Kennelhoest

By Jasper In Hondenziekten oktober 20, 2015

Kenmerken kennelhoest

Kennelhoest dankt zijn naam aan de manier waarop de ziekte zich voornamelijk verspreidt: Vaak hebben honden een verminderde weerstand op plaatsen waar veel honden bij elkaar zijn (kennels) vanwege stress en het vele blaffen. Hierdoor zijn de honden vatbaarder voor kennelhoest. Kennelhoest wordt veroorzaakt door verschillende bacteriën en virussen. De belangrijste virussen zijn het:

  • para-influenza-virus;
  • canine adenovirus type 2.

De belangrijkste bacterie is: Bordetella bronchiseptica.

De ziekte is erg besmettelijk. Symptomen vooral tijdens de eerste dagen zijn:

  • aanhoudende kriebelhoest, waarbij de hond ook braakbewegingen maakt. Hierbij geeft de hond vaak wit slijm op;
  • verminderde eetlust;
  • koorts.

Preventie kennelhoest

De ziekte is te vergelijken met de menselijke griep. Inenten is dan belangrijk wanneer de hond in aanraking komt met andere honden. Denk daarbij aan het asiel of de hondenschool. Bij veel hondenpensions is het verplicht de hond in te enten tegen kennelhoest. Komt je hond niet of nauwelijks in aanraking met andere honden, dan is vaccinatie niet noodzakelijk. Vaak zorgt het cocktailvaccin ook al voor een degelijk weerstand. Mocht de hond toch besmet raken, dan is er alleen bij uitzondering kans op een ernstig verloop.

In geval van besmetting met kennelhoest

Het behandelen van kennelhoest is afhankelijk van de ernst van de besmetting. Een milde vorm van kennelhoest kan genezen worden met rust en een (kinder)hoestdrank. Bij een ernstiger verloop zal je dierenarts antibiotica voorschrijven.

Inenten van uw hond

Ga direct naar het artikel met de vaccinatieschema’s om te bekijken wanneer je je hond of pup het beste kunt laten inenten!

Ga terug naar het menu: Hondenziekten.

Andere hondenziekten

Lees direct meer over:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *