Het plezier van de hond staat bij agiliy training voorop. Bij agility, dat we in het Nederlands ook wel behendigheid noemen, moet de hond foutloos en zo snel mogelijk een hindernisparcours afleggen in een vooraf bepaalde volgorde.

Agility (behendigheid)

By Jasper In Hondensport oktober 8, 2015

Agility (behendigheid)

Het plezier van de hond staat bij agiliy training voorop. Bij agility, dat we in het Nederlands ook wel behendigheid noemen, moet de hond foutloos en zo snel mogelijk een hindernisparcours afleggen in een vooraf bepaalde volgorde. Het baasje of de “handler” mag de hond aanwijzingen geven met handgebaren en stem.

De handler loopt met de hond mee, wat ook erg goed is voor zijn conditie. Hij of zij mag de hond niet aanraken, waardoor de hond moet leren om handgebaren en woorden te interpreteren en er snel op te reageren.

Agility is gebaseerd op de paardensport. Extra hindernissen ten opzichte van de paardensport zijn onder meer de tunnel, de slurf, de wip, de schutting en de paaltjes. Wat bij agility zo bijzonder is, is dat over de hele wereld dezelfde regels gelden en dezelfde hindernissen gebruikt worden.

Trainingen agility

Zowel de hond als de handler moeten veel trainen om goed op elkaar ingespeeld te raken. De hond moet de verschillende hindernissen onder de knie krijgen en de handler moet de looplijnen binnen het parcours leren en weten wanneer hij de hond aanwijzingen moet geven. Timing is hierbij erg belangrijk.

Kan mijn hond meedoen aan agility

Agility kun je zowel recreatief als op wedstrijdniveau doen. In Nederland doen ongeveer 3000 mensen mee aan de wedstrijden. De sport helpt je hond om zelfbewuster te worden en de band tussen het baasje en de hond te versterken.

Agility is geschikt voor honden die gezond en tenminste één jaar oud zijn. Ook gaat er een basiscursus gehoorzaamheid aan vooraf. In principe is het ras onbelangrijk, hoewel sommige rassen minder geschikt zijn voor agility dan andere hondenrassen. Hele zware en grote honden bijvoorbeeld of juist kleine honden met korte poten en een lang lichaam zijn minder geschikt voor agility. Wedstrijden worden ook ingedeeld in klassen voor kleine, middelgrote en grote honden.

Klik op de link waar je bij jou in de buurt terecht kan voor agility training.

Ga terug naar de startpagina over hondensport.