De Maine Coon is een goedgehumeurde gezindskat die erg speels is.©Linn Currie - Fotolia

Maine Coon

By Jasper In Kattenrassen oktober 15, 2015

Maine Coon

De Maine Coon komt oorspronkelijk uit het Amerikaanse Maine dat vroeger behoorde tot New England. De toevoeging Coon komt van het verhaal dat de Maine Coon het resultaat is van een lynx die gekruisd werd met een wasbeer (in het Engels: raccoon). Dit is natuurlijk een mythe omdat dit fysiek gezien niet mogelijk is.

De Maine Coon is een goedgehumeurde gezindskat die erg speels is.©Linn Currie - Fotolia

De kat kreeg zijn kenmerkende uiterlijk doordat Europese kolonisten half langharige katten meenamen naar Amerika die het gen bezaten voor lang haar. Deze katten werden toen gekruisd met de al aanwezige katten in Maine. Vanwege de natuurlijke selectie zorgden de harde winters ervoor dat alleen de forse en sterke Maine Coons in Amerika overleefden.

Eigenschappen Maine Coon

De Maine Coon is van alle kattenrassen een van de grootste, gekeken naar afmeting en gewicht.
De Maine Coon heeft de de volgende typerende eigenschappen:

  • Land van oorsprong: Maine ten tijde van New England (Verenigde Staten)
  • Grootte: groot
  • Gewicht: een poes weegt tussen de 4 en 6 kilo, een kater tussen de 5 en 9 kilo
  • Lengte van de vacht: halflang
  • Kleur van de vacht: De Maine Coon komt in met veel verschillende vachtvariëteiten voor.

Uiterlijk Maine Coon

De vachtkleur draagt bij aan het natuurlijke uiterlijk van de Maine Coon. De browntabby is de meest voorkomende kleur van de Maine Coon (zie foto hierboven), maar vele andere vachtkleuren zijn uiteraard ook mogelijk. Dat hangt samen met de kleurvarianten in de vacht van de Maine Coon. Als een Maine Coon volwassen is krijgt hij vaak een enorme kraag en volle staart.

De browntabby is de meest voorkomende vachtkleur van de Maine Coon en geeft hem zijn natuurlijke uiterlijk.©pitrs - Fotolia

Karakter Maine Coon

Ondanks dat de Maine Coons een van de grootste kattenrassen ter wereld is, is zijn stemgeluid erg zachtjes en gematigd.Ondanks dat de Maine Coons een van de grootste kattenrassen ter wereld is, is zijn stemgeluid erg zachtjes en gematigd.©Linn Currie - Fotolia

De pluimpjes op de oren vinden veel fokkers een groot pluspunt en draat bij aan de charme van de Maine Coon. De Maine Coon lijkt behoorlijk veel op de Noorse boskat en sommige mensen verwarren de twee rassen nog weleens met elkaar.

De Maine Coon is een redelijke onafhankelijke kat die zich in New England heeft weten te redden zonder de hulp van de mens. De Maine Coon staat bekend om zijn goedgehumeurdheid en is een intelligente en nieuwsgierige kat. Bij bezoek kan hij zich terugtrekken en een beetje verlegen zijn.

Het kattenras Maine Coon kan er niet goed tegen als hij geen soortgenoot thuis heeft.© fancyfocus - Fotolia

De Maine Coon is erg speels en is dol op aandacht van zijn baasje(s). De kat is een echte gezinskat en kan goed overweg met honden en kinderen. Zowel in een appartement als een huis waar de Maine Coon naar buiten mag, komt de Maine Coon goed tot zijn recht. De Maine Coon is een erg sociale kat en daarom dient hij tenminste één maatje te hebben met wie hij kan spelen.

Ondanks de grootte van de Maine Coon, is het stemgeluid van de kat erg gematigd. Ze laten alleen zacht iets horen als zij bijvoorbeeld naar buiten willen of iets te eten willen hebben.
Andere kattenrassen

Lees meer over de volgende kattenrassen:

de Brits Korthaar
de Heilige Birmaan
de Noorse boskat
de Pers
de Ragdoll
de Siamees
de Sphynx
de Turkse Angora

Ga terug naar de vorige pagina over de kat.

Ga terug naar de startpagina van Dierenarts-dierenkliniek.