk ook een foto toe van je huisdier. Dat maakt de zoektocht stukken makkelijker.

Voordelen chip

De voordelen van de chip op een rij:

 • het schaadt de gezondheid van je huisdier niet
 • het dier heeft geen last van de chip: Het zit het dier niet in de weg
 • mocht je huisdier een keer weglopen of verdwalen dan kan er via het registratienummer gekeken worden van wie het huisdier is. Vervolgens kan er contact met je opgenomen worden
 • elk registratienummer is uniek. Er kan dus altijd achterhaald worden van wie het huisdier is
 • fraude plegen is moeilijk: Veranderen van het registratienummer kan niet en de chip is moeilijk te verwijderen
 • de chip is niet te zien. Voor het uiterlijk van de kat heeft de chip dus geen gevolgen.
 • illegale huisdierenhandel kan worden tegengegaan

Nadelen chip

Nadelen van het chippen van je huisdier zijn:

 • de chip kan zich gaan verplaatsen in het lichaam van je huisdier. Dit heeft echter geen gevolgen voor de gezondheid van je huisdier of de werking van de chip.
 • Voor het lezen van de chip heb je een afleesapparaat nodig. Waarschijnlijk heb je zelf thuis geen chipscanner dus is het handig om naar je dierenarts of het dichtstbijzijnde dierenasiel te gaan.

Lees meer over het dierenpaspoort voor je hond of kat.
Ga terug naar het menu: huisdier identificatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *