Epilepsie bij honden

By Jasper In Hondenziekten oktober 15, 2015

Epilepsie bij honden

Als je hond aan epilepsie leidt, heeft hij last van toevallen die zich herhalen. Bij epilepsie treedt er een storing in de hersenen op. Door die toevallen verliest de hond de controle over sommige functies van zijn lichaam.

Net als bij de mens kan de hond tijdens een epileptische aanval:

 • omvallen;
 • schuimbekken;
 • spierkrampen zoals de kaken op elkaar klemmen;
 • stuiptrekkingen;
 • urine en ontlasting laten lopen.

Epilepsie kan ook optreden zonder deze heftige reacties. Dan heeft je hond een mildere vorm.

Honden die aan epilepsie leiden, krijgen hun toevallen over het algemeen binnenshuis. Dit gebeurt vaak als de hond rust. Dat is vaak ‘s nachts of in de morgen.

Soorten epilepsie

In tegenstelling tot de mens onderscheidt men bij de hond slechts twee soorten epilepsie. Dit komt omdat dit bij de hond moeilijker vast te stellen is.

 • Primaire epilepsieDe primaire epilepsie is epilepsie waarvan de oorzaken onduidelijk zijn. Primaire epilepsie is waarschijnlijk aangeboren en uit zich daarom vaak bij jonge honden als zij tussen een en drie jaar zijn. Ook is deze vorm van epilepsie erfelijk overdraagbaar. Daarom wordt er ook aangeraden om niet te fokken met de honden die aan deze vorm van epilepsie leiden.
 • Secundaire epilepsieVoor de secundaire epilepsie kunnen er bij de hond wel oorzaken aangewezen worden. Daarbij zijn onder meer hersentumoren, -bloedingen en gezwellen oorzaken voor epilepsie. De dierenarts kan via een CT-scan vaststellen of je hond een hersentumor heeft. Secundaire epilepsie komt vaak voor bij jonge honden (jonger dan zes maanden) of juist bij wat oudere honden; ouder dan vijf jaar.

Soorten aanvallen epilepsie bij honden

Als je hond een epileptische aanval krijgt, zijn er eigenlijk drie soorten aanvallen die kunnen optreden: Epilepsie met een partiële aanval, epilepsie met een gegeneraliseerde aanval of a-typische aanvallen. Afhankelijk van de verschijnselen die optreden, kan de soort epilepsie bepaald worden.

  • Epilepsie met een partiële aanvalBij epilepsie met een partiële aanval uiten sommige verschijnselen zoals de naam al zegt zich plaatselijk. Men spreekt ook wel van een incomplete aanval. Denk bijvoorbeeld aan het knipperen van de ogen of het trekken met een oor. Het kan zijn dat dergelijke aanvallen zich uitbreiden tot een gegeneraliseerde aanval.
  • Epilepsie met een gegeneraliseerde aanvalBij epilepsie met een gegeneraliseerde aanval is het hele lichaam betrokken. Deze aanval is in te delen in drie fases. Voordat de eerste fase begint, zul je merken dat je hond onrustig is. De hond zal zich anders gedragen dan anders. Men zegt dan dat de hond in de aura zit. Kort erna begint de tonic fase. In deze eerste fase zal de hond verstijven en omvallen. In sommige gevallen stopt de hond kort met ademen. Deze fase duurt maximaal 30 seconden.Na de tonic fase begint de clonic fase. De overige verschijnselen van epilepsie zoals spierkrampen en -verstijvingen, kauwen, zenuwtrekjes, de urine en ontlasting laten lopen en het schuimbekken kunnen optreden. Deze fase duurt maximaal 2 minuten. De laatste fase is de postictale fase. In deze fase zal de hond weer bijkomen. Het kan zijn dat je hond nog langere tijd onrustig en gedesoriënteerd is.

 

 • Atypische aanvallenDit zijn de epileptische aanvallen die niet in te delen zijn bij een van de twee andere.

Als je hond aan epilepsie leidt en hij krijgt zijn eerste aanval zul je waarschijnlijk erg schrikken. Probeer toch rustig te blijven. Het is belangrijk dat harde geluiden en felle lichtflitsen tijdens de aanval vermeden worden.

Epilepsie behandelen

Basisonderzoek naar epilepsie is het beluisteren van de longen en het hart van de hond

Het behandelen van de secundaire epilepsie is het beste af te stemmen met je dierenarts. Er zijn namelijk veel oorzaken denkbaar die de secundaire epilepsie veroorzaken. Afhankelijk van de gevonden oorzaak bepaalt de dierenarts dan de behandeling.

Om de primaire epilepsie te behandelen, bekijk je eerst hoe vaak je hond last heeft van de aanvallen. Vaak beginnen de aanvallen die horen bij primaire epilepsie bij honden tussen een en drie jaar. Als je hond een aanval heeft gehad, kun je twee dingen doen: Of je gaat met je hond naar de dierenarts of je wacht af om te kijken of en wanneer er een tweede aanval plaatsvindt.
Als blijkt dat je hond vaker aanvallen krijgt, is de vraag hoe vaak dit gebeurt. Epilepsie hoeft niet behandeld te worden als je hond niet meer dan een keer per zes weken een aanval krijgt. Gebeurt dit wel of heeft je hond echt zware toevallen dan kun je je hond laten behandelen.

Primaire epilepsie zal nooit helemaal verdwijnen. De behandeling is er dan ook op gericht om ervoor te zorgen dat je hond minder vaak een toeval krijgt en dat deze ook minder zwaar is.

Ga terug naar het menu: Hondenziekten.

Lees direct meer over:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *