Dog dance of doggy dancing is dansen met je hond. Het is een internationale sport die uit de Verenigde Staten, Canada en Engeland in 1990 naar ons land is overgewaaid.

Dog dance

By Jasper In Hondensport oktober 8, 2015

Dog dance

Dog dance of doggy dancing is dansen met je hond. Het is een internationale sport die uit de Verenigde Staten, Canada en Engeland in 1990 naar ons land is overgewaaid. De basis van dog dance is gehoorzaamheid die met trucs en dans worden afgewisseld. Belangrijk hierbij is de wisselwerking tussen de handler en hond en vooral ook het plezier die ze met elkaar hebben.

Aan wat voor dansmoves moet jij als handler denken? Kijk eens naar spelende honden en je ziet direct wat voor bewegingen je allemaal in de routine kunt verwerken. Onder meer achteruit lopen, springen, rollen, om de as draaien, op de achterpoten staan, om elkaar heendraaien en ga zo nog maar even door. De training hiervoor gebeurt vaak met een clicker. Ook merk je vanzelf wat de hond motiveert en kun je hierop voortborduren.

Onderdelen dog dance

De bedoeling is dat je hond de verschillende dansbewegingen tijdens de freestyle op commando achter elkaar uitvoert. Zoek er zelf een passend muziekstuk bij. Dog dance bestaat uit twee onderdelen:

  • Heelwork to Music: Dit is vergelijkbaar met gehoorzaamheid van de Breitensport maar dan op muziek. De hond blijft hierbij in een straal van maximaal 1.30 meter van de handler.
  • Canine Freestyle: Bij deze variant heeft de handler alle vrijheid en mag de hond ook ver van de handler vandaan blijven.

De jurering

Als je besluit wedstrijden te gaan doen in dog dance krijg je te maken met een jury. Waar let de jury op tijdens het beoordelen van jullie routine?

  • Techniek: denk aan het aantal dansmoves, de juiste uitvoering door de hond, de overgangen tussen de bewegingen, de moeilijkheidsgraad van de routine, dansen op de maat van de muziek, hoeveel commando’s er nodig zijn om de hond de oefeningen te laten uitvoeren en hoe opvallend de commando’s worden gegeven.
  • Artistiek: hoe is de interactie tussen handler en de hond? Verloopt deze harmonieus? In hoeverre benut je de hele vloer? In het geval van een kostuum; draagt deze bij aan de routine?

Lees meer over de eisen aan een routine op de website van de Nederlandse Dog Dance Bond.

Dog dance voor wie?

U kunt met elk ras beginnen aan dog dance.

Tip: Neem eens een kijkje op de website van Richard Curtis, een van Engelands bekendste Canine Freestyle handlers. Vergeet ook zeker niet om de filmpjes te bekijken!

Beginnen met trainen

Doggy dancing is (nog) geen erkende officiƫle hondensport. Bekijk bij jouw Kynologenclub in de buurt of je er terecht kan voor doggy dancing. Bieden ze dit niet aan? Vraag dan om advies waar je voor doggy dancing terecht kunt.

Ga terug naar de startpagina over hondensport.