Hondsdolheid is een acute virale infectie. Hondsdolheid wordt via speeksel van een besmet dier (denk aan bijten) overgebracht. Hondsdolheid is gevaarlijk voor ieder zoogdier, dus ook voor mensen.

Hondsdolheid honden

By Jasper In Hondenziekten oktober 20, 2015

Kenmerken hondsdolheid bij honden

Hondsdolheid is een acute virale infectie. Hondsdolheid wordt via speeksel van een besmet dier (denk aan bijten) overgebracht. Hondsdolheid is gevaarlijk voor ieder zoogdier, dus ook voor mensen.
De ziekte tast het centrale zenuwstelsel aan. Als de bijtwond zich dichter bij de hersenen bevindt, zullen de symptomen ook eerder merkbaar zijn. Toch kan het wel maanden duren voordat de eerste symptomen zich voordoen bij je hond.

Symptomen hondsdolheid:

  • Gedragsverandering (agressie): als vossen of knaagdieren bijvoorbeeld besmet zijn met hondsdolheid, bestaat het risico dat ze jou of je hond aanvallen, terwijl deze dieren bij normaal gedrag mensenschuw zijn.
  • Verlammingen: Hierdoor is het stereotype beeld ontstaan van een schuimbekkende hond als kenmerk voor hondsdolheid. Dat is het gevolg van de spieren in de keel die verlamd zijn geraakt. Hierdoor kan het dier niet meer slikken.
  • Hallucinaties.
  • Watervrees.

Preventie hondsdolheid

Hondsdolheid is de laatste tijd in Nederland zelden nog bij een hond aangetroffen. Toch is het belangrijk om de hond hiertegen in te enten omdat het een hele agressieve ziekte is. Inenten van je hond is verplicht als je op reis gaat met je hond. In landen zoals Engeland en Scandinavië gelden namelijk strengere regels voor het meenemen van je hond. Je moet je hond tenminste 30 dagen voor vertek hebben ingeënt.

In geval van besmetting met hondsdolheid

Als de uiterlijke kenmerken zoals overmoed, agressie of verlammingen zijn opgetreden is er geen behandeling meer mogelijk. Als het virus zich nog in de wond bevindt of nog bezig is met migratie is het wel mogelijk om hondsdolheid tegen te gaan. Ga dan direct met je hond naar de dierenarts! Hier krijgt je hond een antiserum toegediend. Ga je direct nadat jij of je huisdier gebeten zijn door een verdacht dier, dan kan zelfs een algemene inenting tegen hondsdolheid nog voldoen. Jij en/of je huisdier maken daardoor immers antistoffen aan.

Inenten van je hond tegen hondsdolheid

Ga direct naar het artikel met de vaccinatieschema’s om te bekijken wanneer je je hond of pup het beste kunt laten inenten!

Ga terug naar het menu: Hondenziekten.

Andere hondenziekten

Lees direct meer over: