Breitensport komt uit Duitsland en betekent breedtesport. Die breedte slaat op het aantal verschillende oefeningen dat bij Breitensport gedaan wordt. Bij deze sport vorm je echt een team samen met je hond.

Breitensport

By Jasper In Hondensport oktober 8, 2015

Breitensport

Breitensport komt uit Duitsland en betekent breedtesport. Die breedte slaat op het aantal verschillende oefeningen dat bij Breitensport gedaan wordt. Bij deze sport vorm je echt een team samen met je hond. Bij Breitensport is het namelijk de bedoeling dat je hond naast jou of tenminste in de buurt blijft lopen.

Onderdelen Breitensport

Breitensport bestaat uit de volgende onderdelen waarbij de laatste drie onderdelen om de snelste tijd gaan:

  • Gehoorzaamheid: de hond moet verschillende commando’s uitvoeren. Denk hierbij aan zit, af, blijf, halthouden, wendingen en de baas in verschillende tempo’s volgen.
  • Slalom loop: Hond en baas lopen zo snel mogelijk al zigzaggend om meerdere poortjes heen waarbij het de bedoeling is dat de hond netjes naast de baas blijft lopen.
  • Hordenloop: baas en hond moeten zo snel mogelijk over drie tot zes horden. Op het hoogste niveau neem jij als baas ook de verschillende hordes. Op een lager niveau ren je naast je hond terwijl je hond de hordes neemt.
  • Hindernisbaan: deze bestaat uit acht onderdelen: in het begin en aan het einde een hoogtesprong, schutting, tunnel, brug, ton, band en een breedtesprong.

Optioneel is om het extra onderdeel “duurloop” (twee of vijf kilometer) toe te voegen. De hond loopt dan aangelijnd mee. De twee kilometer moet binnen dertien minuten worden afgelegd, de vijf kilometer binnen 35 minuten.

Kan ik met mijn hond meedoen aan Breitensport?

Wil je aan Breitensport meedoen dan is het afronden van een gevorderden gehoorzaamheidscurus een vereiste. Ook moet je hond gezond zijn en minimaal één jaar oud. Je kunt er ook voor kiezen om aan wedstrijden mee te doen. Tijdens de training kunnen de instructeurs daar speciaal aandacht aan besteden.

Breitensport is (nog) geen erkende officiële hondensport. Bekijk bij jouw Kynologenclub in de buurt of je er terecht kan voor Breitensport. Bieden ze Breitensport niet aan? Vraag dan om advies waar je dit zou kunnen doen.

Ga terug naar de startpagina over hondensport.